Ο ανεμοκυνηγός Τραμπ: Ουδέν κακόν αμιγές καλού

Απολιγνιτοποίηση για την πράσινη ανάπτυξη της Κρήτης

Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ, τα βλέπουμε και τα ακούμε όλα. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αποδεικνύεται μόνο κλόουν, όπως τον αποκάλεσε ο αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν, παρακολουθώντας τον να επιδίδεται σε χορευτικές φιγούρες στην εξέδρα των ομιλιών. Αποκαλύπτει και την ουσιαστική πλευρά του εαυτού του.

Ο κυνισμός του, ο αδίστακτος χαρακτήρας του δεν έχουν όρια. Πλέον δεν κρατάει το παραμικρό πρόσχημα. Διαπιστώνοντας το έδαφος να τρίζει κάτω από τα πόδια του, οδηγείται σε έναν ακραίο ανορθολογισμό. Ο φόβος της κάλπης τον ωθεί σε ανήκουστες επιθέσεις κατά του αντιπάλου του.

Οι ‘ρουκέτες’ που πετάει είναι αποκαλυπτικές. Και τι δεν ξεστομίζει! Έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι αν εκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν, οι Αμερικανοί θα μείνουν χωρίς πετρέλαιο, χωρίς όπλα, χωρίς Θεό!

Την ίδια στιγμή μεταμφιέζεται σε ανεμοκυνηγό, ανοίγοντας πόλεμο με τις ανεμογεννήτριες. Απευθυνόμενος στο ακροατήριό του, το οποίο κατά κοινή ομολογία είναι χαμηλού διανοητικού και μορφωτικού επιπέδου, δεν διστάζει να δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο. Δίχως προφάσεις συμπεριφέρεται σαν πλασιέ, υποσχόμενος στους οπαδούς του επάρκεια ρυπογόνων καυσίμων και όπλων. Παράλληλα, εμπορεύεται πολιτικά τη θεία πίστη.

Δεν είναι φανατικός πολέμιος, μεταξύ άλλων, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για λόγους ιδεοληπτικούς ή εξαιτίας κάποιων αγκυλώσεών του. Αντιθέτως, εξυπηρετεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Άλλωστε, τα όσα σήμερα υποστηρίζει δεν είναι καινούργια. Αρκεί να θυμηθούμε τον πόλεμο που κήρυξε στη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, την οποία στήριξαν και προώθησαν οι ΗΠΑ επί του Μπαράκ Ομπάμα, μαζί με την προοδευτική Ευρώπη.

Τώρα που ο κόσμος βρίσκεται στο μεταίχμιο μιας μεγάλης αλλαγής, είναι καιρός να αντιληφθούμε κι εδώ στον τόπο μας ότι η απολιγνιτοποίηση είναι πλέον ζωτική ανάγκη. Με την απεξάρτησή μας από τα ρυπογόνα καύσιμα προστατεύουμε το περιβάλλον, βελτιώνουμε το βιοτικό μας επίπεδο, διασφαλίζουμε σημαντικά οφέλη οικονομικά και κοινωνικά.

Να που τελικά ο Ντόναλντ Τραμπ, με τα τόσα ανερμάτιστα που λέει, μπορεί να φανεί χρήσιμος. Μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε -ακόμη και οι πιο κακόπιστοι- ότι η προστασία της ζωής και της δημόσιας υγείας είναι σημαντική υπόθεση για να την αντιμετωπίζουμε με επιπόλαιες αντιλήψεις ή και φοβικά σύνδρομα. Με άλλα λόγια ουδέν κακόν αμιγές καλού.

Ο πόλεμος του πλανητάρχη κατά των ανεμογεννητριών, είναι η τελευταία πράξη ενός δράματος, το οποίο πλήρωσαν ακριβά οι ΗΠΑ, αλλά και ολόκληρη η υφήλιος. Ο άνθρωπος που είναι φανατικός υποστηρικτής της οπλοφορίας και των ρυπογόνων καυσίμων, μας κάνει να κατανοήσουμε πόσο επικίνδυνες είναι οι πεποιθήσεις του.

Στοχοποιώντας την αιολική ενέργεια διευκολύνει τον κόσμο να καταλάβει την αξία και τη χρησιμότητά της. Όποιοι με ελαφρότητα υπεραμύνονται του συνθήματος «καθαρά βουνά χωρίς αιολικά», τα λεγόμενα του Τραμπ, μάλλον τους αναγκάζουν να αναθεωρήσουν τις ανώφελες θεωρίες τους.

Το φιλόδοξο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με απαρχή τα έργα των ΑΠΕ σε Ρέθυμνο και Σητεία, είναι ζωτική προτεραιότητα για να μπούμε στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς επιστροφή.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ