Την επιτυχία της φιλοξενίας "διαδέχεται" ένα αβέβαιο μέλλον

Την επιτυχία της φιλοξενίας "διαδέχεται" ένα αβέβαιο μέλλον

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος "ΕΣΤΙΑ" 100άδες άνθρωποι βρίσκονται "στον αέρα"

Το πρόγραμμα φιλοξενίας Προσφύγων στο Ηράκλειο με την επωνυμία ΕΣΤΙΑ φτάνει στο τέλος του και αναμφισβήτητα ήταν ένα επιτυχημένο πρόγραμμα με την επίβλεψη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και τη σφραγίδα της Αναπτυξιακής Ηρακλείου.

Για το λόγο αυτό βρέθηκε χθες στο Ηράκλειο ο τωρινός υπεύθυνος της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, Jason Hepps, που βράβευσε τους τοπικούς φορείς, δημάρχους, υπηρεσιακά στελέχη και κατ’ αντανάκλαση την Κρήτη όλη που αγκάλιασε τους ξεριζωμένους ανθρώπους και τους συμπεριφέρθηκε σαν... μουσαφίρηδες!

750 πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούνται σήμερα στην Κρήτη από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, ωστόσο το μεγάλο ερωτηματικό είναι τι θα γίνουν όλοι αυτοί όταν θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα (περίπου ως το τέλος Ιούνη).
Τίποτε ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο! Ποιος θα συνεχίσει να πληρώνει τη σίτιση, τη διαμονή, την εκπαίδευση και την ένταξη αυτών των ανθρώπων;

Αφού λήγει το πρόγραμμα και πρέπει αυτοί οι άνθρωποι είτε να ταυτοποιηθούν ως πρόσφυγες (κάτι που δεν έχει γίνει) είτε να απορριφθεί η αίτηση ασύλου τους, να υπάρξει μέριμνα για την επόμενη μέρα και βέβαια η τοπική αυτοδιοίκηση να μην βρεθεί... μπλεγμένη, καθώς ανέλαβε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά πριν από μερικά χρόνια, ωστόσο δεν έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει χωρίς πόρους από μόνη της τη δύσκολη κατάσταση!

Δυστυχώς όπως προέκυψε και με την επαφή με τους εκπροσώπους της Ύπατης ακόμα και αύριο σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρέθηκαν στη χώρα μας δοθεί χαρτί ασύλου ή ακόμα και χαρτί μετακίνησης τους σε άλλη εντός Σέγκεν χώρα, δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν σε αυτήν παρά μόνον για 3 μήνες, οι περισσότεροι το αγνοούν, άρα η χώρα μας ως χώρα πρώτης υποδοχής θα πρέπει και πάλι να τους ξαναπάρει πίσω και κατά συνέπεια να δει πως θα τους διαχειριστεί!

Ένας δύσκολος γρίφος που δυστυχώς ούτε πρόβλεψη ποτέ έγινε αλλά και ούτε η νομοθεσία ( ελληνική ή ευρωπαϊκή ) έχουν λύσεις για ένα πρόβλημα που παρά τη σχετική ύφεση είναι πάντα μια βόμβα στα θεμέλια της Ευρώπης!


 

Δείτε επίσης:

Βραβεύεται η Κρήτη για το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων «ESTIA»

Τιμήθηκε ο Δήμος από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ