Τα Μάρμαρα και οι εξ Εσπερίας φιλέλληνες…

Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις αντιδράσεις


 

Για τους γνωρίζοντες η χτεσινή συνέντευξη του Άγγλου πρωθυπουργού κ. Μπόρις Τζόνσον στην εφημερίδα «Τα Νέα» δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Εκεί ο κ. Τζόνσον με περίσσιο κυνισμό, υποκρισία και ύφος Εγγλέζου αποικιοκράτη παλαιάς κοπής, δηλώνει ευθαρσώς ότι πρέπει «οι Έλληνες να ξεχάσουν την επιστροφή των Ελγινείων Μαρμάρων, αφού αυτά αποκτήθηκαν νομίμως (sic) από τον λόρδο Έλγιν, σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν εκείνη την εποχή». Ο Άγγλος Πρωθυπουργός, ας μην ξεχνάμε φανατικός αρνητής του κορωνοϊού στην αρχή της πανδημίας, έδειξε το αληθινό πρόσωπο του «φιλελληνισμού» του. Αγνοώντας την προσωπική έκκληση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που του έχει απευθύνει μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα «The Observer»  διατείνεται προκλητικά ότι «…νόμιμος ιδιοκτήτης των Μαρμάρων (sic) είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου από τότε που τα Γλυπτά περιήλθαν στην κατοχή τους».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες ερχόμαστε αντιμέτωποι με την αναιδή άρνηση των βρετανικών θεσμών για το θέμα, αλλά είναι η πρώτη φορά που εκπλησσόμαστε από έναν αγενή βρετανό πρωθυπουργό, ατυχή και μοιραίο στους εθνικούς χειρισμούς του και για την ίδια του τη χώρα. Μάλιστα, ο παροιμιώδης κυνισμός, η προκλητικότητα και η υποκρισία του συμπληρώνονται με το ποζάρισμα στο γραφείο του με την προτομή του Περικλή! Δεν ξέρω τι πρόσφεραν στον «φιλελληνισμό» του οι σπουδές του στην Κλασική Φιλολογία και τη Φιλοσοφία στην Οξφόρδη, πως ερμηνεύει τη διαφημιζόμενη εκ μέρους του «λατρεία» της αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, αν όντως απαγγέλλει από στήθους στίχους από την Ιλιάδα, και να πιστεύει ότι ο Όμηρος είναι ο «μεγαλύτερος συγγραφέας όλων των εποχών», αλλά ξεχνά ένα βασικό που δεν έμαθε από τους συμπατριώτες του Λόρδο Βύρωνα και Λόρενς Ντάρελ που μας έρχονται τώρα στο μυαλό: «Έργω γαρ ήσαν, ου λόγω» οι Φιλέλληνες! Και αναφέρουμε μόνο αυτούς τους δυο από τους εκατοντάδες απ’ αιώνων Άγγλους Φιλέλληνες…

Αλλά όμως μας ταλανίζει και μια άλλη απορία, εξ αφορμής του γεγονότος: Τι λέει αλήθεια σήμερα, η προ ολίγων μηνών πολιτογραφηθείσα από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ως Ελληνίδα Πολίτισσα, η βρετανίδα συγγραφέας κ. Victoria Hislop, η οποία το 2014 δήλωνε (ήξεις – αφίξεις) ότι «το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι καθόλου απλό» και πηγαίνοντας και σε λεπτομέρειες, αποκάλυπτε με ειλικρίνεια τους ενδόμυχους φόβους της. Έλεγε χαρακτηριστικά στο ΒΗΜΑ της 22.10.2014: «Όταν πηγαίνω στο Βρετανικό Μουσείο και βλέπω τα μάρμαρα και υπάρχουν εκεί χιλιάδες άνθρωποι που τα βλέπουν και μετά πηγαίνω στο Μουσείο της Ακρόπολης και βλέπω λίγους επισκέπτες, σκέφτομαι μήπως λειτουργούν σαν διαφήμιση στο Βρετανικό Μουσείο, για να επισκεφτούν μετά την Ελλάδα. Συναισθηματικά, πιστεύω ότι πρέπει να έρθουν στο σπίτι τους, όμως κάθε φορά που συνομιλώ με τον διευθυντή του (Βρετανικού) Μουσείου, εκφράζει τον προβληματισμό του για το τι θα γίνει και με τα υπόλοιπα εκθέματα του Μουσείου, αν τα ζητήσουν και άλλες χώρες».

Αναρωτιόμαστε αν η κ. Hislop θα βγει μπροστά ως άρτι πολιτογραφηθείσα ελληνίδα και θα καταδικάσει κατηγορηματικά, ευθαρσώς, με σαφήνεια και χωρίς αναστολές τις προκλητικές δηλώσεις του Βρετανού Πρωθυπουργού με νέα επικαιροποιημένη δήλωσή της στα ΜΜΕ της Αγγλίας και της Ελλάδας ή …θα σφυρίζει αδιάφορα! Ομολογώ ότι περιμένω μια ηχηρή δήλωση καρδιάς και όχι μια δεικτική αγγλοσαξονική απουσία… 

«Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι να πούνε» έγραφε προφητικά ο Καβάφης των Ελλήνων και των Φιλελλήνων.

Άραγε, μέχρι πότε ο «φιλελληνισμός» θα αναζητά κρυψώνα πίσω από το δάχτυλό του;

 

Κ. Μα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ