Λάθος στο...λάθος για την κατάργηση των Καλλιτεχνικών

Λάθος στο...λάθος για την κατάργηση των Καλλιτεχνικών

Η συγγνώμη - Τί ισχύει τελικά

Σύγχυση γύρω από την κατάργηση ή μη του μαθήματος της Καλλιτεχνικής Παιδείας σε Γυμνάσια και Λύκεια προκλήθηκε μετά από δημοσιεύματα τα οποία διάψευσε η ιστοσελίδα ellinika hoaxes. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του ωρολόγιου προγράμματος του Λυκείου έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην κατάργηση μόνο για την Α' και Γ' Λυκείου (και όχι στο Γυμνάσιο) του μαθήματος.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις, τόσο για τον "εξοβελισμό" της καλλιτεχνικής παιδείας από την εκπαίδευση -όπως αναφέρουν εκπαιδευτικοί- όσο και γιατί ιδιαίτερα στην Γ΄Λυκείου τα μαθήματα "Γραμμικό Σχέδιο” και "Ελεύθερο Σχέδιο”, που ήταν μαθήματα επιλογής, συνδέονται με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και την προετοιμασία των υποψηφίων για την εισαγωγή σε σχολές όπως είναι η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και η Αρχιτεκτονική.

Ellinika Hoaxes: Εσφαλμένη η ανάρτησή μας

Τα ellinika hoaxes που χθες είχαν παρουσιάσει ως fake news την κατάργηση των Καλλιτεχνικών, έκαναν διόρθωση του άρθρου τους:

Στην αρχική μορφή του άρθρου, σημειώσαμε εσφαλμένα ότι στην πρόσφατη νομοθεσία δεν επέρχονται αλλαγές στη διδασκαλία μαθημάτων σχετικών με την τέχνη συνολικά. Πράγματι, ωστόσο, σε επίπεδο Λυκείου, με τον Ν.4692/2020 και την ΥΑ υπ’ αριθμ. 74181/Δ2 "Ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων του Γενικού Λυκείου” (ΦΕΚ Β΄ 2338/15-06-2020), καταργείται η διδασκαλία των μαθημάτων επιλογής "Καλλιτεχνική Παιδεία” (Α΄ τάξη), "Γραμμικό Σχέδιο” και "Ελεύθερο Σχέδιο” (Γ΄ Λυκείου). Στο πλαίσιο διαβούλευσης πριν την ψήφιση του ανωτέρω νόμου, είχε αντιδράσει για τις σχεδιαζόμενες καταργήσεις η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων. Δηλαδή, ενώ στο επίπεδο του Γυμνασίου ουδέποτε συντελέστηκε κατάργηση μαθήματος Καλλιτεχνικών/Μουσικής, στο επίπεδο του Λυκείου όντως επήλθαν καταργήσεις μαθημάτων σχετικών με την τέχνη. Υπενθυμίζεται ότι τα υπό εξέταση δημοσιεύματα αναφέρθηκαν σε συλλήβδην κατάργηση των σχετικών μαθημάτων στο επίπεδο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με εξαίρεση την Α΄ Γυμνασίου.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ