Αν το τοπίο είχε στόμα στην Ελούντα...

Αν το τοπίο είχε στόμα στην Ελούντα...

Μια μεγάλη κουβέντα άνοιξε ο δήμαρχος...

 

Διαβάζουμε για την οργισμένη αντίδραση του δημάρχου Αγ. Νικολάου και την επίκληση εισαγγελικής παρέμβασης για την αλλοίωση του τοπίου απέναντι στις απόκρημνες βορειοδυτικές πλαγιές, τις σε οπτική επαφή με την οχυρή νησίδα της Σπιναλόγκας. Αντίδραση απόλυτα επιβεβλημένη και επαινετική γι’ αυτόν. Άσχετα ότι αυτά που αναφέρει στη δήλωσή του περί αλλαγής του φυσικού ανάγλυφου, τα σοβαρά θέματα αισθητικής προσβολής του τοπίου κλπ. τα είχαν πει και τα είχαν γράψει και άλλοι πριν από εκείνον, σε ανύποπτο χρόνο πριν από πολλά χρόνια!

Θα θέλαμε όμως, - έτσι μια που το ‘φέρε η κουβέντα- να εξηγήσει στον κόσμο, γιατί δεν δείχνει την ίδια σπουδή για την εξόφθαλμη και καραμπινάτη αλλοίωση του τοπίου, και εκείνη ακριβώς απέναντι από την οχυρή νησίδα, που εδώ και μια δεκαπενταετία βγάζει κυριολεκτικά μάτι!

Ο τεχνητός λόφος, πραγματικό μνημείο κακουργίας του φυσικού ανάγλυφου και της τοπιακής αισθητικής, με υλικά απόρριψης προϊόντων εκσκαφής από την ανέγερση παρακείμενης ξενοδοχειακής μονάδας -την οποία οι πληροφορίες μας λένε ότι ήξερε καλά ως μηχανικός ο δήμαρχος- ύψους πάνω από τα 20 μ. και όγκου δεκάδων χιλιάδων κυβικών μέτρων, που φαίνεται ακόμη και από αεροπλάνο (!) και φυσικά και από τη Σπιναλόγκα, ολόκληρο τον κόλπο Ελούντας και τη μείζονα περιοχή, παρ’ όλες τις διοικητικές αποφάσεις και τους περιβαλλοντικούς όρους, εξακολουθεί να δεσπόζει   επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά, ότι όταν θέλουμε (ακόμη) στην Ελλάδα, κάνουμε «τα στραβά μάτια».

Να σημειώσουμε ότι αυτή η βαριά και πολύχρονη αισθητική αλλοίωση του τοπίου, βρίσκεται μέσα σε επίσης ελεγχόμενη και προστατευόμενη ζώνη του ΣΧΟΟΑΠ από το Υπουργείο Πολιτισμού, με συγκεκριμένους περιοριστικούς και μορφολογικούς όρους δόμησης και σε απόσταση αναπνοής από το κηρυγμένο μνημειακό οθωμανικό συγκρότημα «Τσιφλίκι», της ύστερης τουρκοκρατίας! Τι θα γίνει άραγε με αυτή την αισθητική παραφωνία; Τι λέει ο δήμαρχος; Ή τηρούμε το ρητό περί δύο μέτρων και δύο σταθμών και περιοριζόμαστε σε ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής για εσωτερική κατανάλωση ; Απορία το ‘χούμε δήμαρχε μια κι εσείς ανοίξατε πρώτος την ατζέντα γι’ αυτήν την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κουβέντα. 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ