Δίκη για το Μάτι: «Θα είχαν σωθεί αν είχε δοθεί εντολή εκκένωσης»

Newsroom
Newsroom

Όπως σημείωσε υπήρχε χρόνος από τη στιγμή που ενημερώθηκε το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο μέχρι να φτάσει η φωτιά στον οικισμό.

Τη βεβαιότητά του ότι οι κάτοικοι στο Μάτι, που έφυγαν μόνοι τους από τα σπίτια τους, όταν είδαν στις αυλές τους τη φωτιά και όχι ύστερα από κάποια οδηγία, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν είχε γίνει έγκαιρα η οργανωμένη απομάκρυνσή τους από τη στιγμή μάλιστα που το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο (ΕΣΚΕ) είχε όλα τα δεδομένα στη διάθεσή του από τις 17:30 το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018, εξέφρασε ο δικαστικός πραγματογνώμονας στη διάρκεια της έβδομης μέρας της κατάθεσής του.

Ο μάρτυρας απαντώντας και σήμερα σε ερωτήσεις των δικηγόρων προς υποστήριξη της κατηγορίας που εκπροσωπούν συγγενείς θυμάτων, κατέθεσε πως «οι κάτοικοι στο Μάτι έφυγαν γιατί την είδαν τη φωτιά, όχι γιατί είχαν κάποια ειδοποίηση» και επανέλαβε πως με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του από ηχητικά ντοκουμέντα προκύπτει ότι «στις 18:36 ενημερώθηκε το ΕΣΚΕ για τους πρώτους νεκρούς στο Νέο Βουτζά».

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι τότε δεν λειτουργούσε το 112. Και όπως μεγαλόφωνα παρατήρησε εύστοχα κάτοικος της περιοχής που βρισκόταν στο ακροατήριο «104 άνθρωποι έγιναν θυσία για να λειτουργήσει το 112 και να σωθούν τα δικά σας παιδιά», θέλοντας να δείξει πως και σε αυτή την τραγωδία το κράτος εκ των υστέρων έλαβε μέτρα, την έλλειψη των οποίων τόσοι συνάνθρωποί μας πλήρωσαν με τη ζωή τους.

«Η οικογένεια Χερουβείμ θα ζούσε αν είχαν γίνει όλα όσα έπρεπε;»

«Το ΕΣΚΕ έχει τη γνώση, την πληροφόρηση, τη διαθεσιμότητα των επίγειων, τη διαθεσιμότητα των εναέριων… Γνωρίζουν τα πάντα», κατέθεσε χαρακτηριστικά ο Δ. Λιότσιος απαντώντας σε ερωτήσεις του δικηγόρου Βασίλη Ταουξή, ο οποίος εκπροσωπεί τον Αριστείδη Χερουβείμ, που έχασε στη φωτιά τη μητέρα του, την αδερφή του και τις δίδυμες ανιψιές του.

Μάρτυρας: Ένας μέσος άνθρωπος με βηματισμό 80 μέτρα το λεπτό θα μπορούσε να διανύσει την απόσταση μέχρι τη θάλασσα, με βηματισμό υπερήλικα, μέσα σε είκοσι με είκοσι πέντε λεπτά. Το έκανα και υπάρχει σχετικό βίντεο. Την έκανα την απόσταση αυτή.

«Θα είχαν αποφευχθεί»

Λίγα λεπτά αργότερα ο δικηγόρος Παναγιώτης Μπαλακτάρης, ο οποίος εκπροσωπεί μία από τις εγκαυματίες ρώτησε τον δικαστικό πραγματογνώμονα, σημείωσε: «Η εντολέας μου έκανε περίπου πέντε λεπτά για να φτάσει από το σπίτι της στη θάλασσα. Μια γυναίκα υγιέστατη, σε καλή φυσική κατάσταση έκανε περίπου πέντε λεπτά να διασχίσει τα 80 μέτρα τη θάλασσα και σε αυτή τη διαδρομή κάηκε… Πιστεύετε βάσιμα ότι θα είχαν αποφευχθεί οι σωματικές βλάβες – αν είχε εγκαίρως ενημερωθεί».

Μάρτυρας: Βεβαίως. Το λέω με βεβαιότητα, γιατί το έχω κάνει στην πράξη.

Παναγ. Μπαλακτάρης: Η εντολέας μου μέχρι που έφυγε μόνη της από το σπίτι και βούτηξε στη θάλασσα ήδη καμένη, δεν είδε περιπολικό και δεν είδε κανέναν από το Δήμο ή την περιφέρεια να δίνει οδηγίες σε πεζούς η εποχουμένους. Γνωρίζετε αν υπήρχε κάποιος εκεί;

Μάρτυρας: Στις 18:05 έκλεισαν οι είσοδοι, η πρώτη και η δεύτερη στο Ν. Βουτζά και 18:20 η Λ. Μαραθώνος. Δεν προέκυψε ότι υπήρχαν δυνάμεις…

Πριν η πρόεδρος διακόψει τη συνεδρίαση για τη Δευτέρα η υπεράσπιση του τότε αρχηγού της Πυροσβεστικής Σωτήρη Τερζούδη υπέβαλε στο δικαστήριο αίτημα για τη διενέργεια αυτοψίας στην περιοχή ώστε να διαπιστωθεί στην πράξη κατά πόσο ήταν υλοποιήσιμο το σχέδιο της απομάκρυνσης των πολιτών, όπως έχει αναφέρει ο μάρτυρας.

Όπως είπε η συνήγορός του «αυτό θα οδηγήσει το δικαστήριο σε ασφαλέστερα συμπεράσματα γιατί άλλο να βλέπουμε χάρτες και άλλο η επιτόπια εικόνα».

Το δικαστήριο αφού άκουσε τα επιχειρήματα της υπεράσπισης επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του αφού προηγουμένων τοποθετηθεί και ο εισαγγελέας της έδρας.

Πηγή: in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ