Εξελίξεις στο Φανάρι μετά την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης

Εξελίξεις στο Φανάρι μετά την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης

Παραιτήθηκε ο Διευθυντής του Γραφείου Εκπροσώπησης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος

Εξελίξεις υπήρξαν στο Φανάρι, λίγες ημέρες μετά την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου. Ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκε η ψηφοφορία στην συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου επί του τριπρόσωπου για τον νέο προκαθήμενο της Κρητικής Εκκλησίας είχε θεωρηθεί ότι θα σηματοδοτούσε εξελίξεις, οι οποίες ήταν σχεδόν αναμενόμενες. 

Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία της 11ης Ιανουαρίου είχε εξελιχθεί σε θρίλερ, με τον κ. Ευγένιο να λαμβάνει 7 ψήφους έναντι 5 του κ. Αμφιλόχιου. Μάλιστα, για μια ψήφο θα είχαμε ισοψηφία και κλήρωση!

Η οριακή εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης είχε προκαλέσει πικρία από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριάρχη, όπως είχε διαφανεί, καθώς ανάμεσα στους 5 ιεράρχες που ψήφισαν τον Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο, ήταν και ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, στενός συνεργάτης του κ.κ. Βαρθολομαίου.

Στο κλίμα αυτό εντάσσεται και η παραίτηση του κ. Αμφιλοχίου από τη θέση του Διευθυντή στο Γραφείο Εκπροσώπησης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, την οποία ο κ.κ. Βαρθολομαίος έκανε δεκτή. 

Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος

Το γεγονός γνωστοποιήθηκε μέσω ανακοινωθέντος από το Φανάρι στο οποίο επισημαίνεται ότι ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως υπέβαλε την παραίτησή του επικαλούμενος λόγους υγείας. 

Το ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει ως εξής:

"Η Α.Θ.Παναγιότης ο Πατριάρχης δέχθηκε σήμερα, Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022, τον Σεβ. Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιο, ο οποίος του υπέβαλε για λόγους υγείας την παραίτησή του από τη θέση του Διευθυντή του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα. Ο Πατριάρχης αποδέχθηκε την παραίτηση και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για τις επί επταετία και πλέον υπηρεσίες του στην εν λόγω θέση".

Διαβάστε επίσης:

Ευγένιος, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης!

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ