Ο Ερντογάν τυπώνει λίρες, αλλά...βουλιάζει

Ο Ερντογάν τυπώνει λίρες, αλλά...βουλιάζει

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν τύπωσε 56 δις. λίρες για να καλύψει «τρύπες» του δολαρίου

Ένας χαμός στην Τουρκία με την οικονομία της να βουλιάζει και τη λίρα να υποτιμάται συνεχώς! Τον Ερντογάν μάλιστα υποδεικνύει ως υπεύθυνο για την κατάσταση της οικονομίας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η οικονομία έχει βγει εκτός ελέγχου πλέον», ενώ αμφισβητεί τους λόγους που προβάλει η κυβέρνηση για την κατάρρευση της λίρας.

«Είμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης υποτίμησης (της τουρκικής λίρας). Ποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτό; Αυτό θα δούμε. Τώρα εγώ θα θεωρήσω υπεύθυνους μια χούφτα τοκογλύφων στο Λονδίνο ή  τους διοικούντες μας που μας καταδίκασαν στους τοκογλύφους;», δήλωσε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος, ο οποίος τάχθηκε ωστόσο υπέρ του δανεισμού της Τουρκίας από κάποιον διεθνή οργανισμό.

«Απαιτείται μία διεθνής πηγή χρηματοδότησης για να αντιμετωπιστεί η σημερινή κατάσταση. Θα ήταν επωφελές για την Τουρκία αν μπορούσε να εξασφαλίσει το χαμηλότερο επιτόκιο από κάπου», ανέφερε σε συνέντευξή του στο κανάλι Karar TV.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν τύπωσε 56 δις. λίρες για να καλύψει «τρύπες» του δολαρίου. «Τυπώθηκαν 56 δις. λίρες. Πού πήγαν αυτά τα 56 δις. λίρες; Δεν πήγαν στους φτωχούς, αλλά στο δολάριο. Η οικονομία είναι εκτός ελέγχου», καταγγέλλει, εξαπολύοντας έναν λόγο καταπέλτη κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Γιατί νομίζετε ότι αυξάνεται η αξία του δολαρίου; Είναι κι αυτό επίθεση ξένων δυνάμεων; Σήμερα υπάρχει μια πραγματικότητα: το 53% των καταθέσεων του τουρκικού λαού είναι σε δολάρια. Δηλαδή οι πολίτες κάνουν τις καταθέσεις σε δολάριο. Το ερώτημα είναι γιατί οι πολίτες καταθέτουν σε δολάρια και όχι σε λίρες; Αν ήταν καλή η οικονομία και υπήρχε παραγωγή, τότε θα αυξάνονταν και η αξιοπιστία της τουρκικής λίρας. Τώρα λένε ότι οι Βρετανοί επιτέθηκαν στην τουρκική λίρα. Και μυαλό έχουμε και λογική. Αυτοί του Λονδίνου γιατί δεν επιτίθενται και κατά του δολαρίου; Γιατί δεν επιτίθενται στο γιεν, στο ευρώ, στη στερλίνα; Ποιοι έφεραν σε αυτό το σημείο τη λίρα, ώστε μια χούφτα τοκογλύφων στο Λονδίνο να μπορούν να της επιτεθούν; Ό,τι και να κάνουν, όλος ο κόσμος γνωρίζει τί συμβαίνει στην Τουρκία. Παρακολουθούν τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας. Γνωρίζουν ότι η κεντρική τράπεζα δεν είναι ανεξάρτητη», αναφέρει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ