Έξι φράσεις που δείχνουν ότι είστε ψυχικά πιο δυνατοί από τους περισσότερους

Newsroom
Newsroom

Λέτε αυτές τις έξι φράσεις στον εαυτό σας ή στους άλλους;

Έχω περάσει 30 χρόνια ερευνώντας τι κάνει τους ανθρώπους, και ιδιαίτερα τους ηγέτες, δυνατούς. Στην πορεία, ανακάλυψα ότι γίνεστε νοητικά ισχυρότεροι με την άσκηση έξι βασικών χαρακτηριστικών, λέει ο δημοφιλής ομιλητής και πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Procter & Gamble, Scott Mautz.

Σύμφωνα με τον κ. Mautz αυτά τα έξι χαρακτηριστικά οι «μύες» όπως τους χαρακτηρίζει είναι:

  1. Αυτοπεποίθηση
  2. Σθένος
  3. Τόλμη
  4. Λήψη αποφάσεων
  5. Εστίαση στον στόχο
  6. Μηνύματα (που έχουν να κάνουν με την εμφάνιση με θετική διάθεση και δέσμευση)

Σύμφωνα με τον με τον κ. Mautz μπορείτε να κάνετε εύκολες ασκήσεις για να ενισχύσετε αυτές τις ιδιότητες, με το να είστε προσηλωμένοι στο τι λέτε στους άλλους – και στον εαυτό σας. 

Μάλιστα, αν λέτε αυτές τις έξι φράσεις στον εαυτό σας ή στους άλλους σε τακτική βάση, είστε ψυχικά ισχυρότεροι από τους περισσότερους: 

1. Είμαι ικανός

Είναι πολύ εύκολο να νιώθετε το αντίθετο. Είναι φυσικό να παγιδεύεστε σε συγκρίσεις με άλλους που σας κάνουν να αισθάνεστε ότι δεν είστε αρκετοί.

Συχνά πιστεύουμε ότι οι διαφορές μας αποτελούν εμπόδιο στην επιτυχία μας, ενώ, στην πραγματικότητα, μπορούν να μας βοηθήσουν να φτάσουμε εκεί. 

Η μόνη σύγκριση που μπορείτε να κάνετε που είναι πραγματικά σχετική είναι μεταξύ αυτού που είστε σήμερα και αυτού που ήσασταν χθες.

Το μόνο ερώτημα που είναι πραγματικά σημαντικό είναι αν αναπτύσσεστε ή όχι.

Οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι υπενθυμίζουν στον εαυτό τους αυτό για να ενισχύσουν τον μυ της αυτοπεποίθησής τους.

2. Ποιες δυνατότητες παρουσιάζει αυτό το εμπόδιο;

Ασκείτε τον μυ της δύναμής σας όταν βοηθάτε τον εαυτό σας και τους άλλους να εστιάσουν στις ευκαιρίες που προκύπτουν στις αντιξοότητες, αντί να εστιάζετε στα εμπόδια. Πρόκειται για έναν ακρογωνιαίο λίθο του να είστε ψυχικά δυνατοί. 

Έχουμε την τάση να εστιάζουμε σε αυτά που έχουμε χάσει λόγω των αντιξοοτήτων – όπως ο χρόνος, τα χρήματα, η πρόοδος, η αυτοπεποίθηση, η ταυτότητά μας ή ακόμη και η δουλειά μας.

Οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι εστιάζουν σε αυτά που έχουν απέναντί τους, τις αντιξοότητες και τις δυνατότητες που παρουσιάζονται τώρα.  

3. Αφήνω τον εαυτό μου να κάνει μεγάλα όνειρα;

Οι ψυχικά ισχυρότεροι άνθρωποι συνηθίζουν να σκέφτονται μεγάλα πράγματα. Έχουν δώσει στον εαυτό τους την άδεια να το κάνουν και ενθαρρύνουν τους άλλους να κάνουν το ίδιο. 

Δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε υπερφορτωμένοι με τα καθημερινά καθήκοντά μας, τις προτεραιότητες και τους περισπασμούς. Ποιος έχει χρόνο να κάνει μεγάλα όνειρα; Και συχνά πείθουμε τους εαυτούς μας: «Τα μεγάλα πράγματα συμβαίνουν σε άλλους ανθρώπους, όχι σε ανθρώπους σαν εμένα». 

Αν θέλετε να αναπτύξετε έναν ισχυρό, γυμνασμένο μυ της τόλμης, πρέπει να αφήσετε τον εαυτό σας να δοκιμάσει να ονειρευτεί. Πρέπει να πιστέψετε ότι σας επιτρέπεται να κάνετε μεγάλα όνειρα, ότι μεγάλα πράγματα μπορούν να συμβούν σε ανθρώπους σαν εσάς -και ότι το να κάνετε μεγαλόπνοα σχέδια και να είστε τολμηροί θα σας βοηθήσει να σφυρηλατήσετε μια καλύτερη, πιο ολοκληρωμένη εκδοχή του εαυτού σας. 

4. Ποιο είναι το κόστος της αναποφασιστικότητας;

Η αποφασιστικότητα είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των ψυχικά ισχυρών. Δεν κολλάνε στο τι θα συμβεί αν πάρουν τη λάθος απόφαση, ούτε παραλύουν από το φόβο τους ότι θα πάρουν τη λάθος απόφαση. Υπενθυμίζουν στον εαυτό τους και στους άλλους ότι πρέπει να έχουν επίγνωση του τι συμβαίνει όσο καθυστερεί η λήψη μιας απόφασης. 

Ένας διάσημος τραγουδιστής της ροκ είπε κάποτε ότι «Αν επιλέξεις να μην αποφασίσεις, εξακολουθείς να έχεις κάνει μια επιλογή». 

Συχνά πρόκειται για μια υψηλού κόστους επιλογή. Η αναποφασιστικότητά σας μπορεί να σημαίνει ότι τα χρονοδιαγράμματα και το κόστος εκτοξεύονται στα ύψη, εξαντλώντας πόρους καθώς ακολουθείτε παράλληλα μονοπάτια.

5. Ένας αποτελεσματικός «Control Check»

Η ψυχική δύναμη συσχετίζεται στενά με την επίτευξη. Για να πετύχετε τους στόχους σας, χρειάζεστε τον μυ της εστίασης στον στόχο σας. 

Απομακρύνεστε από την πορεία σας προς τον στόχο σας όταν δίνετε μεγαλύτερη προσοχή σε πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε στην πορεία. Το να κάνεις ένα «Control Check» σε βοηθάει. 

Δημιουργήστε έναν απλό πίνακα με δύο στήλες. Χαρακτηρίστε την αριστερή στήλη «Αναποδιές» και τη δεξιά στήλη «Τρόποι αντιμετώπισης». Στο πεδίο «Αναποδιές», απαριθμήστε όλα τα εμπόδια που σας ανησυχούν και που θα μπορούσαν να σας εμποδίσουν να πετύχετε το στόχο σας. 

Στη συνέχεια, κυκλώστε μόνο τα πιθανά εμπόδια που μπορείτε να ελέγξετε.

Στη στήλη «Τρόποι αντιμετώπισης», απαριθμήστε όλες τις διεργασίες, τις διαδικασίες και τις δομές που μπορείτε να θέσετε σε εφαρμογή και θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τις προκλήσεις που κυκλώσατε και για τις οποίες μπορείτε να κάνετε κάτι.

6. Πρέπει να το κάνω αυτό;

Αυτός ο επαναπροσδιορισμός προτεραιοτήτων σας κάνει να νιώθετε αναζωογονημένοι όταν τα καθήκοντα της δουλειάς σας σας εξαντλούν. 

Για παράδειγμα, τις μέρες που πρέπει να ταξιδέψω για τη δουλειά μου (το ίδιο το ταξίδι είναι κάτι που δεν μου αρέσει πια), εμποδίζω τον εαυτό μου να σκέφτεται «πρέπει να το κάνω αυτό;», λέγοντας στον εαυτό μου «έχω την ευκαιρία να το κάνω αυτό» ή «Θα το κάνω: «Σύντομα θα βρεθώ στη σκηνή, θα δώσω μια κεντρική ομιλία και θα μοιραστώ ιδέες και έμπνευση που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους».

Με αυτόν τον τρόπο γυμνάζω τους μυς των μηνυμάτων μου, ένα άλλο βασικό στοιχείο της ψυχικής δύναμης. Υπενθυμίζω στον εαυτό μου όλα τα καλά σημεία του να είσαι ομιλητής και συγγραφέας και μεταφέρω αυτή τη θετικότητα, την ενέργεια και τη χαρά μαζί μου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας καταλήγει ο κ. Mautz. Πηγή: Moneyreview.gr 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ