Μετά τις κάλπες αρχίζουν οι διεργασίες στο Οικονομικό Επιμελητήριο

Η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στις κάλπες των οικονομολόγων, μια αναμέτρηση που εκτός από την πανελλαδική επικράτηση της παράταξης της ΝΔ, φέρνει πολιτικά συμπεράσματα και σε τοπικό επίπεδο.

Η ΔΗΚΙΟ ήταν η μεγάλη κερδισμένη των εκλογών ωστόσο δεν κατόρθωσε να κερδίσει μια ακόμη έδρα που θα της έδινε άλλο αέρα στη συγκρότηση της διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης. Αναμφισβήτητα - όπως λένε εκπρόσωποί της -  οι περισσότερες ψήφοι (περίπου 100), που πήρε στην ανάδειξη αντιπροσώπων αποτελούν μια πιστοποίηση πως η παράταξη της "Δημοκρατικής Κίνησης Οικονομολόγων" δείχνει τη δυναμική της, κάτι  που θέλει να σηματοδοτήσει και στη συγκρότηση της διοίκησης σε τοπικό επίπεδο!

Στις δυο παρατάξεις τώρα του ΠΑΣΟΚ, την επίσημη την ΠΔΣΟ που είδε τα νούμερα της να εκτοξεύονται με 418 ψήφους το αποτέλεσμα αφήνει την αίσθηση της απόλυτης ικανοποίησης. Απείχε μόλις 47 ψήφους από την ΔΗΚΙΟ και βέβαια στην ιδιότυπη εσωκομματική σύγκρουση αφήνει πίσω της την ΠΟΕ, δίνοντας το στίγμα πως αποτελεί την κυρίαρχη παράταξη του χώρου σε τοπικό επίπεδο.

Αν υπήρχε μια παράταξη ενιαία, λένε στελέχη της θα ήταν αναμφισβήτητη η πρώτη θέση με ότι αυτό σημαίνει για το χώρο, κάτι που θυμίζουν πως έγινε στη δυτική Κρήτη με την επικράτηση του ψηφοδελτίου και την πρωτιά της ΠΔΣΟ.

Η έτερη παράταξη του ΠΑΣΟΚ οι Προοδευτικοί Οικονομολόγοι έχασαν μια έδρα και προφανώς δεν έχουν το πάνω χέρι στη συγκρότηση της Διοίκησης. Παρότι αριθμητικά θεωρούν πως δεν πήγαν κακά, περίπου σε αυτά που περίμεναν, ωστόσο η απώλεια μιας έδρας δημιουργεί νέα δεδομένα και περιμένουν κι εκείνοι να δουν τι θα κάνουν οι δυο μεγάλες κερδισμένες παρατάξεις.

Η μεγάλη "χαμένη" είναι ασφαλώς η Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων που είδε τη δύναμη της να συρρικνώνεται και να πέφτει στην τέταρτη θέση των παρατάξεων. Ο άκρατος κομματισμός επικράτησε λένε από την ΑΚΙΟΕ που πια εκτιμά πως άλλοι έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι! Ωστόσο και τώρα, λένε, μπορεί να υπάρξει συγκρότηση προοδευτικής διοίκησης και να αποκλειστεί η ΔΗΚΙΟ.

Και βέβαια τώρα έπεται ο μεγάλος χαμός. Θα αποφασίσουν οι δυο παρατάξεις ΔΗΚΙΟ και ΠΔΣΟ να συνδιοικήσουν; Το έχουν κάνει κεντρικά στην απερχόμενη διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας γιατί να μην το κάνουν και τοπικά;

Δύσκολο αλλά όχι αδύνατον! Θα επιλέξουν να πάνε σε μια εσωκομματική συνεννόηση και μαζί με την ΑΚΙΟΕ να κάνουν προεδρείο; Κι αυτό δύσκολο, γιατί πιο εύκολα συνδιαλέγεσαι με τον αντίπαλο παρά με τον εσωτερικό… εχθρό, ωστόσο αν κάποιοι βάλουν νερό στο κρασί τους… όλα γίνονται!

Το σίγουρο είναι πως η παράταξη της ΝΔ δεν θα ήθελε να μείνει αν και κερδισμένη στις εκλογές εκτός προεδρείου και θα κάνει ότι μπορεί για να το διεκδικήσει. Πάντως, και μολονότι ο Ιανουάριος οπότε και θα συγκροτηθεί η νέα διοίκηση του ΟΕΕ Ανατολικής Κρήτης, δεν είναι μακριά, ως τότε όμως μπορεί να συμβούν πολλά !

Διαβάστε επίσης:

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των εκλογών στο Οικονομικό Επιμελητήριο

Πρώτη δύναμη η ΔΗΚΙΟ στο Οικονομικό Επιμελητήριο

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ