«Από τους καπνούς δεν βλέπαμε τα δέντρα»: Ο κυβερνήτης του δεύτερου Καναντέρ περιγράφει

Newsroom
Newsroom

Πώς έγινε η συντριβή του μοιραίου Καναντέρ.

Συγκλονισμένη είναι όλη η χώρα με την ανείπωτη τραγωδία με τους δύο νεκρούς πιλότους του Καναντέρ, Χρήστο Μουλά και Περικλή Στεφανίδη, ενώ επιχειρούσαν χθες στη φωτιά στην Κάρυστο.

Ο ταξίαρχος εν αποστρατεία Μάμας Κρασσάς, ο γιος του οποίου ήταν ο κυβερνήτης του δεύτερου αεροσκάφους που επιχειρούσε στο σημείο, μίλησε στο Open, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως ο γιος του τού είπε ότι λόγω των καπνών δεν μπορούσαν να δουν τα δέντρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Κρασσάς, ο οποίος χειριζόταν επί τρεις δεκαετίες Canadair: «Οι χειριστές προσπάθησαν να κατέβουν χαμηλά για να είναι αποτελεσματικοί στη φωτιά, να τη σβήσουν. Πάντα κατεβαίνουν με αντίθετη ροή ανέμων για να υπάρχει στήριξη στο αεροπλάνο. Οι καπνοί από τη φωτιά πήγαιναν προς το μέρος τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δουν πίσω από τη φωτιά τα δέντρα. Στην απαγκίστρωση, στη δεξιά στροφή βρήκε το ακροπτερύγιο του δεξιού φτερού του αεροσκάφους στα δέντρα, αποκολλήθηκε ο πλωτήρας και, από ό,τι φαίνεται, χτύπησε τα πηδάλια του αεροσκάφους και τα κατέστρεψε. Δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα. Είναι ανεξέλεγκτο το αεροπλάνο, κάνει ό,τι θέλει αυτό, δεν υπακούει στις εντολές του χειριστή καθώς δεν υπάρχουν πηδάλια για να το οδηγήσεις. Εάν έφευγε μόνο αυτό το κομμάτι (που φαίνεται στο βίντεο), το αεροπλάνο μπορεί να πετάξει κανονικά, δεν υπάρχει πρόβλημα, πλην όμως φαίνεται ότι, όπως αποκολλήθηκε από το φτερό, χτύπησε πίσω, στην άκρη του φτερού, που είναι τα πηδάλια του αεροσκάφους, και τα κατέστρεψε. Αυτό είναι δική μου, προσωπική εκτίμηση».

«O χειριστής κατά πάσα πιθανότητα δεν είδε τι υπήρχε πίσω από τον καπνό. Αυτό μου το επιβεβαίωσε και ο γιος μου, ο οποίος μου είπε ότι ''ούτε εγώ, καθώς έπεφτα, είδα το δέντρο πίσω από τη φωτιά''. Είχαν σβήσει μισό βουνό, όπως μου είπε ο γιος μου, που κινδύνευε να πάει σε ένα χωριό, και τους έστειλαν εκεί. Αυτή ήταν η τελευταία ρίψη και θα έφευγαν μετά για επιστροφή».

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ