Η Σητεία τιμά δυο διακεκριμένους φιλέλληνες

 

Μέσα στη, σχεδόν μονίμως, απελπιστική επικαιρότητα των καιρών και το ζόφο που τη διακρίνει, μια είδηση που έρχεται από τα ανατολικά και τη Σητεία, έρχεται να μας γεμίσει με αισιοδοξία. Ο Δήμαρχος της κ. Γιώργος Ζερβάκης, σε μια σε σεμνή και συγκινητική τελετή που έγινε χτες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, τίμησε δυο διακεκριμένους φιλέλληνες και αληθινούς φίλους της Κρήτης, και της περιοχής.

Τον Γάλλο Jean-Pierre Destelle, δισέγγονο του Γάλλου αντισυνταγματάρχη και ναυάρχου Emile-Honore Destelle, του στρατιωτικού αξιωματούχου που εκείνη την ταραγμένη περίοδο της διεθνούς κατοχής στην Κρήτη, και από το 1897-1898, κρατούσε προσωπικά ημερολόγια τα οποία διασώθηκαν χάρη στην πρόνοια του παραπάνω δισέγγονου του.

Και ενώ μεν για τον ίδιο τον κ. J. P. Destelle, μπορεί τα αρχεία αυτά να είχαν μια συνήθη συναισθηματική και ιστορική αξία, ωστόσο για την Κρήτη αποτελούσαν βαρύτιμα τεκμήρια, που σηματοδοτούσαν μια μοναδική ιστορική κιβωτό και παρακαταθήκη με ασύλληπτη σπουδαιότητα. Ήταν ένα σεντούκι με έναν απρόσμενο θησαυρό, που ερχόταν να εμπλουτίσει περισσότερο την ιστορική πινακοθήκη του νησιού. Η περιοχή του Δήμου Σητείας έχει την τιμητική της σε αυτά τα ημερολόγια καθώς γίνονται πάμπολλες αναφορές και λεπτομερείς περιγραφές.

Εξαιρετικός ιππέας ο πρόγονός του, ήταν συχνός επισκέπτης σε απομονωμένα σημεία της επαρχίας, και γνώρισε μεγάλο αριθμό ορεινών χωριών ώστε να περιγράφει τις καθημερινές δραστηριότητες, τη βιοτεχνία, τον πολιτισμό. Παράλληλα έμαθε την ελληνική γλώσσα, γεγονός που του επέτρεπε να εμβαθύνει ακόμα περισσότερο την κατανόησή του όσον αφορά το νησί. Ερασιτέχνης ζωγράφος καθώς ήταν ακόμη ο E. H. Destelle, κάθε φορά που οι ευθύνες του το επέτρεπαν, επισκεπτόταν ένα γραφικό προορισμό για να αποτυπώσει λεπτομερώς στον καμβά του με την καλλιτεχνική του ματιά, τοπία, τοποθεσίες, μονοπάτια, εικόνες της καθημερινής ζωής. Έτσι μπορούμε σήμερα να βρούμε πιστές αναπαραστάσεις σημείων όπως η Μονή Τοπλού, το Πισκοκέφαλο, τα Μέσα Μουλιανά, η Τουρλωτή, το Μοναστηράκι και πολλά άλλα. Τα πολύτιμα αυτά ημερολόγια, όπως είναι γνωστό εκδόθηκαν με την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας, από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.  

Ακόμη ο Δήμαρχος Σητείας στην ίδια σεμνή τελετή τίμησε τον Ελβετό φιλέλληνα και ουμανιστή γιατρό κ. Julien Grivel, μια εμβληματική και ιστορική φυσιογνωμία στο χώρο του ελβετικού φιλελληνισμού. Ως γνωστόν ο κ. Grivel για 29 συνεχόμενα χρόνια από το 1972 μέχρι και το 1999 ταξίδευε εθελοντικά ανελλιπώς δυο φορές το χρόνο από τη Γενεύη στην Αθήνα, φροντίζοντας τα δόντια των χανσενικών του νοσοκομείου Λοιμωδών της Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω Αττικής, στο οποίο είχαν μεταφερθεί οι χανσενικοί από τη Σπιναλόγκα μόλις έκλεισε το 1957. Ο Ελβετός φιλέλληνας έχει διατηρήσει για μισόν αιώνα μια αδιατάρακτη και πολύ στενή σχέση με τη χώρα μας, και ιδίως με την ανατολική Κρήτη, τόσο που έχει γίνει καθοριστικός μέτοχος του ελληνικού πνεύματος, κοινωνός της ελληνικής σκέψης, και λάτρης της ελληνικής ζωής και των Ελλήνων. Ο κ. Grivel για την ανθρωπιστική του προσφορά, έχει μέχρι σήμερα τιμηθεί από σωρεία φορέων και συλλόγων της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων η Ακαδημία Αθηνών το 2008 και ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων το 2018.

Ο Δήμαρχος κ. Γ. Ζερβάκης αφού εξήρε τη συμβολή και την προσφορά των δυο διακεκριμένων φίλων της χώρας μας και της Κρήτης, τους παρέδωσε τιμής ένεκεν αναμνηστικές πλακέτες και τοπικά προϊόντα της Σητείας και λεύκωμα της πόλης.

Κ. Μα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ