Πράσινος άνεμος στην Γερμανία

Η υποψήφια Καγκελάριος υποστηρίζει τον Υβριδικό Σταθμό Αμαρίου

Στα χρόνια της αντιμνημονιακής παραζάλης, η λογική είχε πάει περίπατο αγκαζέ με τον ανορθολογισμό. Κάποιοι νόμιζαν ότι η οικονομική κρίση ήταν παραμύθι δίχως δράκο. Κάποιοι άλλοι πίστευαν πως πίσω από αυτήν κρυβόταν η αδίστακτη όπως έλεγα Γερμανία.

Χρειάστηκε να σπάσουμε τα μούτρα μας για να καταλάβουμε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε ήταν προϊόν της δικής μας αμεριμνησίας, των δικών μας αγκυλώσεων, των δικών μας αναχρονιστικών  πρακτικών, των δικών μας μικροπολιτικών και ψηφοθηρικών αντιλήψεων. Τι άλλο έπρεπε να μεσολαβήσει για να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι μόνο στραβός ο γιαλός αλλά στραβά αρμενίζουμε.

Την προβληματική και διαχρονική μας  αυτή συμπεριφορά έρχονται να μας δείξουν ξανά σήμερα τα όσα συμβαίνουν την περίοδο αυτή στην υποτιθέμενη συντηρητική, για να μη πω κακιά  Γερμανία. Στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τις έρευνες της κοινής γνώμης, το κίνημα των Πρασίνων αναμένεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και λόγο.

Για πρώτη φορά διεκδικούν την καγκελαρία με την συνπρόεδρο τους Αναλένα  Μπέρμπροκ. Με σημαία την Πράσινη Ανάπτυξη φαίνεται να διευρύνουν την απήχηση τους στη γερμανική κοινωνία. Μάλιστα δεν αποκλείεται η σαραντάχρονη υποψήφιά τους να καταγραφεί πρώτη στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε χθεσινό γκάλοπ, προηγούνται οι Πράσινοι με 28% και ακολουθούν οι Χριστιανοκοινωνιστές με 21%.Το ιστορικό δε Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα SPD να λαμβάνει μόλις 13%.Ενώ οι Ακροδεξιοί του AFD  να περιορίζονται στο 11%.

Βέβαια στη διάρκεια των πέντε μηνών που απομένουν είναι δύσκολο να προδιαγράψει κάποιος τις επερχόμενες εξελίξεις και αλλαγές. Το σίγουρο ωστόσο είναι ότι στην κραταιά χώρα επικρατεί ένας ισχυρός πράσινος άνεμος. Οι παλιές ιδέες και συνήθειες, οι ιδεοληψίες και αγκυλώσεις ,οι εμμονές και οι φαντασιώσεις, αμφισβητούνται δυναμικά από ένα σημαντικό τμήμα των Γερμανών πολιτών.

Αναμφίβολα η πολιτική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί, θα έχει θετικές επιπτώσεις σε όλες τις προηγμένες κοινωνίες της δυτικής Ευρώπης. Πόσω μάλλον στην Ελλάδα  η οποία  έχει βάλει μπροστά το φιλόδοξο πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης ως το 2028.Ένα πρόγραμμα που προκαλεί ζόρι στο εγχώριο κομματικό σύστημα.

Εξίσου σημαντικό είναι επίσης ότι η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων Αναλένα  Μπέρμπροκ έχει εκφράσει προσωπικό ενδιαφέρον για το εγχείρημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στον τόπο μας, μιας και θεωρούνται ισχυρά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε στον τομέα αυτό.

Μάλιστα προσφάτως ζήτησε ενημέρωση για τον Υβριδικό Σταθμό Αμαρίου, μετά τα όσα θετικά έχει ακούσει στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες ,την οποία επισκέπτεται συχνά προκειμένου να ενημερώνεται για τις περιβαλλοντικές και ενεργειακές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά την τελευταία της επίσκεψη , η αποκαλούμενη Πράσινη  Συμφωνία βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων της  με τους αρμόδιους αξιωματούχους. Άλλωστε πρόκειται για ένα τολμηρό  σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης το οποίο προωθεί και Χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Φαίνεται πως τίποτα δεν είναι τυχαίο για την Αναλένα  Μπέρμπροκ. Ο σύζυγος της Ντάνιελ Χόλεφλαϊς που στο παρελθόν υπήρξε πολιτικός σύμβουλος του πρώην Γάλλου Πρωθυπουργού και  Υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, είχε ουσιαστική συνδρομή και  συμβολή στις προπαρασκευαστικές εργασίες για την επίτευξη της Συμφωνίας του Παρισιού. Μιας συμφωνίας που αναφέρεται στην κλιματική  αλλαγή.

Όπως προκύπτει τα ζητήματα της Πράσινης Ανάπτυξης και της καθαρής ενέργειας κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών, το σίγουρο είναι ότι η Ευρωπαική Ένωση αργά ή γρήγορα  θα αφήσει πίσω της τις επιζήμιες συνταγές του παρελθόντος.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ