Το σινιάλο των Τούρκων για νέα...έφοδο

Το σινιάλο των Τούρκων για νέα...έφοδο

Παίζουν νέα παιγνίδια οι Τούρκοι στα σύνορα

Κι όμως μοιάζει για...σινιάλο για μια νέα απόπειρα «εισβολής» προσφύγων στην ελληνική πλευρά. Τώρα με τη χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό, το σήμα δόθηκε μέσω του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι τα σύνορα της Τουρκίας εξακολουθούν να είναι ανοιχτά για τους μετανάστες που θέλουν να μετακινηθούν σε άλλες χώρες.

Το είχαν πει πάντως και το προηγούμενο διάστημα οι Τούρκοι αξιωματούχοι που είχαν υποστηρίξει ότι μετά το τέλος της πανδημίας οι μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία θα επιστρέψουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Χωρίς περιστρoφές, ωστόσο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μέσω τηλεοπτικής συνέντευξής του έκανε... επίσημο σινιάλο στους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία να επιχειρήσουν ξανά να περάσουν στην Ελλάδα: «Οποιος θέλει, μπορεί να φύγει φυσικά. Εμείς δεν προβάλαμε κανένα εμπόδιο, αλλά λόγω της πανδημίας βέβαια οι άνθρωποι δεν μετακινούνται προς τα εκεί. Η διαδικασία πήγε λίγο πίσω» ανέφερε, τονίζοντας με έμφαση ότι η πολιτική της Τουρκίας «των ανοιχτών συνόρων» συνεχίζεται.

Η Αθήνα και το ελληνικό Πεντάγωνο ούτως ή άλλως προετοιμάζονταν και θωράκιζαν τα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας, καθώς θεωρούν βέβαιη την επιστροφή της «υβριδικής απειλής» της Τουρκίας. 

Και φυσικά ο «συναγερμός» δεν έληξε μετά την αποχώρηση των μεταναστών από τον Εβρο στα τέλη Μαρτίου, όπως έχει επαναλάβει πολλές φορές ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Αντίθετα, έγιναν κινήσεις επιπλέον θωράκισης των συνόρων, οι οποίες συνεχίζονται. Κατά μήκος των 212 χιλιομέτρων ελληνοτουρκικών συνόρων στην περιοχή του Εβρου ενισχύθηκε ο υπάρχων φράχτης. Τοποθετείται νέος, σε σημεία όπου δεν υπήρχε, ενώ μπαίνουν και άλλου τύπου εμπόδια. Και βέβαια Στρατός και Αστυνομία βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση ενισχυμένοι και από τις δυνάμεις της Frontex. Οι ελληνικές δυνάμεις στα σύνορα, εξάλλου γνωρίζουν πλέον καλά τι συμβαίνει.

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ