Η ελαιοσυγκομιδή, ο κορωνοϊός και η γυμναστική

Η ελαιοσυγκομιδή, ο κορωνοϊός και η γυμναστική

Το τι συμβαίνει στην Κρήτη και το κατά πόσο τα αυξημένα κρούσματα σχετίζονται με την λιομάζωμα, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας το απαντήσουν οι ειδικοί.

Αντιδράσεις στις τάξεις των ελαιοπαραγωγών έχει προκαλέσει η χθεσινή αναφορά της κ. Βάνας Παπαευαγγέλου, ότι η έξαρση της διασποράς του ιού ενδεχομένως να σχετίζεται και με τη συγκομιδή της ελιάς.

Ενδεικτικά, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας χρησιμοποίησε ως παραδείγματα τη Φωκίδα με 18 νέα κρούσματα και τη Μεσσηνία με 16 μολύνσεις, που αποτελούσαν περιοχές που δεν είχαν απασχολήσει την επιτροπή των ειδικών για τον κορωνοϊό.

Πάντως, η Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης και προσωπικά ο επικεφαλής της Πρίαμος Ιερωνυμάκης εκφράζουν τις ενστάσεις τους γύρω από τα όσα είπε η κ Παπαευαγγέλου, σχετίζοντας την ελαιοσυγκομιδή με την... γυμναστική, μια και στους αθλούμενους δεν επιτρέπεται (ακόμα) η υποχρεωτική χρήση μάσκας. Τονίζουν επίσης ότι το μάζεμα της ελιάς γίνεται έξω στη φύση, όπου η επικινδυνότητα είναι μειωμένη σε σχέση με τους κλειστούς χώρους.

Βεβαίως, για να τα λέμε όλα, ειδικά στο ομαδικά σπορ, οι αθλητές υποβάλλονται υποχρεωτικά σε διαγνωστικούς ελέγχους πριν την διεξαγωγή ενός αγώνα. Από εκεί και πέρα, η τήρηση των αποστάσεων (και των λοιπών μέτρων αυτοπροστασίας) είναι επιβεβλημένη παντού, ακόμα και στο λιόφυτο, αλλά και στα οχήματα που μεταφέρουν τους εργάτες! Προσέχουμε, για να έχουμε, πάνω απ’ όλα την υγειά μας.

Το τι συμβαίνει στην Κρήτη και το κατά πόσο τα αυξημένα κρούσματα σχετίζονται με την λιομάζωμα, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας το απαντήσουν οι ειδικοί, παραθέτοντας περαιτέρω σχετικά στοιχεία.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ