Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Δεκτή η αναίρεση κατά της απόφασης που «έσπασε» τα ισόβια Κορκονέα

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με πλειοψηφία 3 -2 έκανε δεκτή την αναίρεση που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλης Πλιώτας κατά της απόφασης του Εφετείου

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα κρίνει τη δικαστική συνέχεια στην υπόθεση του ειδικού φρουρού Επαμεινώντα Κορκονέα για την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με πλειοψηφία 3 -2 έκανε δεκτή την αναίρεση που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλης Πλιώτας κατά της απόφασης του Εφετείου με την οποία αναγνωρίστηκε στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό του συννόμου βίου με αποτέλεσμα να… σπάσουν τα ισόβια και να μειωθεί η ποινή του  στα 13 χρόνια κάθειρξη.

Ωστόσο, λόγω της ισχυρής μειοψηφίας που είχε την άποψη πως δεν πρέπει να αναιρεθεί και σωστά αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό στον αστυνομικό βάση του νέου Ποινικού Κώδικα, η υπόθεση οδηγείται προς τελική κρίση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Αξίζει δε, να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή των ανώτατων δικαστών θα αποτελέσει νομολογιακή πυξίδα ως προς την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου ,το οποίο σε εκατοντάδες άλλες περιπτώσεις αιτούνται οι κατηγορούμενοι για να επιτύχουν ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση.

Υπενθυμίζεται πως το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, έσπασε την ισόβια κάθειρξη που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως στον ειδικό φρουρό με αναγνώριση του ελαφρυντικού του  σύννομου βίου και του επέβαλλε ποινή κάθειρξης 13 ετών. Αυτό του επέτρεψε στη συνέχεια να αποφυλακιστεί προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, άσκησε αναίρεση κατά της Απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας. Σύμφωνα με τον κ. Πλώτα, το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη του «περιστατικά που υποδηλώνουν ερριζωμένη θρασύτητα και έλλειψη σεβασμού σε έννομα αγαθά και δικαιώματα της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των τρίτων», τα οποία συνέβησαν πριν την δολοφονία.

Τώρα τρία μέλη του Τμήματος συντάχθηκαν με την αναίρεση του κ. Πλιώτα, όμως 2 μέλη είχαν αντίθετη άποψη θεωρώντας ότι το δικαστήριο ερμήνευσε σωστά την πρόβλεψη για την χορήγηση ελαφρυντικού. Η οριακή πλειοψηφία λοιπόν και η σπουδαιότητα της υπόθεσης την οδηγούν για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Σε περίπτωση που η Ολομέλεια ακολουθήσει την άποψη της πλειοψηφίας του Τμήματος τότε ο Κορκονέας θα ξανακαθίσει στο εδώλιο και θα δικαστεί από μηδενική βάση για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Πηγή: in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ