Φακελάκια γέλης πυριτίου: Πόσο χρήσιμα είναι στην κουζίνα σας

Newsroom
Newsroom

Μέσα σε τσάντες, κουτιά παπουτσιών και συσκευασίες πολλών άκόμη αντικειμένων που αγοράζουμε, υπάρχουν πάντα κάτι μικρά φακελάκια με την επιγραφή «Desiccant» και «Gel Silica».

Ως κομμάτι της συσκευασίας οι περισσότεροι τα πετάμε. Ήρθε ο καιρός όμως να μάθουμε, ποια είναι η χρησιμότητά τους, αλλά και ν’ αναδείξουμε τους τρόπους που αυτά τα «θαυματουργά» σακουλάκια θα πιάσουν τόπο… στην κουζίνα.

Τι είναι αυτά τα φακελάκια

Τα φακελάκια αυτά έχουν δυο επιγραφές: «Silica gel» και «Desiccant». Η γέλη πυριτίου (silica gel) είναι μια ισχυρή αφυγραντική ουσία (desiccant) και ο λόγος που υπάρχει στις τσάντες, τα παπούτσια σας ή σ’ άλλα αντικείμενα είναι για να παρέχει προστασία από τη φθορά λόγω υγρασίας και ν’ αποτρέψει τον σχηματισμό μούχλας. Είναι τόσο δυνατή ουσία που η δράση της μπορεί να διαρκέσει από 1 έως και 3 χρόνια!

Το olivemagazine.gr παρουσιάζει τα «στρατηγικά σημεία» της κουζίνας που είναι επιρρεπή στην υγρασία και αποκαλύπτει 4 διαφορετικούς τρόπους που μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε:

Κρατούν τα προϊόντα φρέσκα

Ιδανικά για την αποθήκευση των μυρωδικών σας. Το δοκίμασα με τον μαϊντανό. Είναι ένα μυρωδικό που χρησιμοποιώ συχνά στις περισσότερες συνταγές μου. Η συντήρησή του στο ψυγείο ωστόσο, είναι αρκετά δύσκολη…

Μετά από 2-3 μέρες, αρχίζει να μαραίνεται και να χάνει την ελαστικότητά του. Οπότε αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τα φακελάκια με τζελ σιλικόνης.

Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό! Ο μαϊντανός διατηρείται φρέσκος και «ζωντανός» για πολύ μεγαλύτερο διάστημα! Το ίδιο συμβαίνει με όλα τα μυρωδικά μου.

Το τρικ αυτό μπορείτε να το χρησιμοποίησετε και στο κομμένο κρεμμύδι ή το ξύσμα λεμονιού. Τα μανιτάρια κρατάνε διπλάσιο χρόνο με αυτόν τον τρόπο.

Το καλό με τα συγκεκριμένα φακελάκια είναι ότι είναι πολύ μικρά, οπότε απορροφούν μόνο την πλεονάζουσα υγρασία από τα τρόφιμα, χωρίς να τα αφυδατώνουν εντελώς.

Οπότε διαρκούν πολύ περισσότερο και βοηθούν έτσι στην καλύτερη συντήρηση όλων των προϊόντων, προάγοντας το zero waste.



Τα μπισκότα και τα κουλουράκια παραμένουν τραγανά

Τα σπιτικά μπισκότα ή κουλουράκια χάνουν την τραγανότητά τους όσο περνούν οι μέρες. Αν βάλετε ένα φακελάκι με τζελ σιλικόνης στο κάτω μέρους του σκεύους όπου τα φυλλάσσετε, τότε τα προστατεύετε από την υγρασία και διαρκούν πολύ περισσότερο.

«Σώζουν» όλες τις ανοιχτές συσκευασίες που έχετε στο ντουλάπι σας

Από μπισκότα και τσιπς, μέχρι μακαρόνια και δημητριακά, όλα τα συσκευασμένα προϊόντα αλλοιώνονται αρκετά γρήγορα με το που θα ανοιχθούν οι συσκευασίες τους.

Αν τοποθετήσετε φακελάκια με τζελ σιλικόνης, τα προϊόντα συντηρούνται τραγανά, χωρίς να μαλακώσουν, μέχρι να καταναλωθούν.

Αν φοβάστε μήπως βρουν τα παιδιά τα φακελάκια και τα φάνε κατά λάθος, τότε μπορείτε να τα κολλήσετε με σελοτέιπ στο καπάκι του εκάστοτε κουτιού ή συσκευασίας.

Προστατεύουν το ψωμί από τη μούχλα

Αν στο σπίτι σας υπάρχει πολλή υγρασία, τότε μπορεί το ψωμί σας να κινδυνεύει να μουχλιάσει προτού προλάβετε να το καταναλώσετε.

Οπότε με τα φακελάκια σιλικόνης, το προστατεύετε από τη μούχλα και την υγρασία.

Οπότε την επόμενη φορά που θα βρείτε σε κάποιο προϊόν φακελάκι με τζελ πυριτίου, βάλτε το στην κουζίνα σας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ