"Κάτω τα χέρια από τον Βορίδη"!

"Κάτω τα χέρια από τον Βορίδη"!

Κάποιοι στην Κρήτη δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται, αλλά ούτε και να ακούνε, το σενάριο να αφήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο ανασχηματισμός, όπως διαβάζουμε είναι στα...σκαριά, και τα φίδια έχουν ζωσει αρκετούς αγρότες της Κρήτης  -εκτός  από τα κοινοβουλευτικά και εξωκοινοβουλευτικα πρόσωπα που περιμένουν με αγωνία τις πρωθυπουργικες αποφάσεις/ανακοινώσεις για το (πολιτικό) μέλλον τους.

Δεν είναι λίγοι οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα στη μεγαλόνησο, που ουτε που θέλουν να σκέφτονται, αλλά ούτε και να ακούνε, το σενάριο το οποίο κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες και θέλει τον Μάκη Βορίδη να αφήνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το διατρανώνουν κιόλας δημόσια και σε κάθε ευκαιρία: Ο κ. Βορίδης πρέπει να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο του! Βεβαίως, αγνωσται αι βουλαι...του Κυριάκου. Αλλά ας είναι.

Δεν απέκτησε ξαφνικά και τυχαία συμπάθειες στην Κρήτη ο Μάκης Βορίδης, νησί με το οποίο έχει αναπτύξει στενούς δεσμούς τα τελευταία χρόνια και κατά την δική του δήλωση αποτελεί και τόπο καταγωγής του.

Απλώς, η χρονική συγκυρία, υποστηρίζουν ορισμένοι αγρότες, είναι λάθος. Διότι έχει ξεκινήσει ο ίδιος έναν σχεδιασμό για την σταδιακή και ομαλή επαναφορά του βαθύτατα πληγωμένου εφέτος πρωτογενούς τομέα. Και μια ενδεχόμενη αλλαγή σκυτάλης στο εν λόγω κρίσιμο  -για το κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι της Κρήτης-  Υπουργείο θα ανατρέψει τα πάντα. Φτου κι από την αρχή. Θα χυθεί η καρδάρα με το γάλα και η τενεκα με το λάδι, γιατί μέχρι να έρθει ο καινούργιος Υπουργός και να μάθει τα κατατοπια, θα χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Μεσολαβεί και ο τρυγος, κι ενώ οι δεξαμενές παραμένουν τίγκα, με αδιάθετο κρασί.

Μπορεί να ακουστεί...υπερβολικο, αλλά μια ενδεχόμενη φυγή του Μάκη Βορίδη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα βγάλει κόσμο στους δρόμους!

"Θα γίνει... πόλεμος, θα γίνουν συλλαλητήρια μετά από δεκαπέντε ημέρες! Εάν τα οινοποιεία δεν πάρουν σταφύλια, δεν θα γίνει ο χαμός; Πάει να αλλάξει τον Υπουργό σε περίοδο κρίσης ;" είναι μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ηρακλείου κ. Μύρωνα Χιλετζακη, που μετέφερε στο Cretalive τις ενστάσεις και τις αιτιάσεις του ίδιου και συναδέλφων του, μπρος στο σενάριο μιας  πιθανής αντικατάσταση του κ. Βορίδη:

"Είμαστε λίγο πριν τον τρύγο κι αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα! Είναι απλήρωτο το 35% του ΕΛΓΑ που έπρεπε να έχει πληρωθεί από  χθες. Είναι ο πράσινος τρυγος, το 2%, η νέα ΚΑΠ που πρέπει να φτιαχτεί για να πάμε παρακάτω. 

Ο κ. Βορίδης προσαρμόστηκε και μπήκε στο πνεύμα. Ο καινούργιος, θα μπει; Μαζί με τον Υπουργό αλλάζουν κι άλλα πρόσωπα. Έχουν δρομολογηθεί κάποια πράγματα και θα ξεκινήσουμε από το μηδέν πάλι; Κοιτάμε το συμφέρον των παραγωγών. Ας κάνει ανασχηματισμό στο τέλος του χρόνου. Ο κ. Βορίδης πρέπει να παραμένει και να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό του.Στον αγροτικό τομέα δεν πρέπει να έχουμε αλλαγή, τουλάχιστον. Είμαστε σε συναγερμό εδώ και καιρό. Θέλουμε να παραμένει ο Βορίδης! Ο πράσινος τρυγος δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ ξανά στην Ελλάδα, ούτε και η απόσταξη κρίσης. Είναι δικά του παιδιά!"

Αιχμή των επιχειρημάτων του κ. Χιλετζακη είναι "οι οικονομικές υποχρεώσεις", τις οποίες "έχουμε" και τις "γνωρίζει πολύ καλά ο νυν Υπουργός". Αυτός είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, και ο κυριότερος λόγος που "οι αγρότες θέλουν να συνεχίσει και να ολοκληρώσει  το έργο του".

Συνεχίζοντας, ο κ. Χιλετζακης υπενθύμισε ότι  "ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει αναγγείλει την απόσταξη κρίσης. Η απόσταξη κρίσης είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο για να αποσυμφορηθουν τα οινοποιεία που είναι γεμάτα από κρασί, να αδειάσουν οι δεξαμενές τους, να πάρουν τα χρήματα για να μπορέσουν να πάρουν το προϊόν  Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει οι αιτήσεις, έχει βγει νομοθετική πράξη".

Ακολουθούν οι πιο βασικές εκκρεμότητες που αφορούν τον αγροτοκτηνοτροφικο κόσμο: 

-το 35% των αποζημιώσεων φυτικού και ζωικού 

-Η απόσταξη κρίσης που αφορά 33.000 τόνους κρασιού σε όλη την ελληνική επικράτεια 

-Ο πράσινος τρύγος, που ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ 

-Τα 4 ευρώ στους αγροτοκτηνοτροφους 

-Η προκαταβολή των άμεσων ενισχύσεων που αυτή δεν ξέρουμε τελικά εάν θα πληρωθεί τον Αύγουστο ή τον Οκτώβριο.

Σε περίπτωση αποχώρησης του Μάκη Βορίδη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, "όλα πάνε πίσω, κατά ένα με ενάμιση μήνα" υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου. 
"Χαθήκαμε ύστερα! Μέχρι να προσαρμοστούμε με τον καινούργιο, το χάσαμε το παιχνίδι. Και φτου κι από την αρχή! Με την αποχώρηση του Υπουργού όλα ξεκινούν από το μηδέν.
Ζητάμε να παραμένουν οι Υπουργοί και να ολοκληρώνουν το έργο τους στις κρίσιμες στιγμές που περνάει σήμερα ο πρωτογενής τομέας" , είναι η προσωπική έκκληση που απευθύνει στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο κ. Χιλετζακης.
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ