Ο Κουφοντίνας, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι αντιδράσεις

Η δήλωση που προκαλεί αντιδράσεις

Στην κορυφή του ελληνικού timeline του twitter έχει καρφωθεί από το πρωί το θέμα #Κουφοντίνας, καθώς τσουνάμι αρνητικών σχολίων από πλευράς των χρηστών του μέσου σήκωσε η πρωτοβουλία 15 επώνυμων στελεχών (και πρώην βουλευτών) του ΣΥΡΙΖΑ, να συνυπογράψουν δήλωση για τα δικαιώματα του κρατουμένου -στελέχους της 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα, εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση, προχώρησε σε κινήσεις και ενέργειες που παραβιάζουν το νόμο τον οποίο ψήφισε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει».

Η δήλωση των 15:

«Η δημοκρατία δεν εκδικείται»

Όταν ένας άνθρωπος συλλαμβάνεται, δικάζεται και καταδικάζεται αμετάκλητα σε όποια ποινή αποφασίσει το δικαστήριο, η υπόθεση παίρνει τέλος. Ο καταδικασμένος, με όποιο αδίκημα, δεν ξαναδικάζεται. Στην περίπτωση όμως του Δημήτρη Κουφοντίνα, αλλά και σε μια σειρά άλλες, η κυβέρνηση λειτουργεί σαν ένα υπέρτατο, άτυπο ασφαλώς, δικαστήριο, το οποίο «διορθώνει» τα όποια δικαιωματικά… λάθη του κράτους δικαίου.

«Δικάζει» εκ νέου και τιμωρεί εκ νέου, ακόμη και αν έχουν περάσει 19 ολόκληρα χρόνια. Ποινή πάνω στην ποινή, ως αιώνια εκδίκηση και τιμωρία….

Η κυβέρνηση, στη συγκεκριμένη περίπτωση, προχώρησε σε κινήσεις και ενέργειες που παραβιάζουν το νόμο τον οποίο ψήφισε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει. Ο συγκεκριμένος κρατούμενος με βάση το ΦΕΚ έπρεπε να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού και όχι Δομοκoύ. Όμως, όταν η ζωή ενός ανθρώπου κινδυνεύει (λόγω της απεργίας πείνας και της επιβαρυμένης υγείας του), δεν μπαίνεις στη λογική «οφθαλμός αντί οφθαλμού», δεν παραπέμπεις στην πράξη, δεν ισοφαρίζεις τα αδικήματα, δεν εκδικείσαι. Δεν είναι αυτός ο ρόλος σου.

Το κράτος δικαίου υπερασπίζεται το δίκαιο και εφαρμόζει το νόμο για κάθε κρατούμενο ανεξαρτήτως αδικήματος. Οποιαδήποτε άλλη πρακτική ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για να γίνουν οι νόμοι κουρελόχαρτο, η νομιμότητα παρανομία και η δικαιοσύνη εκδίκηση.

Η δημοκρατία, άλλωστε, δεν εκδικείται. Ή δεν πρέπει να εκδικείται….».

Τη δήλωση συνυπογράφουν κορυφαία κομματικά στελέχη, στην πλειοψηφία τους πρώην βουλευτές την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο και μέλη του Τομέα Δικαιωμάτων του κόμματος, τα οποία εντάσσονται κυρίως στην τάση των «53», όπως οι κ. Καββαδία, Λάμπρου, Μανιός, Κυρίτσης, αλλά και στελέχη από το χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς, όπως η κ. Γιαννακάκη. Ακόμη, το κείμενο υπογράφουν δύο στελέχη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, η Βίκυ Τσεφαλά, δικηγόρος και ο Δημήτρης Αρκούδης, δικηγόρος και υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Διευκρινίσεις

Την ίδια ώρα, σε περαιτέρω δημόσιες διευκρινίσεις για το νόημα της δήλωσής τους προέβησαν τις τελευταίες ώρες μερικά από τα 15 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συνυπόγραψαν αρχικά το κοινό κείμενο, το οποίο σκόρπισε, ωστόσο, αμηχανία στους κόλπους της Κουμουνδούρου.

«Για τελευταία φορά. Όταν υπερασπίζεσαι τα δικαιώματα των κρατουμένων, δεν σημαίνει-ποτέ δεν σήμαινε!- πως υπερασπίζεσαι τις πράξεις τους! Elementary» σχολίασε στον προσωπικό λογαριασμό της η Μαρία Κανελλοπούλου, ηθοποιός και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ «Γιατί η Δημοκρατία είναι μεγαλόθυμη και δεν εκδικείται» τιτίβισε σχετικά η Μαρία Γιαννακάκη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ