Παιδοψυχιατρική ΠΑΓΝΗ: Δε γίνεται ενδονοσοκομειακή νοσηλεία. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια

Newsroom
Newsroom

Για την υφιστάμενη κατάσταση είναι ενήμεροι όλοι οι φορείς υγείας του νομού και φυσικά το Υπουργείο, ενώ έχει ενημερωθεί προφορικά και η Εισαγγελία Ηρακλείου.

Από 1η Δεκεμβρίου στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ δεν γίνονται νοσηλείες. ΣΤΟΠ. Έχει ανασταλεί η ενδονοσοκομειακή νοσηλεία. ΣΤΟΠ. Η Κλινική λειτουργεί μόνο σε επίπεδο νοσηλείας ημέρας, Επειγόντων Περιστατικών  και Εξωτερικών Ιατρείων. ΣΤΟΠ. Καμία προκήρυξη δεν βρίσκεται στον «αέρα» για τις δύο θέσεις που ζητούνται εδώ και καιρό. ΣΤΟΠ.

Η παραπάνω παράγραφος αποτυπώνει την πλήρη πραγματικότητα για το τι ισχύει σήμερα στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, τη μοναδική στην Κρήτη, χωρίς «φτιασίδια», υπεκφυγές και στρογγυλέματα. Όταν έχεις να κάνεις με παιδιά και εφήβους που χρήζουν ενδονοσοκομειακής νοσηλείας, οφείλεις να είσαι ειλικρινής.

Αφουγκραζόμαστε την αγωνία όλων όσοι δίνουν μάχη να κρατηθεί ανοιχτή αυτή η κλινική, κυρίως όμως ενστερνιζόμαστε την αγωνία των οικογενειών. Αυτή τη στιγμή, αν ένα παιδί χρειαστεί ενδονοσοκομειακή νοσηλεία, δεν μπορεί να νοσηλευτεί στο ΠΑΓΝΗ. Τελεία και παύλα. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια. Μπορεί να νοσηλευτεί για λίγες ώρες και μετά αναγκαστικά θα φύγει με εξιτήριο. Και αυτό στις ημέρες γενικής εφημερίας.

Όσο για την προκήρυξη, νοσοκομειακές πηγές υποστηρίζουν ότι τίποτα δεν έχει κινηθεί. Καμία προκήρυξη δεν έχει βγει στον «αέρα», παρά τις ρητές δεσμεύσεις. Όμως ακόμα και αν είχε βγει, μάλλον θα είχε την τύχη των προηγούμενων αφού δεν έχει γίνει γνωστό αν αυτή η προκήρυξη θα πλαισιωθεί με τα κατάλληλα κίνητρα ώστε να μην είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη.

Ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο. Αν το υπουργείο θέλει, μπορεί να δώσει λύσει για τη μοναδική παιδοψυχιατρική της Κρήτης. Διαφορετικά, ας πληρώσει με σύμβαση από τον ιδιωτικό τομέα. Ας πράξει όμως κάτι μετά από τόσους μήνες απραξίας και ας μη δουλευόμαστε.

Όπως έχει γράψει το Cretalive, από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως και τον Ιούλιο του 2023, οι δύο μόνιμοι παιδοψυχίατροι έφθασαν να κάνουν από 15-16 εφημερίες ο καθένας για να λειτουργήσει η κλινική. Υπό τις συγκεκριμένες ασφυκτικές συνθήκες, δοκιμάστηκαν οι αντοχές τους, όμως κρατήθηκαν με νύχια και με δόντια επειδή αγαπούν αυτό που κάνουν. Όλο αυτό όμως δεν μπορούσε να συνεχιστεί, όχι μόνο γιατί δεν επιτρέπεται νομικά, αλλά επειδή κυρίως δεν ήταν-και δεν είναι- ασφαλές. Δεν είναι ιατρική αυτό που ασκείται υπό τις συγκεκριμένες επισφαλείς συνθήκες.

Τον Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο η κατάσταση ισορρόπησε κάπως  με την συνδρομή παιδοψυχιάτρων από δομές εκτός Κρήτης που ανέλαβαν μηνιαίως την κάλυψη 8 με 10 εφημεριών, στους οποίους δόθηκε ένα οικονομικό bonus.

Και έφθασε αισίως ο Οκτώβριος  για να γίνει και πάλι σαφές ότι κάποιοι μάς εμπαίζουν. Οι δύο  μόνιμοι παιδοψυχίατροι ξαναβρέθηκαν στο ίδιο έργο θεατές. Ολομόναχοι, οι δύο τους, με 15-16 εφημερίες έκαστος. Ούτε προκήρυξη στον αέρα, ούτε και καμία όμως προσωρινή μετακίνηση για συνδρομή στις εφημερίες. Αδιέξοδο.

Το ίδιο συνέβη και τον Νοέμβριο. Βρέθηκαν να εκτελούν 15 με 16 εφημερίες έκαστος.

Και έτσι, από 1η Δεκεμβρίου σταμάτησε η ενδονοσοκομειακή νοσηλεία. Για την υφιστάμενη κατάσταση είναι ενήμεροι όλοι οι φορείς υγείας του νομού και φυσικά το Υπουργείο, ενώ έχει ενημερωθεί προφορικά και η Εισαγγελία Ηρακλείου.

 

Δείτε επίσης

"Ώρα μηδέν" για την Παιδοψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ

Παιδοψυχιατρική ΠΑΓΝΗ: τέσσερις μήνες απραξίας, η κλινική γεμάτη παιδιά και οι δύο παιδοψυχίατροι στη μοίρα τους

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ