Βελτιωμένος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας

Βελτιωμένος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας

Σε πτώση η θερμοκρασία

Βελτιωμένος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020 εκτός από τη Θράκη και την ανατολική νησιωτική χώρα όπου αναμένονται βροχοπτώσεις. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση και οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 7 μποφόρ στο Βόρειο Αιγαίο.
Πιο αναλυτικά, βροχές και καταιγίδες αναμένονται τις πρωινές ώρες στη Θράκη, τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές δεν αποκλείονται τοπικά σύντομες χαλαζοπτώσεις. Τα φαινόμενα σταδιακά τις απογευματινές ώρες θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις κατά διαστήματα, με μικρή πιθανότητα σύντομων ασθενών βροχών στην Πίνδο.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 3 έως 17 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 5 έως 20, στα κεντρικά ηπειρωτικά από 4 έως 21, στα νότια ηπειρωτικά από 10 έως 23, στα νησιά του Ιονίου από 14 έως 22, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 13 έως 20, στα Δωδεκάνησα από 17 έως 23, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 16 έως 22 και στην Κρήτη από 15 έως 24 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ, από το μεσημέρι θα ενισχυθούν στα 7 μποφόρ, κυρίως στον Θερμαϊκό Κόλπο. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 5, και από το μεσημέρι έως 7 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 5 μποφόρ. Στην περιοχή των Δωδεκανήσων τοπικά οι άνεμοι θα γίνουν θα πνέουν έως 6 μποφόρ κατά τη διάρκεια των καταιγίδων. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 3 και μετά το μεσημέρι έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 15 έως 22 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 4 μποφόρ, από το μεσημέρι θα ενισχυθούν σημαντικά στα 6 μποφόρ και θα εξασθενήσουν τις βραδινές ώρες. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 13 έως 18 βαθμούς.

 

 

Έντονα φαινόμενα και καταστροφές στο πέρασμα της "Κίρκης"

Με τα φαινόμενα από το πέρασμα της κακοκαιρίας Κίρκη να έχουν εξασθενήσει γίνεται μια πρώτη αποτίμηση των σημαντικότερων καιρικών γεγονότων και προβλημάτων που προκάλεσε, τα οποία παρουσιάζονται συνοπτικά στο χάρτη που ακολουθεί.

Στον ίδιο χάρτη φαίνεται και ο ολικός υετός που καταγράφηκε από τους σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr κατά το διήμερο 28-29/10

1

Καιρικά φαινόμενα:

Ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες σημειώθηκαν σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και νότιας χώρας, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα φαινόμενα σε Μαγνησία (Μακρινίτσα - 176 χιλ, Βόλος - 139 χιλ), Λακωνία (Κροκεές - 82 χιλ, Σπάρτη - 81 χιλ), Χανιά (Φαράγγι Σαμαριάς - 65 χιλ) και Ρόδο (Έμπωνας – 62 χιλ). Τα φαινόμενα ήταν ισχυρότερα στις 28/10.
Ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι (6-8 μποφόρ) στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο στις 28/10.
6 συνολικά υδροστρόβιλοι καταγράφηκαν στον Παγασητικό κόλπο, στις Σποράδες και στη Βόρεια Εύβοια στις 28/10.
1 υδροστρόβιλος καταγράφηκε στη Ρόδο στις 29/10.
 

Προβλήματα από την κακοκαιρία:

Πλημμύρες στο οδικό δίκτυο της Μαγνησίας και στην πόλη του Βόλου.
Πλημμύρες στην πόλη της Χαλκίδας.
Καταστροφές σε επιχειρήσεις στην παραλία Σούγιας Χανίων από τους ισχυρούς ανέμους και τις βροχοπτώσεις.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ