Την χάραξι φρόντισε τεχνικά να γίνει

 Την χάραξι φρόντισε τεχνικά να γίνει

Η κα Χίσλοπ λοιπόν, ως βέρα ελληνίδα πλέον, ουσιαστικά και τυπικά, αρέσκεται να αγορεύει σε εμάς τους ανελλήνιστους συχνά πυκνά από το βάθρο της Εκκλησίας του Δήμου, και να μας υπενθυμίζει τι είναι ψυχοφελές.

 Η κυρία Βικτώρια Χίσλοπ αναμφίβολα είναι η φυσιογνωμία των καιρών. Και έγινε με το σπαθί της. Δεν είναι και λίγο μια μυθοπλόκος συγγραφέας με αίμα αγγλοσαξονικό απόγονη του πνεύματος της Βιρτζίνιας Γούλφ και του Ουίλιαμ Σαίξπηρ να επενδύσει ως Φιλλέλην και να βαπτιστεί ως Ελληνίς. Όχι να ενδυθεί μεταφορικά με διάδημα ελληνικό, αλλά κυριολεκτικά να πολιτογραφηθεί στα ελληνικά τεφτέρια και μητρώα. Και το ‘χει να το καυχιέται και εκείνη και το Γένος το Ελληνικόν. Διότι ως γνωστόν μετά και το βάπτισμα στη Ρωμαίικη ιθαγένεια από την κα Πρόεδρο εκεί στα Μέγαρα της Ηρώδου του Αττικού, τρίζουν τα πρωτεία του Λόρδου Βύρωνος στο στερέωμα του βρετανικού φιλελληνισμού.

Το Μεσολόγγι αντικαταστάθηκε από την (εμπορική) Σπιναλόγκα. Το βυσσόφρον πνεύμα του φιλελληνισμού , από το ευρύχωρο χαμόγελο τύπου διαφήμισης κολυνός. Η κα Χίσλοπ λοιπόν, ως βέρα ελληνίδα πλέον, ουσιαστικά και τυπικά, αρέσκεται να αγορεύει σε εμάς τους ανελλήνιστους συχνά πυκνά από το βάθρο της Εκκλησίας του Δήμου, και να μας υπενθυμίζει τι είναι ψυχοφελές. Κάποιοι από εσάς μπορείτε να την φανταστείτε να μας κουνάει και το δάχτυλο για να το καταλάβουμε. Μιλώντας ενίοτε με βαρβαρισμούς δεινούς τα ελληνικά, εκδίδει μηνύματα σοφίας. Έκανε λοιπόν πριν λίγες ώρες ένα βαρυσήμαντο μήνυμα, σχεδόν διάγγελμα, στο οποίο τονίζει «ότι τα βιβλία είναι πολύ σημαντικά για τον κόσμο τις ημέρες του lockdown, καθώς λειτουργούν σαν τροφή στο μυαλό και την ψυχή» και για το λόγο αυτό «καλεί τους υπεύθυνους να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία εν μέσω πανδημίας». Μάλιστα καλεί σε συγκέντρωση υπογραφών (sic) με το αίτημα «ανοικτά βιβλιοπωλεία»! Δεν θα διαφωνήσει κανείς προφανώς ως προς την ουσία των απόψεών της.

Εκεί όμως που όλοι ενίστανται, και προφανώς διερωτώνται αλλά και απογοητεύονται, είναι το timing που επέλεξε για να ζητήσει να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία εν μέσω της πανδημίας. Η κ. Χίσλοπ δεν μας λέει ολόκληρη την αλήθεια. Δεν λέει ότι δεν είναι ούτε ένας μήνας από τότε που κυκλοφόρησε το νέο της βιβλίο (ως συνέχεια του γνωστού προγενέστερου «το Νησί» που την έκανε ζάμπλουτη), και στο οποίο (ξανα)ευελπιστούσε πολλά. Και το φεγγάρι στάθηκε δυστυχώς άτυχο. Ένα καθολικό κλείδωμα και στα βιβλιοπωλεία, έχει ολέθριες επιπτώσεις στις πωλήσεις του. Σε εκείνες που είχε επενδύσει και που ευελπιστούσε να (ξανα)σπάσει ταμεία, μέσα και έξω από την Ελλάδα, όπως το πρώτο. Θα ήταν λοιπόν, πιο έντιμο από την ίδια να μας πει, ότι θέλει να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία εν μέσω πανδημίας, για να σπεύσει να συνωστιστεί ο κόσμος που θα κάνει ουρές για να αγοράσει το νέο της βιβλίο. 

Η γνωστή βρετανίδα συγγραφέας, εκτός από έμπειρη μυθοπλόκος αναδεικνύεται και σε δεινή επιδημιολόγο, που ο Κυριάκος θα πρέπει να τη λάβει στα υπόψη του. Τρέμε Σωτήρη Τσιόρδα, τρέμετε Pfizer, Moderna κ.λπ. Η φαντασία της έμπειρης (και έμπυρης) λογοτεχνίας έχει βάλει πλώρη για την ίαση της covid-19 πριν από εσάς. Έχει βρει από τώρα το εμβόλιο και το φάρμακο κατά του φονικού κορωνοϊού. Ιδίως αν αυτή η φαντασία εκπορεύεται από φτηνά ελατήρια και ταπεινά κίνητρα. Φταίω εγώ λοιπόν τώρα αν αναρωτιέμαι «ώστε ανελλήνιστοι δεν είμεθα, θαρρώ»;

Κ. Μα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ