Πως ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος… τσουρουφλίζει τη ΔΕΥΑΗ!

Tο ηλεκτρικό ρεύμα στην εποχή της ενεργειακής κρίσης εκτοξεύθηκε για τη ΔΕΥΑΗ κατά 80%!

Ένα από τα πιο μεγάλα προβλήματα που έχει μπροστά του ο Δήμος Ηρακλείου είναι τα χρέη και γενικότερα η διαχείριση της δύσκολης κατάστασης στα οικονομικά της. Μια δημοτική εταιρεία που προσφέρει το μεγαλύτερο έργο, μαζί με τη διαχείριση των Απορριμάτων που μπορεί να επιτελέσει ένας δημος και που δυστυχώς δεν μπορεί να "αναπνεύσει" από τα οικονομικά δεδομένα.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι το ηλεκτρικό ρεύμα που στην εποχή της ενεργειακής κρίσης εκτοξεύθηκε για τη ΔΕΥΑΗ κατά 80%! Εκεί που πλήρωνε, πριν 3 χρόνια για ρεύμα στις γεωτρήσεις αλλά και στη λειτουργία του Βιολογικού (κοστίζει το ρεύμα του 3 εκατομμύρια ετησίως) κοντά 4.000.000 ευρώ, έφτασε τώρα ο λογαριασμός στα 7,5 εκατομμύρια! Κι αν σκεφτεί κανείς πως έχει βελτιωμένα έσοδα φέτος που φτάνουν τα 17,5 εκατομμύρια ευρώ, πως μπορεί να βγει μια εταιρία που έχει μισθούς, συντηρήσεις, ζημιές όταν το 40% των εσόδων της πάει στο ρεύμα;

Κι εδώ βέβαια τίθεται όπως εξηγεί στο Cretalive ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης ένα μεγάλο ζήτημα: δεν μπορεί για τους οργανισμούς αυτοδιοίκησης να μην δημιουργηθεί στην Κρήτη ένας χώρος για να επενδύσουν στις ΑΠΕ όταν έχουν τέτοια ενεργειακά κόστη στις γεωτρήσεις για το υδρευτικό δίκτυο, μ’ ένα ποσοστό που να κινείται σε ένα επίπεδο 10% επί των χώρων που δίνονται για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να… τσουβαλιάζονται με τις επενδύσεις των ιδιωτών με ότι αυτό σημαίνει για την οικονομική τους βιωσιμότητα. Οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης που πήραν υποσχέσεις για οικονομικές ενέσεις προεκλογικά αλλά που δυστυχώς έμειναν στα λόγια!

Παρεμπιπτόντως σήμερα η ηγεσία της ΔΕΥΑΗ συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για να δουν πως με αφορμή την κατασκευή του ΒΟΑΚ μπορούν να εντάξουν μ’ ένα κονδύλι των 15 εκατομμυρίων την αντικατάσταση του αγωγού των Μαλίων που τροφοδοτεί με μεγάλες ποσότητες νερού το Ηράκλειο αλλά που δυστυχώς είναι τόσο παλιός και τόσο δυσκολοσυντήρητος!

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ