Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο με φόντο τις παρακολουθήσεις - Νέα σενάρια εκλογών

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο με φόντο τις παρακολουθήσεις - Νέα σενάρια εκλογών
Newsroom
Newsroom

Οι παραιτήσεις Δημητριάδη - Κοντολέοντα, τα πυρά της αντιπολίτευσης και η εξεταστική επιτροπή

Πολιτικές αναταράξεις προκαλούν οι χθεσινές παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και τα όσα είδαν το «φως» της δημοσιότητας. H κυβέρνηση δέχεται το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης, σε μια κρίσιμη χρονικά συγκυρία και ενώ ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο ενεργειακά χειμώνα.

Κυβερνητικές πηγές αποσυνδέουν τις δύο παραιτήσεις, αναγνωρίζοντας πάντως «λανθασμένες ενέργειες» από την ΕΥΠ στη διαδικασία των «νόμιμων επισυνδέσεων». Με την απάντηση στα καταιγιστικά πυρά της αντιπολίτευσης να είναι από τις «γαλάζιες» πηγές πως όταν ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε, την Πέμπτη, για λανθασμένους χειρισμούς σε περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης που διενεργήθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ζήτησε την παραίτηση του επικεφαλής της ΕΥΠ. Η παραίτηση ανακοινώθηκε την Παρασκευή προκειμένου να οριστεί ταυτόχρονα αντικαταστάτης, ο διπλωμάτης Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Όπως τονίζεται από πολλές πλευρές πρόκειται για μία πολιτική μάχη που θα εξελίσσεται μέχρι τις κάλπες και μένει να φανεί πως θα εξελιχθεί. Από τη μια πλευρά κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως «η συγκεκριμένη νόμιμη επισύνδεση έγινε κατόπιν ειδικής εισαγγελικής άδειας, για την οποία δεν ενημερώθηκε το Μέγαρο Μαξίμου. Αν είχε γίνει ενημέρωση, καθότι η υπόθεση αφορά πολιτικό πρόσωπο, είναι βέβαιο ότι η κατάληξη θα ήταν διαφορετική». Από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση βάζει στο «κάδρο» τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ενδεικτικό του κλίματος είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για ελληνικό watergate.

Όσον αφορά στον Γρήγορη Δημητριάδη κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η παραίτηση έχει να κάνει με το «κλίμα τοξικότητας» και όχι με το Predator με το οποίο «ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση». Υπενθυμίζεται πως ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι εδώ και χρόνια εκ των στενότερων συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον οποίο άλλωστε έχει συγγενική σχέση (είναι ανιψιός του).

Πάντως, η αναφορά στο κλίμα τοξικότητας «φούντωσε» τη συζήτηση για πρόωρες κάλπες, καθώς το σκληρό ροκ στην πολιτική σκηνή θα μπορούσε να δώσει αφορμή στην κυβέρνηση για επίσπευση των εκλογών. Με κυβερνητικές πηγές να σπεύδουν να κλείσουν την συζήτηση περί εκλογών, καθώς το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσαν είναι να υπάρξει αναστάτωση στην κοινοβουλευτική ομάδα σε μια εποχή που είναι ασφυκτικό το pressing από την αντιπολίτευση.

Πάντως, στην κυβέρνηση αναζητούν κινήσεις για την «αποσυμπίεση» της έντασης και στόχος είναι να υπάρξουν πρωτοβουλίες σε δόσεις, ώστε να μελετηθεί στο ενδιάμεσο ο αντίκτυπος όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Σε πρώτη φάση το Μέγαρο Μαξίμου έχει πει πως απαντά θετικά σε προτάσεις για Εξεταστική Επιτροπή και σε εκ νέου συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Από εκεί και πέρα ανάλογα και με την τροπή που θα πάρουν τα γεγονότα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμα και μια απόπειρα για restart μέσω ανασχηματισμού. Άλλωστε τόσο οι πρόωρες εκλογές όσο και οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν προαναγγέλονται.

Στο ναδίρ οι σχέσεις Νέας Δημοκρατίας και ΚΙΝΑΛ

Στο χειρότερο σημείο είναι οι σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με το Κίνημα Αλλαγής μετά τις διαδοχικές αποκαλύψεις.

«Είναι απαράδεκτο, σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία να αποκαλύπτεται πως εκτός της απόπειρας παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το Predator το Σεπτεμβρίου του 2021, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, σήμερα να μαθαίνουμε ότι η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, προχώρησε στην παρακολούθηση μου, κατά τη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ» σημείωσε χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης.

 

Διαβάστε επίσης:

Άρειος Πάγος: Εισαγγελική έρευνα για τις διαρροές στοιχείων και τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ

"Ναι" της κυβέρνησης σε εξεταστική επιτροπή

Εξεταστική επιτροπή ζητά ο Νίκος Ανδρουλάκης

Παρελθόν από την ΕΥΠ ο Π. Κοντολέων - Προηγήθηκε η παραίτηση Δημητριάδη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ