Δολοφονία Άλκη: Συζήτηση για τη βία διοργάνωσαν οι φίλοι του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς»

Στη διαπαιδαγώγηση των φύλων, στις υποβαθμισμένες δομές εκπαίδευσης και σε άλλα ζητήματα εστίασαν, ως αίτια της βίας, συμμετέχοντες στη διαδικτυακή εκδήλωση, που πήραν το λόγο, στη συζήτηση που ακολούθησε.

Διαδικτυακή συζήτηση, με θέμα «Αυταρχισμός και η Σαγήνη της Ισχύος: Βία στην πόλη, στα γήπεδα, στα σχολεία, στη γειτονιά» διοργάνωσε το απόγευμα ο Όμιλος Φίλων Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» Θεσσαλονίκης, με αφορμή την δολοφονική επίθεση κατά του Άλκη Καμπανού.

Όπως τόνισαν οι διοργανωτές, η δολοφονία του νεαρού φοιτητή που συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία και ταυτόχρονα επέτεινε και τον προβληματισμό και την ανησυχία για φαινόμενα «αυταρχισμού και βίας», τα οποία, όπως είπαν, αποτελούν πλέον «μέρος της καθημερινότητας» στην πόλη, στα γήπεδα, στις γειτονιές, αλλά και στα σχολεία.

«Συντελέστηκε και καθιερώθηκε σε μερίδα της νεολαίας, με αυτές τις ανισότητες που αντιμετωπίζουν και βλέπουν καθημερινά στην κοινωνία, μια αντίληψη βίας κατά του αδύναμου» ανέφερε ο συντονιστής εκπαίδευσης προσφύγων, Μιχάλης Καραγιάννης και πρόσθεσε: «Οι έννοιες της συμπερίληψης, της δημοκρατίας, της ενσωμάτωσης, μόνο σαν άκουσμα εμφανίζονται καλές. Η τηλεόραση δεν προέβαλε, ούτε προβάλει, κάτι το σημαντικό. Στη ξένη μουσική αναπαράγεται ένα μόνο είδος, χωρίς στίχο, χωρίς περιεχόμενο, μουσικές που συνέβαλαν στην αφύπνιση χάθηκαν. Συμμορίες έξω από τα σχολεία είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Ούτε μια φορά τα ΜΜΕ δεν εξήραν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εκπαιδευτικών να κρατήσουν, μέσα στην πανδημία, όρθια τη δημόσια εκπαίδευση. Χρειάζεται να αλλάξει η ποιότητα του δημόσιου λόγου, να γίνει πιο ελκυστικός, να δημιουργήσουμε ένα σύστημα με συνθήκες ανοχής στο διαφορετικό, στο άλλο».

«Ίσως ήρθε η ώρα να στρέψουμε την προσοχή μας σε αυτά τα νέα παιδιά, να πάμε κοντά τους οι μεγαλύτεροι, να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε αυτές τις αντιλήψεις της βίας» τόνισε ο δημοσιογράφος, Άκης Σακισλόγλου.

Στη «βαθαίνουσα κοινωνική και οικονομική κρίση», αλλά και στην πιθανή συσχέτιση αδιαφανών δραστηριοτήτων και συμφερόντων, με την διαιώνιση «στρατών» οπαδών, απέδωσε τα βίαια φαινόμενα στον αθλητισμό και στην κοινωνία, ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης.

Οι αντιλήψεις και τα πρότυπα «που διαμορφώνει η αγορά και οι οποίες μετριούνται με την οικονομική και κοινωνική ισχύ», συνδέονται με τις βίαιες συμπεριφορές που εκδηλώνονται σε στρώματα της νεολαίας, υποστήριξε η καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντεγκληματικής Πολιτικής, του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Σοφία Βιδάλη και πρόσθεσε: «Τα θύματα και οι δράστες είναι νέοι άνθρωποι και πρέπει με κάποιο τρόπο να κατανοήσουμε όλες τις παραμέτρους της βίας. Η βία των χούλιγκανς είναι μέρος μιας βίαιης κοινωνίας και οι νέοι αντιδρούν σε αυτό».

Η «καταστροφή του αντιπάλου» ξεκινάει από την «άρνηση των αποχρώσεων», τόνισε ο δημοσιογράφος, Γιάννης Ανδρουλιδάκης και πρόσθεσε ότι τέτοια φαινόμενα βίας «δεν αφορούν μόνο φασίστες, αν και ως πρακτικές μπορούν να χαρακτηριστούν τέτοια, αλλά και κάποιους που αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους στην άλλη πλευρά». Σημείωσε, τη σχέση της βίας «της νύχτας», ως πιθανή αντανάκλαση της «διαπάλης ιδιωτικών συμφερόντων για μονοπωλιακή κυριαρχία, στο φως της ημέρας».

Για «συγκοινωνούντα δοχεία» χώρων, όπου εκδηλώνονται συγκεκριμένες πρακτικές βίας έκανε λόγο ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εκπαιδευτικός, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, φέρνοντας ως παράδειγμα και τη βία σε σχολεία και πρόσθεσε ότι δεν αρκούν μόνο οι κοινωνιολογικές, αλλά χρειάζονται και άλλες αναλύσεις, ψυχολογικές, ανθρωπολογικές, για να προσεγγιστούν τέτοια πολυσύνθετα φαινόμενα έξαρσης της βίας.

Ο εκπρόσωπος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Χατζημιμίκος χαιρέτισε την πρωτοβουλία και τόνισε ότι «μπορεί να αποτελέσει ένα εφαλτήριο για το πώς αυτά τα φαινόμενα μπορούν να εκλείψουν, εάν αυτό είναι δυνατόν να γίνει, εντός του καπιταλιστικού συστήματος». «Η βία υπάρχει εξαιτίας του καπιταλιστικού συστήματος, που γεννά τις ανισότητες και τις αντιθέσεις, τη φτώχια και την εξαθλίωση» τόνισε ο εκπρόσωπος της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Ως αριστεροί, πρέπει όχι μόνο να δούμε, όχι μόνο πώς να ερμηνεύσουμε την κοινωνία, αλλά και πώς να την αλλάξουμε».

Στη διαπαιδαγώγηση των φύλων, στις υποβαθμισμένες δομές εκπαίδευσης και σε άλλα ζητήματα εστίασαν, ως αίτια της βίας, συμμετέχοντες στη διαδικτυακή εκδήλωση, που πήραν το λόγο, στη συζήτηση που ακολούθησε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ