Δραματική προειδοποίηση: Στο 86% η πληρότητα στις ΜΕΘ πανελλαδικά

Τι είπαν στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό οι καθηγητές Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης

Μερική σταθεροποίηση παρατηρείται στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, ωστόσο το ποσοστό πληρότητας στις ΜΕΘ φτάνει το 86% σε πανελλαδικό επίπεδο. Αυτό επισήμαναν στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, οι καθηγητές Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σταθεροποίηση, αλλά όχι όση αναμέναμε

Η παιδίατρος – λοιμωξιολόγος, Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στην νεότερη ενημέρωση του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τον οποίο διαπιστώθηκαν 1388 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ 549 είναι οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ της χώρας. Τέλος, 84 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στην ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία, καθώς σημειώνεται 85% πληρότητα κλινών ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, 81% στην Αττική, 99% στη βόρεια Ελλάδα. Η κα. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε σε μια σταθεροποίηση, ίσως και μείωση τις τελευταίες ημέρες στην Βόρεια Ελλάδα. Είναι σαφές πως δεν μειώνονται με τον τρόπο που θα περιμέναμε.

Μεγάλη παραμένει η διασπορά του κορωνοϊού

Η διασπορά στην κοινότητα εξακολουθεί να είναι μεγάλη συνέχισε και κάλεσε τους πολίτες να είναι πιο προσεκτικοί. «Η συνάθροιση σε σπίτια θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειές μας. Ο καθένας θα πρέπει να επιλέξει τη φούσκα του» είπε για τους πολίτες εν μέσω lockdown. «Η διάμεση ηλικία αυτών που χάνονται παραμένει σταθερή και είναι στα 80 έτη» είπε η παιδίατρος, που ωστόσο έσπευσε να τονίσει πως μόνο τον Νοέμβριο χάθηκαν περισσότεροι από 1.000 νεκροί από τον κορωνοϊό. Επίσης, μόνο μέσα στο Νοέμβριο 183 ασθενείς κάτω των 65 διασωληνώθηκαν και 117 άτομα κάτω των 65 ετών έχασαν τη ζωή τους.

Μέλημα η φροντίδα του ΕΣΥ

Όπως είπε, οι νέοι δεν θα πρέπει να πιστεύουν πως δεν κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό. «Η χαμηλή θνησιμότητα εξαρτάται, όχι μόνο από την ηλικία τους, αλλά και από τη δυνατότητα του ΕΣΥ να παρέχει την απαραίτητη επιμέλεια και νοσηλεία» σημείωσε και τόνισε πως προέχει να προλάβουμε τον κίνδυνο να ξεπεραστούν τα όριά του. «Πρώτιστο μέλημά μας παραμένει σταθερά η φροντίδα του ΕΣΥ» είπε και αναφέρθηκε σε συστήματα υγείας σε όλη τη χώρα που πιέστηκαν από την πανδημία. «Το εμβόλιο θα έρθει και θα είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό. Η επιτυχία εξαρτάται από το ποσοστό που θα εμβολιαστεί, δεν θα κάνει ουσιαστική διαφορά μέχρι να εμβολιαστεί ικανός αριθμός» σημείωσε επίσης η κα. Παπαευαγγέλου.

Τα πολλαπλά μέτρα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Η κα. Παπαευαγγέλου μίλησε όμως και για τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα ερευνών για φάρμακα μονοκλονικών αντισωμάτων που θα μπουν στα θεραπευτικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Σε κάθε περίπτωση, η λοιμωξιολόγος τόνισε πως κανένα μέτρο δεν είναι ικανό από μόνο του να δαμάσει την πανδημία. Όπως είπε, «θα πρέπει να εφαρμόσουμε μια δέσμη από πολλά μέτρα σε ατομικό, κοινωνικό, επαγγελματικό και οικογενειακό επίπεδο. Η ταυτόχρονη εφαρμογή πολλαπλών εμποδίων θα καταφέρει να δαμάσει την πανδημία» σχολίασε. Επιπλέον, αναφέρθηκε σε μελέτες σε εταιρείες και εργοστάσια που δείχνουν πως αν ο ιός εισέλθει σε μια κλειστή κοινωνία, η χρήση μάσκας μπορεί να μειώσει την διασπορά κατά τουλάχιστον 50 φορές.

Συγκρατημένη αισιοδοξία πως τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν

Η κα. Παπαευαγγέλου εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία πως τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν, όμως πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια να «επιπεδωθεί» η καμπύλη, όπως είπε. Ωστόσο, οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι νεκροί θα συνεχίσουν να αυξάνονται και αυτή την εβδομάδα, εκτίμησε η λοιμωξιολόγος.

Φέρνοντας ως παράδειγμα τη Θεσσαλονίκη, η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως δυο εβδομάδες νωρίτερα, καταγράφτηκαν 4,500 κρούσματα, ενώ την περασμένη 4.300, γεγονός που δείχνει τάση μείωσης και σταθεροποίησης. Παράλληλα, σταθεροποίηση παρατηρείται και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, με 400 την ημέρα.
 

Μαγιορκίνης: Υπάρχουν ενδείξεις μείωσης των νέων κρουσμάτων

«Υπάρχουν ενδείξεις μείωσης των νέων κρουσμάτων», τόνισε από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης. Οπως γνωστοποίησε, εκ των 1.388 κρουσμάτων κορωνοϊού , που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα 252 εντοπίζονται στην Αττική και τα 300 στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα, 88 κρούσματα εντοπίζονται στην Πέλλα, 65 στην Ημαθία και 61 στην Καβάλα.

Οπως επισήμανε ο κ. Μαγιορκίνης, φαίνεται να υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, επισημαίνοντας ότι παρατηρείται μείωση της θετικότητας περίπου στο 50%, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Το φορτίο παραμένει, ωστόσο, εξαιρετικά βαρύ στη Βόρεια Ελλάδα. «Η κατάσταση περιμένει εξαιρετικά σοβαρή και η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη για την έξοδο από το lockdown, όποτε γίνει αυτό.», τόνισε.

Σχετικά με τα ηλικιακά χαρακτηριστικά, οι 40-65 και οι άνω των 65 παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη επίπτωση. Γεγονός που θα συνεχίσει να πιέζει το σύστημα υγείας. Ο επιδημιολόγος επεσήμανε ότι η εξάπλωση του ιού στη χώρα μας είναι ευρύτατη. Σε όποιο σημείο κι αν βρίσκεται κάποιος στην Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί τα μέτρα.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο πεδίο των εμβολίων, ο Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε ότι το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα της ενδιάμεσης ανάλυσης που δείχνουν αποτελεσματικότητα που φτάνει έως και 90%. Η ανάλυση, επίσης, έδειξε ότι δεν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες σε 24.000 εθελοντές που έλαβαν τη δόση του εμβολίου. Το εμβόλιο της Οξφόρδης μπορεί να συντηρηθεί σε θερμοκρασία κανονικού ψυγείου (2-8 βαθμούς Κελσίου).
 

Πηγή: iefimerida.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ