Έλληνες ομογενείς αναζητούν τα οστά Αμερικανών που σκοτώθηκαν στην Επανάσταση του ΄21

Έλληνες ομογενείς αναζητούν τα οστά Αμερικανών που σκοτώθηκαν στην Επανάσταση του ΄21

Βρέθηκαν στο Άργος

Ομάδα ομογενών από την Αμερική στα πλαίσια των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με επικεφαλής τον Ελληνοαμερικανό Ηλία Κάτσο, διοικητή της οργάνωσης AHEPA στη Νέα Υόρκη, πρόεδρο και ιδρυτή του EMBCA και πρόεδρο της Jekmar Associates, επισκεφθηκαν το πρωί της τρίτης 27 Ιουλίου τον ιστορικό Ναό του Αγίου Ιωάννη στο Άργος.

Ο κύριος Κάτσος ηγείται μιας προσπάθειας για τον εντοπισμό των οστών Αμερικανών που έδωσαν τη ζωή τους στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων το 1821.

Όπως ανέφερε ο κύριος Ηλίας Κάτσος, στο προαύλιο του Αγίου Ιωάννη υπάρχουν πληροφορίες πως υπάρχουν τα οστά ενός Αμερικανού του George Jarvis και του αφροαμερικανού James Jakob Williams.

Ο George Jarvis πέθανε στις 11 Αυγούστου 1828 στο Άργος και ενταφιάσθηκε πιθανότατα στο προαύλιο του Αγιάννη και κηδεύθηκε με τιμές αντιστρατήγου.

Ο James Jakob Williams βρέθηκε στο Άργος και πολέμησε στο πλευρό των Ελλήνων και η θυσία του μάλιστα ενέπνευσε την εξέγερση των αφροαμερικανών στην Αμερική.

Τους ομογενείς ξενάγησε, ο εφημέριος του Ναού π. Αντώνιος Φιλιππής, ενώ τους συνόδευσαν ο Αντιδήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Κρίγγος και ο συνεργάτης του Δήμου Βαγγέλης Καζάς.

Την προσπάθεια των ομογενών για τον εντοπισμό των οστών των Αμερικάνων φιλελλήνων, θα συνδράμει και ο Δήμος Άργους Μυκηνών παρέχοντας την όποια βοήθεια χρειαστούν. 

Η ομάδα των ομογενών απέτισε φόρο τιμής καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων, ενώ προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους Αμερικανούς που πολέμησαν κατά την Ελληνική επανάσταση.  

Έχει ήδη επισημανθεί ο "Ελληνικός πυρετός" που γνώρισαν οι ΗΠΑ την δεκαετία 1820 και η συμβολή του Αμερικανικού φιλελληνισμού στην Ελληνική Επανάσταση. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι τον αγώνα των Ελλήνων στήριξε και η κοινότητα των Αφροαμερικανών και ότι ένας Αφροαμερικανός πολέμησε γενναία στο πλευρό των Ελλήνων.

Επίσης δεν είναι γνωστό ότι η Ελληνική Επανάσταση απετέλεσε την βάση και οι Έλληνες σκλάβοι προσέφεραν τα σύμβολα για την προώθηση του αγώνα για την κατάργηση της δουλείας στις ΗΠΑ.


Πηγή: argolikeseidhseis.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ