Ο πρόεδρος , η Κουναλάκη και το ελληνικό φιλότιμο

...ο Μπάιντεν δεν ήταν ένας συνηθισμένος γερουσιαστής, καθώς από νωρίς είχε βάλει πλώρη για σημαντικότερα αξιώματα. Παράλληλα, στεκόταν δίπλα στους Ελληνες φίλους του με κάθε ευκαιρία

Τι σχέση έχει ο Μπάιντεν, το ελληνικό φιλότιμο, η Κουναλάκη και ο Μανάτος; Μπορεί όλα αυτά να τα δούμε...στην επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ; Την εποχή που ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, ήταν γερουσιαστής του Ντελαγουέρ, είχε γνωρίσει δύο σημαντικούς Ελληνες μέσω των οποίων ανέπτυξε στενούς δεσμούς με την ελληνοαμερικανική κοινότητα.

Ηταν ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, στον οποίο ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος ανέθεσε το 1976 τις δημόσιες σχέσεις της Αρχιεπισκοπής με τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο, και ο γνωστός λομπίστας Αντυ Μανάτος, που κινεί εδώ και δεκαετίες τα νήματα στο παρασκήνιο.

Ο βασιλιάς του lobbing, επικεφαλής μαζί με τον γιο του, Μάικ, της Manatos & Manatos, που έχει χαρακτηριστεί από την «Washington Post» μία από τις πιο ισχυρές εταιρίες πίεσης στις ΗΠΑ, μιλάει σήμερα στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής για τη γνωριμία του με τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου.

«Με τον Τζο Μπάιντεν γνωριστήκαμε όταν εκείνος ήταν 30 ετών και εξελέγη στη Γερουσία των ΗΠΑ ενώ εγώ ήμουν 28 ετών, διευθυντής προσωπικού μιας επιτροπής της Γερουσίας, και το γραφείο μου ήταν σχεδόν δίπλα στο δικό του. Ηταν και παραμένει ένας ιδιαίτερα φιλικός άνθρωπος με τον οποίο έχουμε κάνει πολλές συζητήσεις, ιδιαίτερα σχετικά για την ελληνοαμερικανική κοινότητα και για τα θέματα που μας απασχολούν», λέει ο κ. Μανάτος στον Ελεύθερο Τύπο.

«Ξεχώριζε…»

Οπως λέει ο γνωστός λομπίστας, ο Μπάιντεν δεν ήταν ένας συνηθισμένος γερουσιαστής, καθώς από νωρίς είχε βάλει πλώρη για σημαντικότερα αξιώματα. Παράλληλα, στεκόταν δίπλα στους Ελληνες φίλους του με κάθε ευκαιρία. «Ξεχώριζε ως γερουσιαστής, όπως και ο τωρινός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, και παρότι δεν είναι Ελληνας γνώριζε τα θέματα που μας απασχολούν συχνά παίρνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα, όταν ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, η επιστολή του προς τον πρόεδρο σχετικά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη εξασφάλισε τον αριθμό-ρεκόρ, για τα δεδομένα, των 75 υπογραφών από το σύνολο των 100 γερουσιαστών των ΗΠΑ. Ηταν ο ισχυρότερος μη Ελληνας στη Γερουσία των ΗΠΑ σε σχέση με το να πιέσει την Τουρκία να τερματίσει την κατοχή της Κύπρου», λέει ο Αντυ Μανάτος και συνεχίζει: «Ως αντιπρόεδρος, συνέχισε να εμπλέκεται με την κοινότητά μας και έγινε ο πρώτος αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μάλιστα, το επισκέφθηκε δύο φορές και κάποτε χαρακτήρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως έναν από τους δύο πιο καλούς χριστιανούς που είχε γνωρίσει ποτέ. Κανείς άλλος μη Ελληνας γερουσιαστής ή αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην Αμερικανική Αρχιεπισκοπή, ιδιαίτερα στους Αρχιεπισκόπους και τον πατέρα Αλέξανδρο Καρλούτσο, ή το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας».

Συχνά ο Μπάιντεν αποδεχόταν προσκλήσεις για εκδηλώσεις της Ομογένειας, όπως αυτή που γίνεται κάθε Οκτώβριο για την επέτειο του «Οχι», από το «ΟΧΙ foundation» στην Ουάσιγκτον που διοικείται από την οικογένεια Μανάτου. «Την πίστη του στην κοινότητά μας μπορούμε κάλλιστα να τη συγκρίνουμε με τη δική μας. Ως αντιπρόεδρος, ήρθε στην Ουάσιγκτον για τον εορτασμό του μεγάλου “Οχι” της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην εκδήλωση, ο ίδιος αλλά και ο γιος του, Μπο, τιμήθηκαν για το θάρρος που έχουν δείξει σε διάφορες περιστάσεις κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Μαζί του είχε και τα εγγόνια του για να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την αξία του ελληνικού φιλότιμου στον τρόπο ζωής μας», προσθέτει ο κ. Μανάτος.

Η «ΒΑΦΤΙΣΗ»: Πώς έγινε… Μπαϊντενόπουλος

Την εποχή που ο Μπάιντεν ανέλαβε τη θέση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ δίπλα στον Μπαράκ Ομπάμα, ήρθε ακόμα πιο κοντά στην ελληνοαμερικανική κοινότητα στην οποία έχει ο ίδιος δηλώσει ότι οφείλει την αντιπροεδρία, γιατί ήταν από τα ελάχιστα λόμπι που βρέθηκαν στο πλευρό του και τον στήριξαν οικονομικά, ώστε να παραμείνει «ζωντανός» στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών απέναντι στον… τυφώνα Ομπάμα και να τον επιλέξει εκείνος για αντιπρόεδρο.

Τότε ο Αντυ Μανάτος σκέφτηκε ότι ήταν σαν να υπήρχε ένας Ελληνας στην εξουσία και… πείραξε το επίθετό του προς το ελληνικότερο. Παρότι πολλοί δεν είδαν με καλό μάτι τη «βάφτιση», ο ίδιος ο τότε αντιπρόεδρος έλεγε «τώρα είμαι κι εγώ Ελληνας» συσφίγγοντας περισσότερο τις σχέσεις του με την Ομογένεια. «Οταν έγινε αντιπρόεδρος, έγραψα ένα άρθρο στο οποίο έλεγα ότι το να έχεις τον “Τζο Μπαϊντενόπουλος” στον Λευκό Οίκο θα είναι σαν να έχουμε έναν δικό μας εκεί. Εγώ προσωπικά δέχτηκα κριτική από την κοινότητα γι’ αυτό, αλλά η αντίδραση του Μπάιντεν ήταν πολύ διαφορετική. Είπε ότι έβαλε το άρθρο σε κορνίζα και το κρέμασε στον τοίχο του γραφείου του», θυμάται ο κ. Μανάτος, επισημαίνοντας πως, παρότι είναι άριστος γνώστης των ελληνικών θεμάτων, αυτό δεν σημαίνει ότι θα λύνονται όλα. «Κανείς από τους προκατόχους του δεν ήξερε ούτε τα ελάχιστα απ’ όσα γνωρίζει ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπάιντεν για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Κύπρο και την Ελλάδα. Υστερα από 47 χρόνια εμπειρίας στην εξωτερική πολιτική, καθώς και την εμπειρία των συμβούλων του, όπως ο Τόνι Μπλίνκεν, ακολουθώντας τα ζητήματά μας μέρα με τη μέρα, τα γνωρίζουν με εξαιρετική λεπτομέρεια. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έχει το “τεκμήριο της αθωότητας”. Ωστόσο, ρεαλιστικά δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έχει πάντα ό,τι θέλει. Η Αμερική έχει πολλά συμφέροντα που θα ληφθούν, επίσης, υπ’ όψιν. Με βάση όλα τα παραπάνω, με αυτήν την κυβέρνηση η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει την καλύτερη αντιμετώπιση που έχει λάβει ποτέ από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και μια καλή αντιμετώπιση από τις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά σημαντική».

«Είναι πολύ πιθανό να δούμε Ελληνες στην αμερικανική κυβέρνηση»

Ο πατέρας του Αντυ Μανάτου ήταν ο πρώτος Ελληνοαμερικανός που εργάστηκε σε ανώτερη θέση στον Λευκό Οίκο. Συγκεκριμένα, δούλεψε δίπλα σε δύο Αμερικανούς προέδρους, τον Τζον Κένεντι και τον Λίντον Τζόνσον. «Κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τζόνσον, το 1964, η Τουρκία ξεκίνησε την εισβολή στην Κύπρο. Με την παρότρυνση του πατέρα μου, ο πρόεδρος έστειλε στην Τουρκία το διάσημο “γράμμα Τζόνσον” που έκανε την Τουρκία να “παγώσει” την εισβολή της στην Κύπρο. Ημουν υπερήφανος που ήμουν ο νεότερος δίπλα στον πρόεδρο Τζόνσον κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του το 1964», αναφέρει ο Αντυ Μανάτος.

Μετά τη λήξη των αμερικανικών εκλογών με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών να παίρνει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου από τον πεισμωμένο Ντόναλντ Τραμπ, είναι πιθανό, σύμφωνα με τον Αντυ Μανάτο, να δούμε και Ελληνες στην αμερικανική κυβέρνηση: «Υπάρχει μια πληθώρα πολύ ικανών Ελληνοαμερικανών από τους οποίους ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπάιντεν θα μπορούσε να επιλέξει για σημαντικές θέσεις στη διοικητική ομάδα του.

Με μια γρήγορη σκέψη, μου έρχεται στο μυαλό η αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια, Ελένη Κουναλάκη, η οποία είναι πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουγγαρία, στενή φίλη του προέδρου και γραμματέας του Μπιλ Κλίντον, ιδιαίτερα στενή φίλη της εκλεγμένης αντιπροέδρου, Καμάλα Χάρις, και το πιο σημαντικό για εμάς η κουμπάρα του γιου μου, Μάικ, νονά του γιου του, Λούκα.

Επίσης, δεν θα μου προκαλούσε καμία έκπληξη να έβλεπα τον Ελληνοαμερικανό Ντένις Μιλ της Νέας Υόρκης να εμπλέκεται στα σχέδια του εκλεγμένου προέδρου Μπάιντεν για τη διόρθωση των υποδομών της Αμερικής. Είναι ένας εξαιρετικά επιτυχημένος επιχειρηματίας και κορυφαίος Δημοκρατικός υποστηρικτής όλων των Ελλήνων στην Αμερική, πολύ κοντά στην πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, και τον Δημοκρατικό ηγέτη της Γερουσίας των ΗΠΑ, Τσακ Σούμερ, αλλά και όλους τους ανώτερους Δημοκρατικούς στην Αμερική τα τελευταία 20 χρόνια. Φυσικά, το πιο σημαντικό είναι ότι είναι πολύ υψηλός υποστηρικτής και φίλος του Τζο Μπάιντεν». Μιλώντας στον «Ελευθερο Τύπο» πριν από τις εκλογές, η αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια, Ελένη Κουναλάκη, είχε τονίσει ότι ενδεχόμενη εκλογή των Μπάιντεν-Χάρις θα αποκαθιστούσε την αξιοπρέπεια στον Λευκό Οίκο και πλέον δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το αποτέλεσμα.

 

 

 

Ελεύθερος Τύπος

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ