ΕΚΕΙΝΟΣ & ΕΚΕΙΝΗ

Αυγό: Η πολύτιμη τροφή που μπορείς να τρως ακόμα και κάθε μέρα

Το αυγό είναι οικονομικό, μαγειρεύεται με χίλιους δυο τρόπους και μπορεί να καταναλωθεί ως πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό γεύμα ή σνακ, αλλά και ως πρώτη ύλη αλμυρών και γλυκών

Βραστό αυγό
Photo Credits: @Pixabay

Το αυγό της κότας είναι το πιο κοινό που καταναλώνει ο άνθρωπος εδώ και χιλιάδες χρόνια αφού η κότα είναι από τα πρώτα οικόσιτα ζώα που έβαλε ο άνθρωπος στο σπίτι του. Στην αγορά βέβαια υπάρχουν κι άλλα αυγά που συναντάμε πιο σπάνια, όπως τα αυγά του ορτυκιού, της πάπιας, της χήνας, της γαλοπούλας, ακόμα και της στρουθοκαμήλου.

Μιλώντας για τα αυγά της κότας αξίζει να θυμόμαστε τα ακόλουθα:

  1. Ένα αυγό μέτριου μεγέθους περιέχει κατά μέσο όρο 70 θερμίδες, 6 γρ. πρωτεΐνης, 0,6γρ. υδατάνθρακα και 5 γρ. λίπους. Όπως καταλαβαίνουμε, το αυγό από μόνο του δεν παχαίνει, όμως μπορεί να επιβαρυνθεί από έξτρα θερμίδες, αν το μαγειρέψουμε με υλικά πλούσια σε λιπαρά.
  2. Οι πρωτεΐνες του αυγού είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Μάλιστα, το ασπράδι του αποτελείται κατά 45% από πρωτεΐνες που είναι μεγαλύτερης βιολογικής αξίας από αυτήν του γάλακτος, του κρέατος, των φασολιών ή του σολομού και χρησιμοποιείται ως πρότυπο για την αξιολόγηση της ποιότητας των πρωτεϊνών άλλων τροφίμων.  
  3. Ένα αυγό μέσου βάρους καλύπτει το 12% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνες ενός άνδρα και το 14% μιας γυναίκας.
  4. Το αυγό είναι φυσική πηγή βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως: βιταμίνες Α, B6, B12, D και Ε, αλλά και φυλλικό οξύ, χολίνη, σίδηρο, ασβέστιο, σελήνιο.
  5. Το αυγό έχει κατηγορηθεί πως ευθύνεται για την αύξηση της χοληστερίνης, ωστόσο έρευνες των τελευταίων χρόνων το «αθωώνουν» γιατί περιέχει τη λεγόμενη «καλή» χοληστερίνη (HDL), καταλήγοντας σε νέα συμπεράσματα, ότι σε λογικές ποσότητες μπορεί να καταναλώνεται ακόμη και καθημερινά εφόσον ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά.
  6. Το αυγό είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά καροτενοειδή: λουτεΐνη και ζεαξανθίνη τα οποία προστατεύουν το σώμα από τις ανεπιθύμητες βλάβες που προκαλούνται κατά τη διαδικασία μεταβολισμού του οξυγόνου και είναι σημαντικά στην προστασία καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.
  7. Το αυγό περιέχει Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα που βοηθούν στην καλή λειτουργία καρδιάς και εγκεφάλου, στην υγεία των ματιών και το κυκλοφορικό.
  8. Το αυγό μας χορταίνει ευχάριστα, παρέχοντας μας μεγάλη ικανότητα κορεσμού που βοηθά στη μείωση κατανάλωσης θερμίδων και τη διατήρηση του υγιούς βάρους.  

Σχετικά Tags

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση