Γρανίτες, η δροσιά του καλοκαιριού

Δείτε πώς να τις φτιάξετε!

Σβήνουν τη δίψα με τον πιο φρουτένιο και παγωμένο τρόπο. Οι γρανίτες σε σχέση με τα σορμπέ περιέχουν περισσότερο νερό από φρούτο, φτιάχνονται πανεύκολα και τις θέλουμε όλες!

Τέσσερις δροσερές γρανίτες σε απρόσμενες γεύσεις και αναλυτικές οδηγίες για να τις φτιάξετε στο σπίτι…

Γρανίτα καρπούζι
Τι θα χρειαστείτε: 1 κιλό καρπούζι ώριμο και γλυκό (χωρίς τη φλούδα), 2 φλιτζάνια καρπούζι, σε κυβάκια, 460γρ. Ζάχαρη, 5 φλιτζάνια νερό, 4 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού, 8 ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγκα (όχι πολύ σφιχτή),

Πώς θα τη φτιάξετε:
Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το νερό με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Δυναμώνετε τη φωτιά και βράζετε για 10 λεπτά ακόμη. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
Πολτοποιείτε το καρπούζι στο μπλέντερ και προσθέτετε στον πολτό και τα κυβάκια του φρούτου. Ρίχνετε το κρύο σιρόπι, το χυμό λεμονιού και ανακατεύετε.
Μεταφέρετε το μίγμα σε ένα ρηχό μεταλλικό σκεύος και το αφήνετε στην κατάψυξη. Όταν αρχίσει να παγώνει -1 ώρα περίπου αργότερα- το αφρατεύετε με πιρούνι. Το αφήνετε πάλι για 1 ώρα στην κατάψυξη.
Όταν αρχίσει να πήζει, το βγάζετε από την κατάψυξη, το χτυπάτε στο μπλέντερ και το ανακατεύετε με τη μαρέγκα. Ξαναβάζετε το μίγμα στην κατάψυξη, αφού φροντίσετε να είναι 2εκ. τουλάχιστον πιο κάτω από τα χείλη του σκεύους γιατί, όταν παγώνει, αυξάνει σε όγκο. Κάθε 1 ώρα περίπου το αφρατεύετε με πιρούνι μέσα στην κατάψυξη ή το χτυπάτε στο μπλέντερ. Αυτό θα το επαναλάβετε δύο τρεις φορές ακόμη.
Πριν σερβίρετε τη γρανίτα, τη βγάζετε από την κατάψυξη και την αφήνετε λίγο στο ψυγείο για να μαλακώσει ελαφρά. Σερβίρετε τις γρανίτες σε ποτήρια, χωνάκια ή μέσα σε καρπούζι ή πεπόνι αδειασμένα από τη σάρκα τους.

 

Γρανίτα λεμόνι
Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε 4 φλιτζάνια νερό, προσθέτετε 3½ φλιτζάνια ζάχαρη και ξύσμα από 6 λεμόνια. Ανακατεύετε πάνω σε χαμηλή φωτιά και, μόλις λιώσει η ζάχαρη, δυναμώνετε τη φωτιά και βράζετε το σιρόπι για 10 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει εκτός φωτιάς και προσθέτετε 2 φλιτζάνια χυμό λεμονιού. Βάζετε το μίγμα στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.  Ύστερα το μεταφέρετε σε μεταλλικό δοχείο και το βάζετε στην κατάψυξη. Ανακατεύετε στη γρανίτα 2 ασπράδια αβγών χτυπημένα σε μαρέγκα και συνεχίζετε τη διαδικασία όπως για τη γρανίτα από καρπούζι…

Γρανίτα σοκολάτα
Σε μια κατσαρόλα και σε πολύ χαμηλή φωτιά βάζετε 300γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομμάτια, μαζί με 3 ποτήρια (750ml) νερό και 300γρ. ζάχαρη. Ανακατεύετε συχνά για 10 λεπτά ή μέχρι να πάρει βράση το μίγμα.  Τότε αρχίζετε να ανακατεύετε πολύ ζωηρά -προσέξτε τις μεγάλες φουσκάλες- και βράζετε για 2 λεπτά. Μεταφέρετε το μίγμα σε γυάλινο μπολ, που βυθίζετε μέσα σε μεγαλύτερο μπολ με κρύο νερό και παγάκια για να κρυώσει γρήγορα. Ανακατεύετε κάθε τόσο μέχρι να κρυώσει εντελώς. Μεταφέρετε το μίγμα στην κατάψυξη. Σερβίρετε τη σοκολατένια γρανίτα μέσα σε κούπες πορτοκαλιών και συνοδεύετε, αν θέλετε, με φρέσκα πορτοκάλια κομμένα σε κύβους.

Γρανίτα ούζο
Βράζετε 1 λίτρο νερό με ½ λίτρο ούζο, 15γρ. γλυκάνισο και 380γρ. ζάχαρη για 15 λεπτά. Φιλτράρετε το μίγμα και το αφήνετε να κρυώσει. Προσθέτετε το χυμό 1 λεμονιού, μεταφέρετε το μίγμα σε μεταλλικό σκεύος και το παγώνετε στην κατάψυξη. Χτυπάτε 2 ασπράδια αβγών σε σφιχτή μαρέγκα. Χτυπάτε στο μπλέντερ και τη γρανίτα για να αφρατέψει και την ανακατεύετε με τη μαρέγκα. Συνεχίζετε όπως για τη γρανίτα καρπούζι…

Πηγή: olivemagazine.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ