Μία δόση εμβολίου για πολλούς ή δύο για λιγότερους;

Τί προτείνει ο Κρητικός ερευνητής Γιώργος Παυλάκης για τα εμβόλια ενάντια στον κορωνοϊό

Η πανδημία συνεχίζει να προελαύνει με ταχείς ρυθμούς σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ η εμφάνιση νέων στελεχών, που πιθανώς προσδίδουν ευκολία στη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για να τερματιστεί η αλυσίδα μετάδοσης. Η έναρξη των εμβολιασμών έναντι του SARS-CoV-2 αποτελεί αχτίδα ελπίδας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ωστόσο η εξασφάλιση υψηλού ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού παραμένει πραγματική πρόκληση.

Δεδομένης και της σταδιακής διάθεσης των εμβολίων, το Ηνωμένο Βασίλειο και κατά δεύτερο λόγο οι ΗΠΑ συζητούν σοβαρά το ενδεχόμενο τροποποίησης του εμβολιαστικού προγράμματος όσον αφορά στη χορήγηση της δεύτερης δόσης με σκοπό να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που θα λάβουν σύντομα τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. 

Με μία μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook, ο Κρητικός ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης παίρνει ξεκάθαρα θέση και σημειώνει πως "μία δόση εμβολίου θα είναι τεράστια βοήθεια για να μπλοκάρουμε τη βαρύτητα της επιδημίας και να προστατεύσουμε άμεσα τον πληθυσμό. Γιατί θα κόψει γρήγορα το ιικό φορτίου στην κοινότητα, όπως το κόβει και η καραντίνα. Κόβοντας το ιικό φορτίο, κόβουμε τις μεταδόσεις. Έστω και αν δεν κοπούν οι μεταδόσεις, οι εμβολιασμένοι δεν πάνε στο νοσοκομείο και δεν πεθαίνουν. Τεράστια διαφορά, και γρήγορα! Για όσους αμφιβάλλουν ακόμα έχοντας μισοχωνέψει τι γράφουν τα βιβλία, τους λέω ότι ο ιός δεν χρειάζεται τα εμβόλια για να δημιουργήσει καινούρια στελέχη, το κάνει ήδη κάθε μέρα, με γρήγορους ρυθμούς και πολύ πετυχημένα. Άρα, πρέπει να σκεφτούμε και να εφαρμόσουμε το "Ο ΒΡΕΓΜΕΝΟΣ ΤΗ ΒΡΟΧΗ ΔΕΝ ΤΗΝ ΦΟΒΑΤΑΙ".

Ο κ. Παυλάκης προσθέτει πάντως πως δεν προτείνει να μην κάνουν όλοι τις δύο δόσεις εμβολίου, για όσα χρειάζονται δύο δόσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις προτείνει μια μικρή καθυστέρηση 1-2 μηνών για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, που θα επιτρέψει άμεσα εμβολιασμό περισσοτέρων με μία δόση. Μάλιστα, αυτή η αλλαγή όπως λέει δεν είναι προβληματική αλλά ίσως είναι και καλύτερη στρατηγική. 

Δείτε την ανάρτησή του:

 

 

Αχιλλέας Γραβάνης: Μήπως αξίζει άμεσης θεώρησης η πρόταση Παυλάκη; 

Ο Καθηγητής Φαρμακολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης σχολιάζοντας την ανάλυση του Γ.Παυλάκη, προτείνει να τύχει άμεσης θεώρησης.  Αναφέρει - μεταξύ άλλων:  "Τα επίπεδα των αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό που απαιτούνται για τον περιορισμό του ιικου φορτίου ώστε να περιορίζεται η σοβαρή νόσηση και η εισαγωγή στο νοσοκομείο δεν έχουν προσδιοριστεί". Ωστόσο όπως προσθέτει "η 1η δόση των περισσότερων εμβολίων κατά του κορωνοϊού αυξάνει συνήθως τα επίπεδα των αντισωμάτων περισσότερο από αυτά που επιτυγχάνονται από αυτήν καθαυτή την λοίμωξη με τον κορωνοϊό, όπως δείχνουν οι μετρήσεις SARS CoV-2 IgG (εξουδετερωτικα anti-S1/S2 IgG)". 

"Μήπως η πρόταση του Γιώργου Παυλάκη, ενός εκ των σημαντικότερων μοριακών ιολόγων διεθνώς στο National Institutes of Health-NCI των ΗΠΑ (κορυφαία η συνεισφορά του στην μελέτη του ιού τους AIDS και στην προσπάθεια ανάπτυξης σχετικού εμβολίου) για άμεση εφαρμογή μιας δόσης των εμβολίων κατά του κορωνοϊού σε περισσότερους πληθυσμούς με αυξημένο ρίσκο νοσηρής η μετάδοσης και μικρής καθυστέρησης της 2ης δόσης, προκειμένου να επιταχύνουμε την ανάπτυξη ανοσίας της κοινότητας αξίζει άμεσης θεώρησης; Ιδιαίτερα, στις σημερινές συνθήκες ραγδαίας εξάπλωσης των νέων στελεχών του κορωνοϊου;"

Η ανάρτησή του: 

 

 

 

Δείτε επίσης:

Το εμβόλιο Pfizer/BioNTech έχει αποτελεσματικότητα 85% μετά την 1η δόση

Συναγερμός για 2 νέες μεταλλάξεις κορωνοϊού που αντέχουν στο εμβόλιο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ