Και τώρα ποιος θα είναι δήμαρχος στο Ηράκλειο;

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία των δημοτικών εκλογών του Ηρακλείου πέντε μήνες πριν τις εκλογές δεν ήταν τόσο ασαφές το δημοτικό σκηνικό!

Η νέα εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου, παρότι ήταν αναμενόμενη εδώ και καιρό προκαλεί αναταράξεις και στο δημοτικό προεκλογικό σκηνικό, καθώς όλοι γνωρίζαμε πως το αποτέλεσμα αυτό καθ’ αυτό θα έφερνε νέα δεδομένα και βάζει τους εν δυνάμει υποψήφιους δημάρχους και τα επιτελεία τους, σε μια ανάγνωση του αποτελέσματος και το πόσο επηρεάζει τις κινήσεις τους!

Η μητέρα των μαχών, στο Δήμο Ηρακλείου αναμφισβήτητα αποτελεί την πιο σπουδαία αναμέτρηση σε επίπεδο Κρήτης διότι συν τοις άλλοις εκλεγεί έτσι κι αλλοιώς νέο ένοικο στη Λότζια. Εδώ τα πράγματα δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα καθώς υπάρχουν δυο επίσημες υποψηφιότητες που έχουν ανακοινωθεί, εκείνες του Γιώργου Αλεξάκη και του Αλέξη Καλοκαιρινού, υπάρχουν τρεις ακόμα που σίγουρα αναμένονται εκείνες του Γιώργου Σισαμάκη, του Κώστα Βαρδαβά και του Δημήτρη Δουλουφάκη από το ΚΚΕ και ακόμα αναμένεται να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τη φερόμενη υποψηφιότητα του Γιάννη Κουράκη, την περίπτωση του Ηλία Λυγερού και της κοινής πορείας των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και πιθανότατα μιας ακόμη υποψηφιότητας από τα κόμματα της ( μέχρι τούδε ) εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Σε αυτό το σκηνικό κι ενώ μέχρι την Κυριακή το βράδυ δεν υπήρχε φερόμενη υποψηφιότητα από το χώρο της ΝΔ, το γεγονός πως το κόμμα βγήκε πρωτο στο νομό Ηρακλείου, σχεδόν την υποχρεώνει να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο με τις τελευταίες ώρες να ακούγεται έντονα το όνομα του πρώην αρχηγού της ΕΛΑΣ και νυν γενικού γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Καραμαλάκη.
Το cretalive επικοινώνησε με τον πρώην αρχηγό ο οποίος φαίνεται να το σκέφτεται σοβαρά, ωστόσο και ο ίδιος γνωρίζει πως μια προσωπική επιθυμία δεν αρκεί και είναι ένα θέμα συλλογικής απόφασης. Το γεγονός πάντως πως κανένας βουλευτής της ΝΔ δεν το σκέφτεται και υπάρχει ένα στέλεχος με κοινωνική αναφορά όπως ο Καραμαλάκης που σκέφτεται να βγει μπροστά δημιουργεί νέα δεδομένα και ανατρέπει και πάλι τη δημοτική τράπουλα.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα νέα από το μέτωπο των υποψηφίων, ο Γιωργος Σισαμάκης προτίθεται μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιούνη, πιθανότατα στις 7 του μήνα, να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του, ενώ ο Κωστας Βαρδαβάς που είχε κλείσει έναν ανοικτό χώρο για τις 19 Ιουνίου για την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του, το αναβάλει για μετά τις 25 Ιουνίου λόγω της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης. Ο Γιάννης Κουράκης συνεχίζει να βολιδοσκοπεί ονόματα και να συζητά το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφιος. Την Τρίτη έγινε και πάλι μια συνάντηση μελών της ομάδας του χωρίς για πολλοστή φορά να ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του αλλά ο χρόνος τελειώνει ή για κάποιους από τους συνεργάτες του θεωρούν πως τελείωσε. Όλα παραπέμπονται σε ένα μέλλον που έρχεται πια όλο και πιο κοντά σε ένα ασφυκτικό παρόν.

Ο Γιώργος Αλεξάκης συνεχίζει τους σχεδιασμούς του, και αναμένεται να εντατικοποιήσει τις κινήσεις του μετά τις 25 Ιουνίου χωρίς να σταματά τις επαφές που γίνονται όμως μεθοδικά, στοχευμένα και κάτω από τα ραντάρ της τρέχουσας πυκνής πολιτικής επικαιρότητας. Για τον ίδιο το τοπίο θα ξεκαθαρίσει ακόμα καλύτερα μετά τις βουλευτικές εκλογές όπου πια το πρόταγμα για το δήμο Ηρακλείου θα είναι οι αυτοδιοικητικοί κι εκείνοι που έχουν ξεκάθαρο όραμα για την πόλη.

Για τον Αλέξη Καλοκαιρινό, παρότι δεν σταμάτησε ακόμα και την ώρα που « σκόνταφτε» πάνω σε υποψήφιους βουλευτές να συνεχίζει τις προεκλογικές του επαφές μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου έφερε μια αμηχανία κι ένα μούδιασμα. Περίμενε πιο ισχυρό το αποτύπωμα του ΣΥΡΙΖΑ κι έχοντας δίπλα του αρκετά στελέχη από το πολιτικό γραφειο του Χάρη Μαμουλάκη, αναμένοντας και την στήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσπαθεί να εντάξει το σχεδιασμό του στα νέα δεδομένα. Τσαλακωμένος και ο Μαμουλάκης παρότι πρώτος βουλευτής δεν έχει πια τον αέρα και την ισχύ που είχε ως το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, ίσως κάνει δεύτερες σκέψεις και για το δήμο Ηρακλείου.

Ο Καλοκαιρινός πάντως δεν αλλάζει κάτι σε όσα έχει πει ωστόσο μετά τις 25 Ιουνίου όλα θα είναι πιο ξεκάθαρα για τον ίδιο και τις συμμαχίες που θα αναζητήσει για ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο. Στην ομάδα των τεσσάρων της δημοτικής αντιπολίτευσης και η υποψηφιότητα Λυγερού μετά την καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται αποδυναμωμένη ενώ άλλον βηματισμό, πιθανότατα κοινό, χωρίς όμως να φαίνεται προσώρας ποια κατεύθυνση επιλέγουν, οι πασοκογενείς Σχοιναράκη, Κουκιαδάκης και Ινιωτάκης.

Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει τελικά ένα είναι σίγουρο: τα δυο κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που εμφανίζονται τοπικά ενισχυμένα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό των υποψηφίων αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι άγνωστο πως θα είναι μετά τις 25 Ιουνίου θα διεκδικήσει ζωτικό χώρο.

Κι ακόμα ένα σημαντικό: ποτέ άλλοτε στην ιστορία των δημοτικών εκλογών του Ηρακλείου πέντε μήνες πριν τις εκλογές δεν ήταν τόσο ασαφές το δημοτικό σκηνικό !

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ