ΑΘΑΝΑΤΗ! Πλάι στους γονείς της αναπαύεται η Φώφη Γεννηματά!

ΑΘΑΝΑΤΗ! Πλάι στους γονείς της αναπαύεται η Φώφη Γεννηματά!

Με βαθιά συγκίνηση η Ελλάδα αποχαιρέτησε την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ - Δείτε φωτογραφίες

Συγκινημένη όλη η Ελλάδα αποχαιρέτησε την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία έφυγε τόσο ξαφνικά από τη ζωή μετά από μεγάλη μάχη με τον καρκίνο.

Στο Α' Νεκροταφείο υπό τον ήχο παρατεταμένων χειροκροτημάτων και του Πένθιμου Εμβατηρίου έγινε η ταφή της Φώφης Γεννηματά,  δίπλα στους γονείς της Γιώργο και Κάκια Γεννηματά.  Την ώρα της ταφής αποδόθηκαν στρατιωτικές τιμές και  εννέα στρατιώτες έριξαν από τρεις πυροβολισμούς στον αέρα, με βάση το πρωτόκολλο για την ταφή εν ενεργεία υπουργού.

Τα παιδιά, ο σύζυγος και η αδερφή της Φώφης Γεννηματά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Κώστας Τασούλας, την αποχαιρέτησαν στην τελευταία της κατοικία ρίχνοντας ένα λουλούδι.

Παρόντες στην ταφή και στελέχη του ΚΙΝΑΛ, που θέλησαν να πουν το ύστατο χαίρε. Ανάμεσά τους ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Κώστας Γείτονας. 

 

Γεννηματά κηδεία

Κλίμα βαθιάς συγκίνησης επικράτησε στο τελευταίο «αντίο» προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής από την οικογένεια, τους συντρόφους, τους φίλους,  πολιτικούς όλων των παρατάξεων, αλλά και από απλό κόσμο. 

Γεννηματά πομπή

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, η σορός της εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, όπου πλήθος κόσμου από την πολιτική σκηνή αλλά και απλοί πολίτες έσπευσαν για να πουν το τελευταίο «αντίο» στη γενναία γυναίκα, πολιτικό και μητέρα, η οποία κατάφερε να αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην πολιτική ζωή της χώρας, ενώ αποδείχθηκε μαχήτρια σε προσωπικές σκληρές δοκιμασίες, όπως η μάχη που έδινε με τον καρκίνο.

fofi kideia

Η Φώφη Γεννηματά, συνοδεία φιλαρμονικής, ξεκίνησε το ταξίδι από τη Μητρόπολη Αθηνών προς την τελευταία της κατοικία στο Α' Νεκροταφείο. Στάση έγινε μπροστά στη Βουλή, με τον κόσμο να χειροκροτά.  Κόσμος έξω από τη Μητρόπολη αποχαιρετούσε την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ φωνάζοντας «Αθάνατη», ραίνοντας το φέρετρο με λουλούδια. Ταυτόχρονα τις αποδίδονταν στρατιωτικές τιμές.

Κοντά της στην πομπή, βρίσκονται τα παιδιά της, ο σύζυγός της και η αδελφή της. Περίπου 300 άτομα συμπαρίστανται ακολουθώντας την οικογένεια, ενώ κατά μήκος της διαδρομής βρίσκεται πλήθος κόσμου. 

 

Κ. Σακελλαροπούλου: Η Φώφη Γεννηματά πολέμησε τον φόβο και την παραίτηση

Με ξεχωριστή συγκίνηση εκφώνησε τον επίκηδειο λόγο της η πρόεδρος της Δημοκρατίας αποχαιρετώντας τη Φώφη Γεννηματά στη Μητρόπολη Αθηνών.

Σακελλαροπούλου επικήδειος Φώφης Γεννηματά

Συνδύασε τον προσωπικό της αγώνα με τον πολιτικό στίβο

«Δεν κατέθεσε τα όπλα. Συνδύασε τον προσωπικό της αγώνα με τις μάχες στον πολιτικό στίβο. Δικαίωσε με τη μέγιστη συνέπεια τους πολλαπλούς ρόλους που είχε επωμιστεί. Ήταν πάντα κοντά σε όσους είχαν ανάγκη. Ιδιαίτερα στις γυναίκες» υπογράμμισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την εξόδιο ακολουθία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ στην Μητρόπολη Αθηνών.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έκανε λόγο για ένα πρότυπο ακεραιότητας και γενναιότητας, αισιοδοξίας και διακριτικότητας αλλά και μια αφοσιωμένη μητέρα, σύζυγο και πολιτικό .

Όπως τόνισε η κυρία Σακελλαροπούλου «Αποχαιρετώντας σήμερα την Φώφη Γεννηματά, δεν αποχαιρετάμε μόνο μια γυναίκα πολιτικό που διακρινόταν για το δημοκρατικό της ήθος, την εντιμότητα και την αποτελεσματικότητά της. Δεν αποχαιρετάμε μόνο μια γυναίκα που αντιμετώπισε την σκληρή ασθένεια με σθένος και ειλικρίνεια. Αποχαιρετάμε ένα πρότυπο αισιοδοξίας και διακριτικότητας, έναν άνθρωπο με έμφυτη ευγένεια που διέκρινε και διαφύλασσε τα όρια ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό, γνωρίζοντας, ωστόσο, πότε το ατομικό βίωμα αξίζει να κοινοποιηθεί για να στηρίξει και άλλους με την αλήθεια του. Το πάθος με το οποίο η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε τη βελτίωση των δημόσιων δομών υγείας είναι η πρακτική έκφραση αυτής της στάσης ζωής».

Πολέμησε το φόβο την αποθάρρυνση και την παραίτηση

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «Η πάνδημη θλίψη για το πρόωρο τέλος της φανερώνει πόσο αυτή η στάση ενέπνεε και καθοδηγούσε. Άμεση στην επαφή της με τους πολίτες, ανθρώπινη, μαχητική και αξιοπρεπής, μετριοπαθής και συναινετική, διατήρησε την πίστη της στη ζωή ως την ύστατη ώρα. Δεν κατέθεσε τα όπλα, δεν αποσύρθηκε από την πολιτική σκηνή, προσπάθησε, και κατάφερε, να συνδυάσει τον προσωπικό της αγώνα με τις μικρές και μεγάλες μάχες στον πολιτικό στίβο. Να πολεμήσει τον φόβο, την αποθάρρυνση, την παραίτηση. Και να δικαιώσει, με τη μέγιστη συνέπεια, τους πολλαπλούς ρόλους που με τόση δύναμη είχε επωμισθεί. Αφοσιωμένη μητέρα, σύζυγος, πολιτικός. Και αξιαγάπητη σύντροφος, συνάδελφος, φίλη».

Επισήμανε, επίσης, ότι η Φώφη Γεννηματά ήταν πάντα κοντά σε όσους είχαν ανάγκη, ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής ή άλλων διακρίσεων. «Ιδιαίτερα στις γυναίκες. Μίλησε θαρραλέα για τα στερεότυπα που τις καθηλώνουν, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Είχε κατανοήσει σε βάθος ότι οι δυνάμεις που συντηρούν τις έμφυλες ανισότητες είναι πολλαπλές, συνδεδεμένες, αλληλεξαρτώμενες. Δεν προσήλθε στην πολιτική στη βάση της αντιπαλότητας, αλλά της συνεργασίας και του διαλόγου. Δεν ήταν πάντα εύκολο. Όμως η Φώφη Γεννηματά κατάφερε να υπερβεί διχαστικές αντιλήψεις, καταδικάζοντάς τες όποτε τις έβλεπε να αναδύονται, πάντοτε με προσήνεια και αξιοπρέπεια. Γι’ αυτό κατέκτησε τον σεβασμό στο κόμμα της, στη Βουλή, στην κοινωνία» πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στη γενναία μάχη που έδωσε με την χρόνια ασθένειά της υποστήριξε ότι «Ο καρκίνος ήταν μια συνεχής, απειλητική παρουσία για τη Φώφη Γεννηματά. Ένας απαθής και ασυγκίνητος ξένος, από τα πρώτα νεανικά της χρόνια, όταν πολύ νωρίς, έχασε και τους δυο γονείς της, ως την ώρα της δικής της διάγνωσης, ως το δικό της τέλος».

Ωστόσο, τόνισε ότι «Ως την τελευταία στιγμή, η Φώφη Γεννηματά παρέμεινε αξιόμαχη. Διέσχισε την εχθρική επικράτεια της ασθένειας με αξιοθαύμαστο θάρρος. Δεν ενέδωσε στον πειρασμό να γίνει εγωκεντρική ή αυτοαναφορική, δεν άφησε καμιά ρωγμή από την οποία θα μπορούσε να διεισδύσει ο οίκτος των άλλων. Στην προδοσία του σώματος και τον φόβο του θανάτου, η Φώφη αντέταξε την ψυχική ρώμη, την ακατάβλητη δράση».

Απευθυνόμενη σε όλους εκείνους που γνώρισαν από κοντά τη χαμογελαστή της δοτικότητα, την τρυφερότητα και τη δύναμή της, στον σύζυγό της, στα τρία της παιδιά που τόσο καμάρωνε και αγαπούσε, ευχήθηκε να βρουν στη σπουδαία παρακαταθήκη της παρηγοριά για την αβάσταχτη απώλεια που βιώνουν και κατέληξε λέγοντας πως «Όλοι εμείς που την αποχαιρετάμε σήμερα θα την θυμόμαστε πάντα σαν ένα πρότυπο ακεραιότητας και γενναιότητας. Γιατί η Φώφη Γεννηματά έκανε οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου. Μέσα από την οδύνη, κατέκτησε την πληρότητα. Καλό της ταξίδι!».

fofi kideia

Μετά το πέρας της εξοδίου ακολουθίας η Φώφη Γεννηματά θα οδηγηθεί στην τελευταία της κατοικία στο Α Νεκροταφείο με πομπή η οποία πεζή θα φτάσει εκεί αφού πρώτα κάνει μια στάση στην Βουλή, εκεί όπου πέρασε πάνω από 20 χρόνια της ζωής της. 

Δείτε φωτογραφίες: 

kideia_fwfis___3_

kideia

χ

fwfi_kosmos__

proskinima__8_

 

 

Δείτε επίσης:

Φώφη Γεννηματά: Δίπλα στο φέρετρο η αδερφή της – Η συγκινητική στιγμή

Το τελευταίο «αντίο» στη Φώφη Γεννηματά - Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός

Στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών η σορός της Φώφης Γεννηματά

Φώφη Γεννηματά: Η τελευταία πράξη του εθνικού πένθους

«Παλεύω 14 χρόνια, μου ξέφυγε ο μπαγάσας αλλά θα τον νικήσω»

«Θα ήθελα να θυμούνται αυτά που έχω κάνει» - Συγκινεί το βίντεο για τη Φώφη Γεννηματά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ