154.000 οχήματα έφυγαν από την Αθήνα σε 72 ώρες - Ερχονται πρόστιμα

Κάθε ρεκόρ «έσπασε» η έξοδος των Αθηναίων λίγο πριν το lockdown

Άνευ προηγουμένου ήταν η έξοδος των Αθηναίων από την Αττική την Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου, λίγο πριν από την έναρξη ισχύος του καθολικού lockdown λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας, συνολικά 73.637 οχήματα έφυγαν από την πρωτεύουσα μέσα σε μόλις ένα 24ωρο. Αναλυτικότερα, την Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου, εξήλθαν από τα διόδια της Ελευσίνας 39.077 οχήματα και 34.560 από τα διόδια Αφιδνών. Την Πέμπτη έφυγαν 44.413 οχήματα από τις δύο Εθνικές Οδούς και την Τετάρτη 36.571 οχήματα.


Η εκτόξευση της εξόδου σημειώθηκε πάντως χθες με τους Αθηναίους να σπεύδουν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα για να περάσουν την «καραντίνα» στην επαρχία. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι κανείς εξ αυτών – με εξαίρεση όσους έφυγαν για επαγγελματικούς λόγους - δεν μπορεί να γυρίσει στην Αθήνα για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Συνολικά το τελευταίο τριήμερο έφυγαν από την Αθήνα 154.621 οχήματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας.

Ελεγχοι παντού από την ΕΛ.ΑΣ. στο δεύτερο lockdown
Στο μεταξύ, επί ποδός βρίσκεται από σήμερα Σάββατο η Ελληνική Αστυνομία, η οποία είναι ο φορέας που θα κληθεί να επιτηρήσει, σε μεγαλύτερο βαθμό από κάθε άλλο οργανισμό του Δημοσίου, την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Στην Αττική σε εγρήγορση έχουν τεθεί σχεδόν όλες οι αστυνομικές υπηρεσίες, ενώ έπειτα από σειρά συσκέψεων έχει εκπονηθεί σχέδιο για τη διενέργεια ελέγχους σε όλες τις περιοχές της πρωτεύουσας. 

Μάλιστα, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Μιχάλης Καραμαλάκης, εξέδωσε χθες Παρασκευή διαταγή με την οποία «κόβονται» οι άδειες των αστυνομικών, με στόχο να είναι διαθέσιμος ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός ενστόλων στο δρόμο. Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. είναι όμοιος με εκείνον που είχε εφαρμοστεί στο lockdown του περασμένου Μαρτίου, με τη διαφορά ότι το ύψος των προστίμων αυτή τη φορά έχει διπλασιαστεί. Συγκεκριμένα όσοι παραβιάζουν τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 300 ευρώ και όχι 150 ευρώ, όπως ήταν το Μάρτιο. Το πρόστιμο ύψους 300 ευρώ δεν αφορά μόνο στην παραβίαση των μέτρων για τις μετακινήσεις αλλά και στη χρήση μάσκας.

Από νωρίς σήμερα Σάββατο αστυνομικοί πραγματοποιούν ελέγχους σε όλες τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Σταματούν τους οδηγούς και ελέγχουν είτε τα κινητά τους τηλέφωνα για τα σχετικά sms μετακίνησης είτε τα έγγραφα μετακίνησης.

Όπως λένε αστυνομικές πηγές, η εμπειρία του περασμένου Μαρτίου αναμένεται να βοηθήσει τους αστυνομικούς που γνωρίζουν πια καλύτερα τη διαδικασία. Στόχος των Αρχών είναι να διενεργούνται καθημερινά τουλάχιστον 40.000-50.000 έλεγχοι σε όλη την επικράτεια. Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι η εμπειρία του περασμένου Μαρτίου έδειξε ότι το lockdown φέρνει, όπως είναι φυσικό, μείωση της εγκληματικότητας, με αποτέλεσμα το αρχηγείο της Αστυνομίας να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το μηχανισμό του Σώματος στο μέτωπο του κορονοϊού.

Έλεγχοι θα γίνονται και στους πεζούς, ιδιαίτερα σε σημεία που χαρακτηρίζονται πολυσύχναστα. Παράλληλα, μόνιμη αστυνομική παρουσία θα υπάρχει στις εξόδους (στους σταθμούς διοδίων) όλων των πόλεων, προκειμένου να αποφευχθούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Τα πρόστιμα για τους παραβάτες του lockdown
Τα πρόστιμα θα είναι «τσουχτερά» για τους παραβάτες. Μάλιστα η διαφορά με το lockdown του Μαρτίου είναι ότι από 150 ευρώ πλέον οι παραβάτες θα πληρώνουν 300 ευρώ.  Στα πολίτες που δεν τηρούν την υποχρέωση χρήσης μάσκας, τους κανόνες τήρησης αποστάσεων και τους λοιπούς κανόνες μετακίνησης με sms, επιβάλλεται πλέον για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ. Στις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που λειτουργούν κατά παράβαση της αναστολής λειτουργίας τους επιβάλλεται για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ στα φυσικά πρόσωπα που έχουν την ευθύνη λειτουργίας επιβάλλεται για την ίδια παράβαση πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ