Εκρηκτική η κατάσταση στα φαρμακεία – Άδεια τα ράφια από τα δημοφιλή φάρμακα

Newsroom
Newsroom

Λίστες αναμονής στα φαρμακεία για πολλά δημοφιλή φάρμακα.

Με ένα τρομακτικό κοκτέιλ ειναι αντιμέτωποι γονείς και κυρίως μικρά παιδιά με δεκάδες ιώσεις του αναπνευστικού, κυρίως γρίπη, κορωνοϊό και RSV να γεμίζουν ασφυκτικά τα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Γονείς και φαρμακοποιοί στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, στο κυνήγι βασικών φαρμάκων.

Άδεια ράφια και τεράστιες λίστες αναμονής για ένα αντιπυρετικό, ένα αντιφλεγμονώδες, ένα σιρόπι ή μια αντιβίωση, τη στιγμή που το εκρηκτικό κοκτέιλ ιώσεων, γρίπης και κορωνοϊού δίνει καθημερινά χιλιάδες μολύνσεις και αυξάνει κατακόρυφα τη ζήτηση σε φάρμακα.

Ο Κωνσταντίνος Κακονίκος είναι φαρμακοποιός εδώ και περισσότερα από 26 χρόνια, όμως όπως λέει στην κάμερα του MEGA πρώτη φορά στα χρονικά αντιμετωπίζει τέτοιες ελλείψεις. Τα τηλέφωνα για να βρουν τα πολυπόθητα φάρμακα χτυπούν συνεχώς, ακόμα κι από αλλους δημους…

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημεριδας «ΤΑ ΝΕΑ» για 777 σκευάσματα οι φαρμακαποθήκες δίνουν μόλις ένα κουτί σε κάθε φαρμακείο. Τέσσερα αντιβιοτικά ευρείας χρήσεως καθώς και ένα εισπνεόμενο είναι σε έλλειψη λόγω αυξημένης ζήτησης και προβλημάτων στην παράδοση.

Το πρόβλημα επιδεινώθηκε από το κλείσιμο των φαρμακευτικών εταιριών για ένα μήνα.

Στο θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας πως εντοπίζεται σε δύο επίπεδα: Στο διαχρονικό πρόβλημα που αφορά φάρμακα που γίνονται παράλληλες εξαγωγές και σε αυτό που οφείλεται σε παγκόσμια έλλειψη εξαιτίας φοβερής έξαρσης των ιώσεων μετά την πανδημία και τη χαμηλή παραγωγή λόγω του ενεργειακού κόστους.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως «γενόσημα και εισαγωγές εξασφαλίζουν επάρκεια φαρμάκων»,  ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυξήσεων στις τιμές των φαρμάκων, λέγοντας ότι οι οποίες αυξήσεις θα γίνουν «μόνο εκεί που υπήρχαν πάντα, όταν αποδεικνύεται -σε πάρα πολύ φθηνά φάρμακα, του ενός και  των δύο ευρώ- ότι κοστολογικά δεν βγαίνουν λόγω της αύξησης της ενέργειας».

Επιπλέον ο υπουργός Υγείας τόνισε  ότι όπου υπάρχουν υποκατάστατα- θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση και οπουδήποτε έχουμε ελλείψεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από την ελληνική αγορά μέσω ΙΦΕΤ θα γίνονται συνεχώς παραγγελίες.

Ο Θεόδωρος Τρύφων, ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας σχολίασε για την έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται: «Η μεγάλη εικόνα είναι ότι στην Ελλάδα έχουμε 9 χιλιάδες φάρμακα και 6μιση χιλιάδες ενεργούς κωδικούς και είναι σαφές ότι λόγω προβλημάτων που έχουν υπάρξει, έχει υπάρξει ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα σε σχέση με την παρακεταμόλη και σε φάρμακα κυρίως παιδικά και σε σιρόπια παιδιατρικά».

Ο κος Τρύφων τόνισε ότι υπάρχει έλλειψη και σε πρώτες ύλες, συνεπώς αυτό επηρεάζει και τα γενόσημα φάρμακα. Ωστόσο, ο πρόεδρος  της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα αποκαθίσταται.

«Αυτή την στιγμή υπάρχει θέμα με κάποια φάρμακα που έχουν σχέση με την ινσουλίνη, αλλά θα μπορούσε να στραφεί προσωρινά σε παλαιότερα φάρμακα που είναι κατάλληλα», πληροφόρησε ο κος Τρύφων και ξεκαθάρισε ότι τα γενόσημα φάρμακα είναι το ίδιο αποτελεσματικά με τα κανονικά φάρμακα.


Ο Αθ. Εξαδάκτυλος για τα μέτρα για τις ελλείψεις των φαρμάκων


Χ. Σπίρτζης: «Η κυβέρνηση έχει εκτεθεί στο θέμα των ελλείψεων σε φάρμακα»


Α. Ξανθός: "Ο ΕΟΦ αποφάσισε εν μέσω ελλείψεων την άρση της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων"

Σε σημερινή του παρουσία στο web-tv της Ναυτεμπορικής, στην εκπομπή της κας Λιβαδάρη και του κ. Καλέτσιου, ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στις ελλείψεις φαρμάκων και στις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και του Υπουργού Υγείας κ.Πλεύρη για τα καθυστερημένα αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού για τη Δημόσια Υγεία προβλήματος. Όπως τόνισε ο κ. Ξανθός, τα προβλήματα δεν οφείλονται σε διαχειριστική ανεπάρκεια αλλά στη νεοφιλελεύθερη σε ιδεοληψία της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι η αγορά αυτορρυθμίζεται και δεν απαιτείται ισχυρή κρατική παρέμβαση. Το αποτέλεσμα αυτής της λογικής είναι να υπάρχει ανοχή στο φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών μέσω των φαρμακαποθηκών και έλλειψη πολιτικής βούλησης για συστηματικό έλεγχο  στην αγορά φαρμάκου. 

Ο κ. Ξανθός κατήγγειλε ότι τον Ιανουάριο του 2022, εν  μέσω πάλι σοβαρών ελλείψεων φαρμάκων στη αγορά, ο ΕΟΦ αποφάσισε την πλήρη άρση της προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών που ήταν μέχρι τότε σε ισχύ (βλ. απόφαση ΕΟΦ). Το θέμα είχαν αναδείξει ήδη οι βουλευτές της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ερώτηση στη Βουλή (βλ. ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) η οποία ποτέ δεν απαντήθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας.

Επίσης ο κ.Ξανθός αναφέρθηκε στην αναφορά που κατέθεσε μαζί με την αν.Τομεάρχη Υγείας κα Αυγέρη στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι το ΙΦΕΤ (η κρατική φαρμακαποθήκη που ο ρόλος της είναι η εισαγωγή φαρμάκων για να καλυφθεί η χώρα), κάνει παρανόμως εξαγωγές φαρμάκων! 

Ποια αξιοπιστία λοιπόν έχει η κυβέρνηση και ο Υπουργός Υγείας στις εξαγγελίες περί ελέγχου της αγοράς, όταν οι βασικοί μηχανισμοί του Κράτους (ΕΟΦ-ΙΦΕΤ) συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο;   

Τέλος, ο Α.Ξανθός αναφέρθηκε στη διεθνή διάσταση του προβλήματος και στη χρεωκοπία του παγκόσμιου μοντέλου παραγωγής, τιμολόγησης και διάθεσης φαρμάκων. Τόνισε ότι χρειάζεται ριζική  αλλαγή πλαισίου και  απαιτούνται διεθνείς πρωτοβουλίες της χώρας για μια πανευρωπαϊκή ρύθμιση στο πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων. Η «Συμμαχία της Βαλέττα» των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου για κοινό μέτωπο απέναντι στις πολυεθνικές εταιρείες με στόχο δίκαιες και βιώσιμες τιμές στα καινοτόμα φάρμακα, στην οποία είχε πρωταγωνιστήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εγκατέλειψε η κυβέρνηση της ΝΔ, δείχνει το δρόμο. 

 


Δείτε επίσης:

Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τις ελλείψεις φαρμάκων 

Διευκρινίσεις Πλεύρη για τις αυξήσεις στην τιμή των φαρμάκων

Υπουργείο Υγείας: Έκτακτη ενημέρωση από Πλεύρη για τις ελλείψεις φαρμάκων

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ