Άδ. Γεωργιάδης: Στο μικροσκόπιο 231 αναρτήσεις γιατρών που εντόπισε το MedWatch (βίντεο)

Από τη Δευτέρα ξεκινούν οι έλεγχοι του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών – Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης για την υπόθεση Μαζωνάκη και τον Θάνο Πλεύρη

Τη Δευτέρα αρχίζει ο έλεγχος 231 περιπτώσεων πιθανών παραβάσεων σε διαφημίσεις και αναρτήσεις γιατρών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες εντοπίστηκαν από το νέο ψηφιακό εργαλείο MedWatch.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, τις υποθέσεις θα εξετάσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν παραβιαστεί οι κανόνες που διέπουν την προβολή ιατρικών υπηρεσιών.

Το MedWatch αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό ύποπτου διαδικτυακού περιεχομένου, ώστε οι αρμόδιες αρχές να πραγματοποιούν πιο στοχευμένους ελέγχους.

Glomex Video

«Αυτή η εφαρμογή που φτιάξαμε δεν υπάρχει αλλού στον κόσμο. Με τη χρήση AI πιστεύουμε ότι θα έχουμε κάνει μεγάλο βήμα στους ελέγχους, γιατί θα πηγαίνουμε στοχευμένα», δήλωσε ο υπουργός στον ΣΚΑΪ.

«Σε κανέναν τσαρλατάνο δεν θα επιτρέπεται η άγρα πελατών», πρόσθεσε.

Η αναφορά στην υπόθεση Μαζωνάκη

Ο Άδωνις Γεωργιάδης συνέδεσε τη λειτουργία του νέου εργαλείου με την υπόθεση του θανάτου του Γιώργου Μαζωνάκη.

Όπως υποστήριξε, εάν το MedWatch λειτουργούσε νωρίτερα, θα είχε εντοπίσει διαδικτυακές αναφορές στην πλασμαφαίρεση και θα είχε οδηγήσει σε στοχευμένο έλεγχο.

«Αν το εργαλείο υπήρχε πριν από τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη, θα “χτυπούσε” η πλασμαφαίρεση και θα πήγαινε στοχευμένα ο έλεγχος», ανέφερε.

Ο υπουργός Υγείας απέδωσε, παράλληλα, «τεράστια ευθύνη» στην εταιρεία που πούλησε το σχετικό μηχάνημα, υποστηρίζοντας ότι παρουσίαζε το ιατρείο της κατηγορούμενης γιατρού ως σημείο εφαρμογής της θεραπείας στην Ελλάδα.

«Δεν μπορεί να το λέει για ένα ιατρείο που δεν είχε τη σχετική άδεια», σημείωσε.

«Στο διαδίκτυο γινόταν ο κακός χαμός»

Εξηγώντας τον λόγο δημιουργίας του MedWatch, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι υπήρχε σημαντικό κενό στον έλεγχο της διαδικτυακής προβολής ιατρικών υπηρεσιών.

«Η μεγαλύτερη τρύπα που εντοπίσαμε ήταν ότι, παρότι η ιατρική διαφήμιση απαγορεύεται διά ροπάλου, στο διαδίκτυο γινόταν ο κακός χαμός», δήλωσε.

Οι 231 περιπτώσεις αποτελούν ενδείξεις πιθανών παραβάσεων και όχι διαπιστωμένες παρανομίες. Ο έλεγχος του Ιατρικού Συλλόγου θα κρίνει εάν και σε ποιες περιπτώσεις προκύπτουν πειθαρχικές ή άλλες ευθύνες.

Τι είπε για τον Θάνο Πλεύρη

Ο υπουργός Υγείας απέρριψε και την κριτική που έχει διατυπωθεί σε βάρος του Θάνου Πλεύρη σχετικά με τη συμμετοχή του, το 2012, σε σωματείο μαζί με τους δύο γιατρούς που συνδέονται με την υπόθεση Μαζωνάκη.

Χαρακτήρισε την υπόθεση «αστεία», υποστηρίζοντας ότι το σωματείο αριθμούσε ακόμη 22 μέλη, δεν λειτούργησε ποτέ και δεν ανέπτυξε δραστηριότητα.

«Τώρα αυτό τι ευθύνη έχει για τον Πλεύρη; Δεν ασχολούμαστε με ανοησίες», κατέληξε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση