Ερευνώντας το θαλάσσιο οικοσύστημα της Ανταρκτικής!

Το ΕΛΚΕΘΕ στη μακρινή... Ανταρκτική

Μία εξαιρετικά σημαντική αποστολή στην Ανταρκτική ξεκινά αυτή την περίοδο, όπως είχε γράψει το Cretalive, με τη συμμετοχή του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και της ερευνητικής ομάδας υπό τον Δρ. Παντελή Καθάριο.

Η αποστολή ερευνά την αλληλεπίδραση βακτηρίων και ιών στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Ανταρκτικής.

Το ερευνητικό έργο με τίτλο: “Elucidating bacteria-phage infection networks in Antarctic marine environments”, αποτελεί εθνικό ερευνητικό πρόγραμμα της Χιλής και βρίσκεται υπό την αιγίδα του INACH

Στις αποστολές αυτές συμμετέχει ο Δρ. Παντελή Καθάριος, που ηγείται της ερευνητικής ομάδας του ΙΘΑΒΒΥΚ του ΕΛΚΕΘΕ, ο οποίος θα συμμετάσχει στην πρώτη αποστολή που θα έχει διάρκεια 10-14 ημέρες και αφορά στις βάσεις Captain Arturo Prat και Yelcho στην Ανταρκτική!

Ο Δρ. Καθάριος δραστηριοποιείται ερευνητικά τα τελευταία 15 χρόνια στη μελέτη των ιών που προσβάλουν τα βακτήρια – των βακτηριοφάγων, και έχει πολυετή συνεργασία με τον επικεφαλής της αποστολής Καθ. Roberto Bastias από το Πανεπιστήμιο Pontifical Catholic University of Valparaiso και τον Καθ. Mathias Middelboe από το Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης -επίσης μέλος της αποστολής.

Οι αποστολές τελούν υπό την αιγίδα του INACH (Instituto Antarctico Chileno, www.inach.cl ) που είναι ο εθνικός φορέας της Χιλής υπεύθυνος για την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα στην Ανταρκτική.

Το ερευνητικό αυτό έργο αποτελεί μοναδική ευκαιρία όχι μόνο για το ΕΛΚΕΘΕ αλλά και για τη χώρα μας να συμμετάσχει σε μια διεθνή επιστημονική αποστολή στην Ανταρκτική.

Τα οφέλη που θα αποκομίσουμε είναι τεράστια και θα δώσουν πολύ μεγάλη ώθηση στην ανταγωνιστικότητα των επιστημόνων του ΕΛΚΕΘΕ σε διεθνές επίπεδο.

Σε επιστημονικό επίπεδο, θα μπορέσουμε να μελετήσουμε την μικροβιακή οικολογία σε ένα εντελώς παρθένο ολιγοτροφικό οικοσύστημα, όπως αυτό της Ανταρκτικής, συγκρίνοντάς το με το θερμό αλλά αντίστοιχα ολιγοτροφικό οικοσύστημα της Μεσογείου!

Μέσω των σύγχρονων –ομικών τεχνολογιών αλλά και της σχετικής εμπειρίας που διαθέτει το ΕΛΚΕΘΕ θα μπορέσουμε να εξερευνήσουμε νέες βιοδραστικές ουσίες με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων βιοτεχνολογικών προϊόντων (πχ ψυχρόφιλα βιοδραστικά ένζυμα).

 

Δείτε επίσης:

Από την Κρήτη στην Ανταρκτική, το ΕΛΚΕΘΕ!

 

 Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ