Δένδιας: Στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων
Τί είπε ο Υπουργός Συνάντηση της Διαδικασίας του Βερολίνου
Τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη σημερινή παρέμβασή του στην Υπουργική Συνάντηση της Διαδικασίας του Βερολίνου, η οποία συμπροεδρεύεται από τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας τόνισε τη σταθερή προσήλωση της χώρας μας στον στόχο αυτό, ήδη από το 2003 και τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια, τη σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και τη δια-συνδεσιμότητα της περιοχής.
Επίσης, ο κ. Δένδιας έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η ενταξιακή πορεία των χωρών της περιοχής θα πρέπει να γίνει μέσω μιας διαδικασίας βασισμένης στις αξίες (merit-based approach) και ότι αυτή η διαδικασία είναι προς όφελος τόσο των κρατών της περιοχής, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, η πλήρωση των κριτηρίων, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης των σχέσεων καλής γειτονίας, είναι κομβικής σημασίας, επισημαίνουν οι διπλωματικές πηγές.
Στην παρέμβαση του γίνεται ακόμα γνωστό ότι ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες, μέσω της πολυμερούς συνεργασίας, να αντιμετωπισθούν προκλήσεις όπως οι συνέπειες του COVID-19.
Πηγή ΑΜΠΕ
- Η Cisco απαντάει στα μυθεύματα Τσίπρα, λέει η κυβέρνηση
- Χαρδαλιάς: Να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας, όλες είναι κατ' εξαίρεση
- Την Ελλάδα επισκέπτεται στις 11 και 12 Νοεμβρίου ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι