«Αν δε μας βοηθήσουν η φωτιά θα φτάσει στη Χαλκίδα, θα θρηνήσουμε ανθρώπους»

«Αν δε μας βοηθήσουν η φωτιά θα φτάσει στη Χαλκίδα, θα θρηνήσουμε ανθρώπους»

Συγκλονίζει ο Δήμαρχος Μαντουδίου

Δραματική έκκληση για βοήθεια από τον κ. Γιώργο Τσαπουρνιώτη, δήμαρχο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγιά Άννας. Ανεξέλεγκτη η πορεία της πυρκαγιάς στη Β. Εύβοια.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πύρινο μέτωπο στη Βόρεια Εύβοια καίγοντας δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης στο πέρασμά της, ανθρώπινες περιουσίες και πλάσματα της φύσης.

Ο Δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» απηύθυνε δραμάτική έκκληση για βοήθεια καταγγέλοντας ανυπαρξία σχεδίου για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

«Το βράδυ κάηκαν 100χιλιάδες στρέμματα γης, κάηκε ολοσχερώς η Δημοτική Ενότητα Νηλέως, 300 και πλέον κατοικίες έχουν γίνει στάχτη. Ο κόσμος είναι σε απόγνωση», ανέφερε ο κ. Τσαπουρνιώτης και χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα τη χειρότερη στην Ιστορία του δήμου του.

Όπως είπε χαρακτηριστικά όλο το ανατολικό μέτωπο του δήμου έχει καεί.

«Έπρεπε να πιαστεί το μέτωπο των Αμελάντων, μόλις ξέφυγε η φωτιά στο βουνό και γύρισε προς το Αιγαίο όλοι το περιμέναμε… οι παλιοί ξέρουνε το ίδιο έγινε το 1977. Σήμερα είναι χειρότερα και από τότε», σημείωσε καταγγέλοντας την ανυπαρξία βοήθειας.

«Η φωτιά θα φτάσει στη Χαλκίδα και την Ιστιαία, θα καούν και άνθρωποι»

«Ο κόσμος ο απλός πολεμούσε όλη τη νύχτα να σώσει τις περιουσίες του, μάταια. Η μάχη ήταν άνιση, η φωτιά έκαιγε τα πάντα στο πέρασμά της. Το βράδυ ζήσαμε έναν εφιάλτη ζωντανό. Να βλέπεις ανθρώπους κρεμασμένους πάνω στις στέγιες και το σπίτι να φλέγεται και να μην κατεβαίνουν κάτω.

Μιλάμε για πάνω από 100-110 χιλιάδες στρέμματα. Αν προσθέσουμε και τα νούμερα των  προηγούμενων ημερών είναι 200 χιλιάδες στρέμματα. Αν συνεχίσουμε να έχουμε την ίδια αντιμετώπιση η φωτιά θα φτάσει στη Χαλκίδα και την Ιστιαία, θα καούν και άνθρωποι.

Οι άνθρωποι δεν φεύγουν. Φεύγουν οι ευπαθείς και οι ηλικιωμένοι, και οι υπόλοιποι μένουν εκεί, στο μέτωπο. Οι άνθρωποι ήταν μαζί μας και στην Κεράμια, και στην Αγία Άννα. Οι άνθρωποι πάλευαν μόνοι τους να σώσουν ό,τι μπορούσαν», συγκλόνισε.

«Δεν έχει γίνει σωστή αντιμετώπιση. Τι να πιάσουμε 100 χιλιόμετρα περίμετρο φωτιά; Η φωτιά δεν έχει σταματημό, αν δεν συνδράμουν εναέριες και επίγειες δυνάμεις Θα καεί όλο το νησί. Θα φτάσει στη Χαλκίδα και την Ιστιαία. Ήδη το 1/3 του νησιού έχει καεί.», τόνισε.

«Μας άφησαν να σβήνουμε τη φωτιά μόνοι μας – Μόνο μέλημα του κράτους να μην έχουν νεκρούς»

ε εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις των πτητικών μέσων στην Εύβοια. Η κάμερα του Mega βρέθηκε στη Στροφυλιά όπου τα εναέρια μέσα πραγματοποιούν μέχρι στιγμής αναγνωριστικές πτήσεις, ώστε να προγραμματίσουν το σχέδιο δράσης τους.

Η κατάσταση είναι δύσκολη τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο μέτωπο στο νησί, με τη φωτιά να κατακαίει πυκνό δάσος.

Οι οικισμοί που βρίσκονται σε κίνδυνο έχουν εκκενωθεί, ωστόσο υπάρχουν κάτοικοι που δεν έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, θέλοντας να συνδράμουν και οι ίδιοι στο έργο της κατάσβεσης και να προφυλάξουν τις περιουσίες τους.

Στις Αφίδνες, οι φλόγες έφτασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στα λίγα μέτρα από τα σπίτια του οικισμού. Αυτή την ώρα η φωτιά κινείται προς το Πολυδένδρι.

«Το μόνο μέλημα ήταν να μην έχουν νεκρούς – Δεν υπήρχε άλλος σχεδιασμός»

«Δεν έφυγα γιατί διαπιστώσαμε ότι το μοναδικό μέλημα του σχεδιασμού ήταν να μην καεί άνθρωπος, να μην έχουν νεκρούς. Δεν υπήρχε μέλημα για τις περιουσίες και για το που θα πάνε οι άνθρωποι. Ο δήμος Ωρωπού είχε τη Μήδεια το χειμώνα και τώρα αυτό. Ούτε αποζημιώσεις έχουν δοθεί, ούτε τίποτα. Παραμείναμε για να σώσουμε ό,τι μπορούμε μόνοι μας, με τη βοήθεια του δήμου», ανέφερε ο κ. Ράπτης κάτοικος της περιοχής.

«Η φωτιά το βράδυ έφτασε μέχρι τα σπίτια και προσπαθούσαμε χωρίς ρεύμα και νερό γιατί μας το έχουν κόψει, να περιορίσουμε τη φωτιά. Έχει καεί το μεγαλύτερο τμήμα του λόφου, εκεί επιχειρούν μόνο εθελοντικές ομάδες και όχι η πυροσβεστική. Μέσα στον οικισμό δεν καταστράφηκαν σπίτια, αλλά περιμετρικά του οικισμού έχουν καεί πολλά σπίτια που ήταν στο δάσος. Δεν κινδύνευσε άμεσα η σωματική μας ακεραιότητα, αλλά άλλοι συμπολίτες μας που ήταν σε πιο δύσβατα μέρη τα σπίτια τους, κινδύνευσαν. Οι αστυνομικοί εδώ ήταν εκατοντάδες, και οι πυροσβέστες ελάχιστοι», συνέχισε ο ίδιος.

«Δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να μείνουμε εδώ. Αν υπήρχε μέριμνα από τον κρατικό μηχανισμό, θα μπορούσαμε να είχαμε φύγει. Μείναμε εδώ 20 άνθρωποι», εξήγησε ο κ. Ράπτης.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ