Εμφάνιση αρκούδας στην προστατευόμενη περιοχή του Αξιού

Μια αρκούδα που εμφανίστηκε στην περιοχή του Αξιού και «επισκέφθηκε» τις κυψέλες μελισσοκόμου κινητοποιεί Αρχές και περιβαλλοντικές οργανώσεις στην περιοχή.

Μια αρκούδα που εμφανίστηκε στην περιοχή του Αξιού και «επισκέφθηκε» τις κυψέλες μελισσοκόμου κινητοποιεί Αρχές και περιβαλλοντικές οργανώσεις στην περιοχή. Πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη εμφάνιση αρκούδας στην προστατευόμενη περιοχή, καθώς βρέθηκαν και τα ίχνη του ενήλικου ζώου. Οι Αρχές θα προχωρήσουν άμεσα σε ενέργειες για την ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής και ιδίως των αγροτών για τους ενδεδειγμένους τρόπους αντίδρασης στην περίπτωση που κάποιος συναντήσει την αρκούδα, καθώς υπάρχει ανησυχία μήπως επιχειρηθεί από ανθρώπους η εξόντωσή της.

Έγινε αρχικά γνωστή από ζημιές που προκάλεσε σε κυψέλες μελισσοκόμου – Το δασαρχείο θα συστήσει ομάδα άμεσης επέμβασης.

Η εμφάνιση της αρκούδας έγινε αρχικά γνωστή από τις ζημιές που προκάλεσε σε κυψέλες στην περιοχή του Αξιού και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από το δασαρχείο Θεσσαλονίκης, υπάλληλοι του οποίου κατέγραψαν τα ίχνη της. Σύμφωνα με αυτά, πρόκειται για ένα ενήλικο αρσενικό. «Η αρκούδα πιθανότατα πέρασε στον βιότοπο από το Πάικο, ακολουθώντας τη δασωμένη όχθη κατά μήκος του Αξιού, η οποία της προσέφερε την ασφάλεια και την κάλυψη που το ζώο χρειάζεται για να προχωρήσει», εξηγεί ο Γιώργος Θεοδωρίδης από την περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ». «Η εμφάνιση αρκούδων σε περιοχές που συνορεύουν με βιοτόπους δεν είναι κατ’ αρχήν σπάνια. Οι αρκούδες δεν ζουν σε ζευγάρια ή αγέλες, αλλά κινούνται μόνες. Οταν σε μια περιοχή δεν υπάρχει αρκετή τροφή ή κάποιο ζώο είναι πιο αδύναμο από εκείνα που την έχουν “μαρκάρει”, τότε συχνά αυτό απομακρύνεται, διανύοντας ακόμα και μεγάλες αποστάσεις».

Ειδικοί από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, τον φορέα διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών του Θερμαϊκού κόλπου και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις «Καλλιστώ» και «Αρκτούρος» συναντήθηκαν πριν από λίγες ημέρες με σκοπό να αποφασιστεί ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα. «Είναι πιθανό η αρκούδα να προκαλέσει ζημιές σε μελίσσια ή σε καλλιέργειες φρούτων και λαχανικών. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουμε να ενημερώνουμε την τοπική κοινωνία και ειδικά τους αγρότες για το πώς μπορούν να προστατεύσουν την παραγωγή τους και πώς θα πρέπει να αντιδράσουν αν τυχόν τη συναντήσουν», λέει ο κ. Θεοδωρίδης. «Γενικώς οι αρκούδες δεν αποτελούν απειλή για τον άνθρωπο και, όπως τα περισσότερα άγρια ζώα, απομακρύνονται όταν αντιληφθούν την παρουσία μας». Με τη συνεργασία των τεσσάρων φορέων θα τοποθετηθούν τις επόμενες ημέρες κάμερες σε ορισμένα σημεία, ενώ το δασαρχείο θα συστήσει ομάδα άμεσης επέμβασης για την περίπτωση περιστατικών αλληλεπίδρασης ανθρώπων και αρκούδας.

Πηγή: kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ