Εκλογές 2023: Κυβέρνηση συνεργασίας "βλέπουν" οι διεθνείς αναλυτές

Η αναμέτρηση της 21ης Μαΐου θα καθορίσει τον συσχετισμό των δυνάμεων

Τις εκτιμήσεις τους ενόψει των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου διατυπώνουν οι διεθνείς αναλυτές, συνεκτιμώντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, λίγο πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου. 

Σύμφωνα με τη γενική εκτίμηση, η οποία δεν αποτελεί έκπληξη, συνοψίζεται στο ότι η μικρή ποσοστιαία διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα δηλώνει ότι η αυτοδυναμία δεν θα εξασφαλιστεί στην πρώτη Κυριακή της αναμέτρησης και θεωρείται πιθανό η Ελλάδα να οδηγηθεί σε κυβέρνηση συνεργασίας από τον δεύτερο γύρο. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές το ζητούμενο είναι να μην υπάρξει μακρά περίοδος ακυβερνησίας, μια που η ατζέντα της προεκλογικής περιόδου δεν θα περιοριστεί στην οικονομία, αλλά και στα μεγάλα ζητήματα όπως η εθνική τραγωδία των Τεμπών και τα σκάνδαλα. 

Προβλέπουν, επίσης, ότι στην αναμέτρηση αυτή η προεκλογική σύγκρουση πιθανότατα δεν θα χαρακτηριστεί από την ένταση και την πόλωση των εκλογών του 2015 και ότι οι αναπόφευκτες πολιτικές αναταράξεις δεν θα επηρεάσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας. 

Στα σενάρια που κυκλοφορούν η Goldman Sachs "βλέπει" κυβέρνηση συνεργασίας στην αναμέτρηση του Ιουλίου μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Η Oxford Economics θεωρεί από την πλευρά της ότι η πρώτη Κυριακή θα δώσει αποτέλεσμα μόνο μέσα από μεγάλους συνασπισμούς, λόγω του υψηλού πολιτικού κατακερματισμού.

Η HSBC, μολονότι θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξει στον δεύτερο γύρο αυτοδυναμία θεωρεί ότι είναι εφικτή η επίτευξη κυβέρνησης συνεργασίας, εάν το πρώτο κόμμα δεν συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό.

Φωτογραφία από bizoon via vista.create

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ