Αντιπαράθεση στη Βουλή για την οικονομική ενίσχυση για το ρεύμα - Ενστάσεις και από τον Μ. Βολουδάκη

Αντιπαράθεση στη Βουλή για την οικονομική ενίσχυση για το ρεύμα - Ενστάσεις και από τον Μ. Βολουδάκη
Newsroom
Newsroom

Ο κυβερνητικός βουλευτής, Μανούσος Βολουδάκης, τάχθηκε μεν υπέρ της τροπολογίας, ωστόσο σημείωσε ότι δεν αντιμετωπίζει στη ρίζα του το πρόβλημα της ακριβής ενέργειας.

Στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, και του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη, βρέθηκε η τροπολογία της κυβέρνησης για την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους λογαριασμούς ρεύματος.

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Περιβάλλοντος στις κατηγορίες Κατρίνη για «επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης και κοροϊδία των πολιτών», με τις οποίες συντάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Η τροπολογία καλύπτει μόνο μέρος της αύξησης του υπέρογκου κόστους που πληρώνουν οι πολίτες για το ρεύμα. Το μέτρο είναι ανεπαρκές, δεν αποδίδει και η όποια στήριξη στους πολίτες θα εξαερωθεί, γιατί είναι ισχνή και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του», ανέφερε ο κ. Κατρίνης.

Όπως είπε, «η Ελλάδα είναι η δεύτερη ακριβότερη χώρα στην ΕΕ με την υψηλότερη φορολογία στην ενέργεια, αλλά και πρωταθλήτρια στις αυξήσεις. Πρέπει να μπει πλαφόν στη χονδρική πώληση των καυσίμων. Πληθαίνουν και είναι σοβαρά τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά το πόρισμα της ΡΑΕ».

«Αν θέλατε πραγματικά να φορολογήσετε τα υπερκέρδη  που προκύπτουν, γιατί δεν εφαρμόσατε τον αλγόριθμο της ΕΕ, όπως έκανε ο κ. Ντράγκι στην Ιταλία; Εσείς όμως επιλέγετε επικοινωνιακά και μόνο να διαχειριστείτε την πραγματικότητα. Αποδεικνύεται ότι η ΝΔ δεν στέκει δίπλα στο πολίτη, αλλά δίπλα στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα», κατέληξε ο κ. Κατρίνης.

Σκρέκας: «Μην κρύβεστε – Πείτε μας αν θα ψηφίσετε»

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Περιβάλλοντος, που κάλεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «να μην κρύβεται πίσω από επικοινωνιακές τακτικές και να ξεκαθαρίσει αν υπερψηφίζει ή όχι την τροπολογία, που φορολογεί το 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, όταν άλλες χώρες, όπως η Ιταλία τα φορολογεί με 25%».

«Μην κρύβεστε και πέστε μας αν θα στηρίξετε ή όχι την ρύθμιση που φορολογεί με 90% τα υπερκέρδη τους, για να γνωρίζουν οι πολίτες τη θέση σας», τόνισε ο Κώστας Σκρέκας.

«Θέλει περίσσιο θράσος να μιλά ο ηθικός αυτουργός για την ακρίβεια του φυσικού αερίου, ο υπουργός που, πριν την τροπολογία, αμφισβητούσε τα υπερκέρδη των εταιρειών. Δεν μπορεί λοιπόν να θέτει σε εμάς ο κ. Σκρέκας διλήμματα, γιατί έρχεται κατόπιν εορτής να μιλήσει για ένα πρόβλημα που ο ίδιος έχει δημιουργήσει», αντέτεινε ο Μιχάλης Κατρίνης.

«Δεν αγοράζει ο υπουργός φυσικό αέριο, αλλά οι ιδιωτικές εταιρείες. Ούτε κάνει συμφωνίες και υπογράφει συμβόλαια για το φυσικό αέριο. Μην προσπαθείτε να πουλήσετε εσείς επικοινωνία για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως είναι το ενεργειακό. Ούτε να κάνετε μαθήματα για αλγόριθμους, αλλά απαντήστε ξεκάθαρα. Απαντήστε ξεκάθαρα: Θα ψηφίσετε ή όχι τη τροπολογία»; επέμεινε ο κ. Σκρέκας.

Στο σημείο αυτό, παρενέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και συντάχθηκε με την κριτική Κατρίνη, χαρακτηρίζοντας την απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος ως «πολιτικαντζίδικο συνηθισμένο λόγο της ΝΔ».

Η τροπολογία δέχθηκε τα πυρά και των εκπροσώπων των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που χαρακτήρισαν «ψίχουλα» την οικονομική ενίσχυση, ενώ υπογράμμισαν ότι δεν αντιμετωπίζει το δομικό πρόβλημα που είναι τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας.

Ενστάσεις και από τον Βολουδάκη της ΝΔ

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ, Μανούσος Βολουδάκης, τάχθηκε υπέρ της τροπολογίας, ωστόσο σημείωσε ότι δεν αντιμετωπίζει στη ρίζα του το πρόβλημα της ακριβής ενέργειας.

«Όλα καλά με την τροπολογία, που φορολογεί τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και προβλέπει επιστροφές χρημάτων σε λογαριασμούς ρεύματος ιδίως πολιτών με εισόδημα κάτω των 45.000 ευρώ. Όμως δεν αντιμετωπίζει το βαθύτερο δομικό πρόβλημα της κοινωνίας, που είναι ο τρόπος που λειτουργεί το χρηματιστήριο ενέργειας και χρεώνεται όλο το σύστημα. Ισχύει βεβαίως αυτό το σύστημα σε όλη την Ευρώπη, αλλά αν ο πολίτης την αντιλαμβάνεται ως μη κοινωνική τη ρύθμιση, θα αποτύχει η πολιτική μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ