ΕΛΛAΔΑ
Βενιζέλος για μη Κρατικά: «Εστω με πολυετή καθυστέρηση, γίνεται ευρύτατα αποδεκτό αυτό που υποστήριζα σταθερά»
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαιρετίζει την απόφαση του ΣτΕ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολίασε την ιστορική απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε συνταγματικό τον νόμο για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως η απόφαση συνιστά επιβεβαίωση της θεωρητικής προσέγγισης που ο ίδιος έχει προτείνει εδώ και χρόνια, περί ενός «επαυξημένου Συντάγματος», καθώς και πως δεν είναι απαραίτητη η προηγούμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Αναλυτικά η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου για την απόφαση του ΣτΕ:
Η σημερινή απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τον νόμο περί μη κρατικών ΑΕΙ έχει τεράστια ερμηνευτική σημασία. Χαίρομαι γιατί έγινε αποδεκτή η θεωρητική προσέγγιση που έχω προτείνει περί «επαυξημένου Συντάγματος» που προκύπτει μέσα από τη σύμφωνη με το Δίκαιο της ΕΕ και την ΕΣΔΑ ερμηνεία του Συντάγματος. Χαίρομαι γιατί βρήκε πρακτική εφαρμογή η ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 28 του Συντάγματος που είχα εισηγηθεί στην αναθεώρηση του 2001. Είναι τιμητικό για τον καθηγητή Β. Σκουρή, πρώην Πρόεδρο του ΔΕΕ και εμένα το γεγονός ότι το ΣτΕ υιοθέτησε τις θέσεις που αναπτύξαμε στη σχετική κοινή μας γνωμοδότηση.
Τέλος χαίρομαι γιατί, έστω με πολυετή καθυστέρηση, γίνεται ευρύτατα αποδεκτό αυτό που υποστήριζα σταθερά, ότι δεν απαιτείται να προηγηθεί αναθεώρηση του άρθρου 16 γιατί και υπό τη σημερινή μορφή της συνταγματικής διάταξης, ο κοινός νομοθέτης μπορεί να ρυθμίσει το ζήτημα των μη κρατικών ΑΕΙ.