Βουλή: Αντιπαράθεση για την ΠΝΠ αναστολής των αιτήσεων ασύλου

Βουλή: Αντιπαράθεση για την ΠΝΠ αναστολής των αιτήσεων ασύλου

Να πάρει καθαρή θέση η αντιπολίτευση στο κλείσιμο των συνόρων και στην αναστολή των αιτήσεων ασύλου για την «αντιμετώπιση της οργανωμένης διοχέτευσης χιλιάδων ανθρώπων από την Τουρκία στην Ελλάδα», ζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης. Επικοινωνιακής κατανάλωσης, χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το μέτρο που θα έχει διάρκεια ένα μήνα και προειδοποιεί ότι εκθέτει τη χώρα διεθνώς. «Η ΠΝΠ μου θυμίζει το γάλα που έχει ημερομηνία λήξης», σχολιάζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Η κυβέρνηση έκλεισε τα σύνορα και εξέδωσε ΠΝΠ. Τι σημαίνει κλείνω τα σύνορα; Αν υποθέσουμε ότι έχουμε στα σύνορα μια ουρά 20.000 ανθρώπων, η Ελλάδα πρέπει να πάρει τα αιτήματα ασύλου; Η Ελλάδα γι΄αυτό εξέδωσε την ΠΝΠ ώστε νομίμως να αρνείται να παραλάβει το αίτημα. Τι μας λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Μας λέει ότι καλά κάναμε που κλείσαμε τα σύνορα αλλά μας λέει ταυτοχρόνως ότι κακώς εκδώσαμε την ΠΝΠ», είπε ο Μάκης Βορίδης κάνοντας λόγο για ευτελείς ψευδό-ισορροπίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ώστε ο κ. Τσίπρας, από τη μια επικαλείται τον ρεαλισμό για το κλείσιμο των συνόρων και από την άλλη να κλείνει το μάτι στους δικαιωματιστές του ΣΥΡΙΖΑ. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε σήμερα ο κ. Ψυχογιός, διαφωνεί με την αναστολή των αιτήσεων ασύλου, ουσιαστικά μας λέτε ότι μπορούν όλοι αυτοί να διέρχονται από τα σύνορα. Αυτό που σταματάει και κλείνει τα σύνορα είναι η ΠΝΠ», πρόσθεσε.

«Κύριε Βορίδη, ξεχνάτε ότι είστε κυβέρνηση; Πριν από λίγο μας λέγατε ότι προφυλάσσετε τα σύνορα. Και εμείς σας απαντούσαμε ότι πάντα προφυλάσσονται τα σύνορα, ιδίως στην περιοχή του Έβρου», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου και υπογράμμισε ότι η ΠΝΠ είναι διάρκειας ενός μήνα.

«Το κάνετε για ένα μήνα διότι γνωρίζετε ότι υπάρχουν διεθνείς συνθήκες και ξέρετε ότι δεν μπορείτε να έχετε αυτή τη δυνατότητα. Με το μήνα αυτό που αναστέλλετε το άσυλο να ξέρετε ότι θα διογκώσετε το πρόβλημα. Θα αυξηθεί η παραμονή εκείνων που θα υποβάλουν τα αιτήματα», είπε ο κ. Αποστόλου και κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει τα επικοινωνιακά τεχνάσματα γιατί δεν δίνουν λύση. «Σας λέμε και τώρα, ζητήστε Σύνοδο Κορυφής, ζητήστε να επιβληθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας», επεσήμανε.

Κ. Βελόπουλος: Πραγματικό pushback στο Αιγαίο

«Μας αντιγράφετε αλλά κάνετε λάθη οικτρά», είπε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. «Μας αντιγράφετε. Αυτό που σας λέγαμε από τον Ιούλιο, τώρα πάτε να το κάνετε, αλλά το κάνετε λάθος», ανέφερε σημειώνοντας όμως ότι η ΝΔ, «τους δύο πρώτους μήνες της διακυβέρνησής της, διπλασίασε τις ροές, σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά και την κυρία Σία που έλεγε να έρθουν οι κακομοίρηδες».

«Για να τελειώνει το παραμύθι», είπε ο κ. Βελόπουλος, «γιατί δεν κλείνετε τους Κήπους; Που περνάνε τα τουρκικά φορτηγά με τα εμπορεύματα στην Ευρώπη κι έτσι μπορεί να πονέσει ο Ερντογάν».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επέμεινε ότι «πρέπει να φτιαχτεί πραγματικός τσιμεντένιος τοίχος στον Έβρο, γιατί ο σημερινός φράχτης είναι για κοτέτσια», ζήτησε να γίνει «πραγματικό pushback στο Αιγαίο, να μεταφερθούν οι λαθροεισβολείς σε ακατοίκητα νησιά». Πρότεινε επίσης να οργανωθεί σοβαρή εθνοφυλακή και πολιτοφυλακή. Είπε δε να συνάψει η ελληνική κυβέρνηση συμφωνία με τον Χαφτάρ ώστε «όλους τους Αφρικανούς που έρχονται στην Ελλάδα να τους πάμε εκεί και ο Χαφτάρ να τους πάρει να τους πάει όπου θέλει». Ζήτησε εξάλλου να κατάσχεται το κινητό τηλέφωνο όποιου μπαίνει στη χώρα παράνομα.

Αναφερόμενος στην αναστολή αιτήσεων ασύλου, ο Κυριάκος Βελόπουλος επισήμανε ότι το μέτρο είναι «σαν το γάλα που έχει ημερομηνία λήξεως», αφού η διάρκεια του θα είναι για ένα μήνα. «Δεν υπάρχουν μέτρα με ημερομηνία λήξεως. Η λήξη θα είναι όταν θα λήξει και το πρόβλημα», είπε ο κ. Βελόπουλος.

Κίνημα Αλλαγής: Σοβαρή διαπραγμάτευση

«Δεν ξέρω αν σας χαροποιεί στην κυβέρνηση που σας επικροτεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης και προσέθεσε ότι ενώ είναι πολύ κρίσιμη συγκυρία δεν μπορεί να συνεχίζεται το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, του ενός στον άλλον. «Πέρα από την επίδειξη πυγμής, εσωτερικής κατανάλωσης, που επιχειρείται επί δύο μέρες στην αίθουσα της Βουλής, είστε υποχρεωμένοι να μας πείτε τι ζητήσατε από τους Ευρωπαίους εταίρους. Δηλαδή αν ζητήσατε αναστολή ή κατάργηση της συνθήκης του Δουβλίνο, αν ζητήσατε να υπάρξουν οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία ή απλά δηλώνετε ικανοποιημένοι από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, χθες στον Έβρο, που είπαν ότι θα ενισχύσουν τη Frontex και με κάποια εκατομμύρια ευρώ, θα μας βοηθήσουν να κάνουμε τη διαχείριση των χιλιάδων ροών;», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ