Συνταγή για παραδοσιακό ιταλικό πανετόνε με άρωμα εσπεριδοειδών

Newsroom
Newsroom

Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά των Χριστουγέννων και είναι γνωστό για την πλούσια γεύση και την αφράτη ζύμη του.

Το πανετόνε (panettone) είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό γλυκό ψωμί που φτιάχνεται με σταφίδες, αποξηραμένα φρούτα και μαρμελάδα. Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά των Χριστουγέννων και είναι γνωστό για την πλούσια γεύση και την αφράτη ζύμη του.


Κλασική συνταγή 50 ετών για νόστιμο ιταλικό panettone
Υλικά

    1/3 φλιτζανιού ζεστό νερό
    1 πακέτο ξηρή μαγιά (2 1/4 κουταλάκια του γλυκού)
    1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    1/3 φλιτζανιού σταφίδες ξανθές
    1/3 φλιτζανιού σταφίδες μαύρες
    1/4 φλιτζανιού κονιάκ
    5 κουταλιές της σούπας βούτυρο, μαλακωμένο
    2 μεγάλα αυγά
    4 μεγάλοι κρόκοι αυγών
    3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
    ¼ φλιτζανιού ζεστό νερό
    4 1/2 έως 5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    1 κουταλιά της σούπας βανίλια
    Τριμμένο ξύσμα από 1 μέτριο πορτοκάλι + 1 μέτριο λεμόνι
    1 χάρτινη φόρμα για πανετόνε

Οδηγίες

    Για να φτιάξετε τη ζύμη, σε ένα μέτριο μπολ, διαλύστε τη μαγιά σε χλιαρό νερό. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε με ένα κουτάλι ή με τα δάχτυλά σας για να γίνει μια μαλακή, σχεδόν ρευστή, ζύμη. Καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το να φουσκώσει σε ζεστό περιβάλλον για τουλάχιστον 6 ώρες ή για όλη τη νύχτα, αναφέρει το enikos.gr.
    Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε τις σταφίδες και το κονιάκ και αφήστε να ποτίσουν για τουλάχιστον 4 ώρες ή για όλη τη νύχτα.
    Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το βούτυρο, τα αυγά, τους κρόκους, τη ζάχαρη, το ζεστό νερό και τη βανίλια μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν.
    Στραγγίξτε τις μαριναρισμένες σταφίδες με ένα μικρό σουρωτήρι σε ένα μπολ και πιέστε με ένα κουτάλι για να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά. Αφήστε τις σταφίδες στην άκρη και προσθέστε τα υγρά στο μείγμα των αυγών.
    Προσθέστε τη ζύμη και ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας. Προσθέστε λίγο λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας με τα χέρια μας μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα. Τοποθετήστε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ζυμώστε για 5 έως 10 λεπτά ή μέχρι να γίνει λεία και ελαστική, προσθέτοντας επιπλέον αλεύρι, όταν χρειάζεται.
    Βουτυρώστε ένα μεγάλο μπολ και βάλτε μέσα τη ζύμη. Σκεπάστε το μπολ με τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε τη να φουσκώσει για 6 ώρες σε ζεστό μέρος.
    Βουτυρώστε και αλευρώνουμε μια φόρμα για panettone ύψους τουλάχιστον 16 εκατοστών και πλάτους 20 εκατοστών.
    Απλώστε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και πασπαλίζετε με το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού.
    Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε τις σταφίδες με 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι μέχρι να καλυφθούν και πασπαλίστε το μείγμα πάνω από τη ζύμη. Διπλώστε τη ζύμη στη μέση, πιέστε τις άκρες μεταξύ τους και ζυμώστε καλά για να μοιραστούν τα φρούτα. Συνεχίστε το ζύμωμα για 5 με 10 λεπτά ή μέχρι να γίνει λεία η ζύμη, προσθέτοντας επιπλέον αλεύρι αν χρειάζεται.
    Τοποθετήστε τη ζύμη στη φόρμα, σκεπάστε με ένα καθαρό πανί και αφήστε να φουσκώσει για 35 λεπτά σε ζεστό περιβάλλον.
    Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Σχηματίστε με ένα μαχαίρι ένα Χ στην κορυφή του ψωμιού.
    Ψήστε για 5 λεπτά, χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 190 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε για 10 λεπτά. Χαμηλώστε τη φωτιά στους 180 βαθμούς Κελσίου και ψήστε για τουλάχιστον 30 έως 35 λεπτά.
    Εάν η κορυφή αρχίζει να ροδίζει πολύ, σκεπάστε το ψωμί με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.
    Αφήστε το ψωμί πάνω σε μια σχάρα για περίπου 30 λεπτά πριν το σερβίρετε.

Tips

    Για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σοκολάτα ή μπαχαρικά, όπως κανέλα, γαρύφαλλο ή μοσχοκάρυδο, στη ζύμη.
    Μπορείτε να γαρνίρετε το πανετόνε με αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή σοκολάτα.
    Το σπιτικό πανετόνε μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 3 ημέρες ή στο ψυγείο για έως και 1 εβδομάδα.

Σερβίρισμα

Το πανετόνε είναι ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο γλυκό που μπορεί να σερβιριστεί σκέτο ή με παγωτό, ζεστή σοκολάτα ή τσάι. Απολαύστε το σύμφωνα με τις προσωπικές σας προτιμήσεις παρέας με τους φίλους και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, τις γιορτές.

 

Φωτογραφία από diego από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ