Όταν δήμαρχοι πυροβολούν την αιολική ενέργεια

Αυτόκλητοι σωτήρες ή προβοκάτορες;

Την ώρα που η χώρα μας «βράζει» στον κορωνοϊό, εμφανίζονται κάποιοι αυτόκλητοι σωτήρες να την προστατεύσουν από την αιολική ενέργεια. Και ιδιαίτερα τώρα, που η πανδημία καθιστά ζωτική αναγκαιότητα την πράσινη ανάπτυξη. 

Ο λόγος για τους δεκαοκτώ δημάρχους που συγκροτούν το Δίκτυο κατά των Ανεμογεννητριών και οι οποίοι ή κινούνται σε παράλληλο σύμπαν ή είναι συνειδητοί προβοκάτορες. Κοινώς, μας τρολάρουν, υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας. 

Τρανή απόδειξη το ψήφισμα που εξέδωσαν μετά την τηλεδιάσκεψή τους, η οποία έγινε πριν από τρεις μέρες. Με αυτό διατρανώνουν την αποφασιστικότητά τους να συνδράμουν στη θεμελίωση μιας ολοκληρωμένης ενεργειακής στρατηγικής που θα βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες της χώρας. Και θα συνδέεται με το κρίσιμο -όπως υπογραμμίζουν- πρόταγμα της εκπόνησης  συγκροτημένου χωροταξικού σχεδιασμού. Καθώς υποστηρίζουν, αισθάνονται την υποχρέωση να απαντήσουν στις αποσπασματικές και ανορθολογικές παρεμβάσεις της πολιτείας, η οποία επιδεικτικά αγνοεί ή καταστρατηγεί τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων τους.

Το ψήφισμα υπογράφουν οι πανελληνίως γνωστοί δημοτικοί άρχοντες Σαρωνικού Π. Φιλίππου, Λαυρεωτικής Δ. Λουκάς. Αλλά και μερικοί άλλοι, στην πλειονότητά τους από τα νησιά του Αιγαίου (Πάρο, Νάξο, Μήλο, Σκύρο, Τήνο, Άνδρο κ.λπ.). Καθώς και ο συντοπίτης μας, δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης Γιάννης Ταταράκης.

Ωστόσο, διαβάζοντας το συγκεκριμένο ψήφισμα, εύλογα κάθε καλόπιστος αναγνώστης αρχίζει να αναρωτιέται πού ακριβώς εντοπίζονται οι ενστάσεις τους. Γιατί είναι περισσότερο από εμφανές πως σε ολόκληρο το κείμενο οι μεγαλεπήβολες διακηρύξεις τους συνοδεύονται από μια απόλυτη ασάφεια. Μάλιστα, θα έλεγα, κάθε άλλο παρά δημιουργική!

Επειδή, όμως, οι υπογράφοντες και στοιχειώδεις γνώσεις πρέπει να έχουν και να καταλαβαίνουν -έστω και ενστικτωδώς- τα μεγάλα ενεργειακά προβλήματα του τόπου, καλό θα ήταν να μας πουν πού έγκειται η ουσιαστική τους διαφωνία. 

Θέλουν η Ελλάδα να είναι τελευταία στον κατάλογο των προηγμένων ευρωπαϊκών κοινωνιών, εξαρτώμενη ακόμη από τα ρυπογόνα καύσιμα; 

Αρνούνται την αυτονόητη και επιβεβλημένη στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας; 

Υπερασπίζονται την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, ενοχοποιώντας την απολύτως καθαρή αιολική ενέργεια; 

Απορρίπτουν την αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων: του ανέμου και του ήλιου; 

Αδιαφορούν για τα τεράστια ενεργειακά μας ελλείμματα, τόσο σε πανελλήνιο όσο σε τοπικό επίπεδο, με συνέπεια το δυσβάσταχτο κόστος στην οικονομία;

Δεν τολμώ να πιστέψω ότι επηρεάστηκαν από εκείνα που προσφάτως είπε ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος, δηλώνοντας ότι αν δεν επανεκλεγεί, οι ΗΠΑ και ο κόσμος όλος θα μείνουν χωρίς πετρέλαιο, χωρίς Θεό και χωρίς όπλα!

Μάλλον θα συμφωνήσουν μαζί μου ότι το όπλο για την ενεργειακή αναβάθμιση του τόπου μας είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Γι’ αυτό χρειάζεται να δουν την πραγματικότητα χωρίς παραμορφωτικούς φακούς. Και πρωτίστως με δημιουργικό και ουσιαστικό τρόπο. 

Τα αντάρτικα του τύπου «Καθαρά βουνά χωρίς αιολικά» δεν μας κρατούν μόνο στην παραγωγική, οικονομική και αναπτυξιακή υστέρηση. Αλλά εκθέτουν και τη χώρα. Και πρωτίστως τους ίδιους τους εμπνευστές και πρωταγωνιστές τέτοιων άδοξων και αχρείαστων πρωτοβουλιών.

Η πανδημία, πέρα από τον θάνατο που σκορπά, μάς δείχνει και κάτι άλλο σημαντικό: Να αντιμετωπίζουμε τα υπαρκτά προβλήματα με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και νηφαλιότητα, χωρίς να καταφεύγουμε σε ψεκασμένες θεωρίες, σε συνωμοσίες και κινδυνολογία.

Αν θυμάμαι καλά, κάποιοι δεν θέλανε ούτε τα φράγματα στην Κρήτη!!

Δυστυχώς τους βοηθά η… κοντή μνήμη… που συχνά μας χαρακτηρίζει. 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ