Βαρβιτσιώτης: Έχουμε παραδοσιακή σχέση φιλίας με την Αρμενία

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, από την διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Συνολικής και Ενισχυμένης Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Δημοκρατίας της Αρμενίας, αφετέρου».

«Η ελληνική Κυβέρνηση καθυστέρησε και καθυστέρησε πάρα πολύ και αδικαιολόγητα για την κύρωση και των δύο συμφωνιών που συζητάμε σήμερα. Θα έπρεπε να ήμασταν από τους πρώτους που θα κυρώνουν τέτοιου είδους συμφωνίες, ιδιαίτερα δε, όταν αφορούν χώρες όπως η Αρμενία, με την οποία έχουμε μία παραδοσιακή φιλική σχέση, παρότι το διμερές μας εμπόριο είναι σχεδόν ελάχιστο», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Η Ευρώπη, ως παράγοντας ασφάλειας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, και ως μια δύναμη που μπορεί να ανοίγει δρόμους συνεργασίας μέσα από το εμπόριο, μπορεί να γίνει και μία φωνή υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κράτους δικαίου και βεβαίως των δημοκρατικών θεσμών, έτσι όπως τις αντιλαμβανόμαστε και τις υπερασπιζόμαστε», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

«Για τη χώρα μας ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο η ανατολική εταιρική σχέση, όσο και η συμφωνία που συζητούμε σήμερα με τη Δημοκρατία της Αρμενίας, έχει βαρύνουσα σημασία», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Αθανάσιος Καββαδάς και επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει υποστηρίξει διαχρονικά την εμβάθυνση των ευρωαρμενικών σχέσεων καθώς και τον προεξάρχοντα ρόλο της Αρμενίας στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Κύπρος. Σκοπός της συμφωνίας, είπε ο βουλευτής της ΝΔ, είναι η ενίσχυση της συνεργασίας στο οικονομικό, εμπορικό, αλλά και πολιτικό και διπλωματικό πεδίο, ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την δημοκρατία της Αρμενίας. Ο κ. Καββαδάς επισήμανε δε, πως «η Αρμενία διαθέτει πυρηνική ενέργεια, γι' αυτό και μία από τις προβλέψεις της Συμφωνίας είναι η διακοπή λειτουργίας και ο παροπλισμός του απαρχαιωμένου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Μετσαμόρο».

«Για την Ελλάδα, η συμφωνία συνιστά σημαντικό βήμα για ενισχυμένη πολιτική και οικονομική συνεργασία και εμπλοκή στην εν λόγω περιοχή», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Αθανασίου, και πρόσθεσε: «Κατοχυρώνει τα γεωγραφικά προϊόντα, προστατεύει τις γεωγραφικές ενδείξεις, το κυριότερο, γιατί πιστώνουν στην Αρμενία ότι - ναι - δεν πήγε σε συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και αυτό που γίνεται τώρα, είναι κι αυτό καλό. Διότι αυτή η συμφωνία περιλαμβάνει τις ρήτρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα διεθνή ποινικά δικαστήρια, τα όπλα μαζικής καταστροφής, τα φορητά όπλα, τον ελαφρύ οπλισμό και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

«Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενίσχυση και την εμβάθυνση της συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αρμενίας, με την οποία συνδέεται παραδοσιακά με δεσμούς φιλίας. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι οι Αρμένιοι, μαζί με τους Έλληνες του Πόντου και τους Συροχαλδαίους, υπέστησαν μεγάλες γενοκτονίες, οι οποίες αναγνωρίστηκαν και από πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η προσχώρηση της Αρμενίας στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, κατέστησε αναγκαίο και τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας συμβατό με τις νέες υποχρεώσεις της», είπε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Φραγγίδης. Πρόσθεσε δε, ότι η συμφωνία «παρέχει ένα ευρύ πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των μερών, προς όφελος των πολιτών τους, τόσο στον οικονομικό, εμπορικό και πολιτικό τομέα, όσο και σε τομεακές πολιτικές».

«Εμείς, δεν έχουμε τίποτε με το λαό της Αρμενίας. Ίσα - ίσα, είμαστε δύο αρχαίοι λαοί», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και πρόσθεσε: «Αυτό που φαίνεται καθαρά, είναι ότι γεωγραφικά η Αρμενία είναι μια χώρα όπου υπάρχει έντονος ανταγωνισμός - σε ποιανού την επιρροή θα είναι. Η παρούσα συμφωνία αποτυπώνει ακριβώς αυτή την αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Επιχειρεί δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ένωση, να αξιοποιήσει τη συμφωνία σαν μέσον διείσδυσης οικονομικής και πολιτικής, αφού μετά την προσχώρηση της Αρμενίας στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, ανεστάλη η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για συμφωνία σύνδεσής της με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Πρόκειται για μια συμφωνία που θα επιφέρει τεράστιες μεταρρυθμίσεις, κυρίως στη Δημοκρατία της Αρμενίας, καθώς αυτή θα προσπαθήσει να προβεί σε αυτά τα οποία έχει υποσχεθεί, δηλαδή τις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αγγίξει τα ευρωπαϊκά πρότυπα», ανέφερε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης και πρόσθεσε: «Πρόκειται να προσθέσουμε ένα ομόθρησκο κράτος με κοινό παρελθόν - Έλληνες του Πόντου - στους συμμάχους μας, ένα κράτος με πολλές επενδυτικές ικανότητες στην περιοχή του Καυκάσου και βόρεια της Τουρκίας.

«Στην παρούσα φάση, είναι μάλλον βάσιμη η προσδοκία, ότι μια εντονότερη διασύνδεση της Αρμενίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσε να ενισχύσει τις δυνατότητες για ευρύτερες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης των δημοκρατικών θεσμών της χώρας. Από αυτή την άποψη, η παρούσα συγκυρία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν μια ιστορική καμπή στην πορεία της Αρμενίας», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα που επισήμανε: «Στην Ελλάδα έχουμε μια πολυπληθή και ακμάζουσα αρμενική κοινότητα, με ενεργή παρουσία και σημαντική ευρύτερη επιρροή. Παρόλα αυτά, δυστυχώς οι εμπορικές μας σχέσεις με την Αρμενία βρίσκονται σε ανεπίτρεπτα χαμηλό επίπεδο».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ