Ένας "Κολοσσός" στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης!

Μία τοιχογραφία από τον Vincent Parisot

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ευχαριστεί τον καλλιτέχνη Vincent Parisot  για το έργο του «Colossus» στον δυτικό τοίχο του. 

Ο Vincent Parisot είναι ένας εικαστικός καλλιτέχνης που έχοντας ως βάση το Ηράκλειο Κρήτης δραστηριοποιείται σε πολλές πόλεις, όπως η Αθήνα, το Παρίσι και η Νέα Υόρκη. Οι παρεμβάσεις του στους δημόσιους χώρους, είτε τοιχογραφίες μεγάλων διαστάσεων είτε πιο διακριτικές, έχουν κοινό στόχο: να γίνουν ένα σώμα με τον περιβάλλοντα χώρο και να προκαλέσουν τον θεατή σε αμφισβήτηση. 


Το έργο που επιλέχθηκε για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ονομάζεται «Colossus» και ο καλλιτέχνης δηλώνει ότι είναι πολλοί οι λόγοι της επιλογής αυτού του ονόματος. Πέρα από τον συσχετισμό με τον αρχαίο του πρόγονο, τον Κολοσσό της Ρόδου, που δημιουργήθηκε για να φαίνεται από μακριά, ο «Colossus» του Vincent Parisot τοποθετήθηκε στο βόρειο μέτωπο της πόλης του Ηρακλείου για να κοιτά μακριά, διατηρώντας μια ισορροπία εύθραυστη, καθώς τα πόδια του στηρίζονται σε αμφορείς. Ο πίθηκος,  καλλιτεχνική επήρεια από τις τοιχογραφίες της Κνωσού, ατενίζει το κρητικό πέλαγος με ανασηκωμένο το δεξί του χέρι, όπως σε κάποια χάλκινα μινωικά αγαλματίδια, ή απλώς για να προφυλάξει το βλέμμα του από το έντονο κρητικό φως. Ο «Colossus»  είναι ένας καλλιτεχνικός συγκερασμός, όχι μόνο στοιχείων της αρχαιολογίας και της οικολογίας. Ο «Colossus» αναδεικνύει, μέσα από μία ιδιαίτερη καλλιτεχνική οπτική, όλα εκείνα τα ίχνη παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος που είναι πρόδηλα στο νησί.  


Η τοιχογραφία αυτή προσκαλεί τον περαστικό να επισκεφθεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης για να ανακαλύψει τα δικά του ίχνη μέσα στη διαδρομή της φύσης της ανατολικής μεσογείου, όπως αυτή παρουσιάζεται στο μουσείο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ