Εν αναμονή ενός ισχυρού μετασεισμού στην Εύβοια - «Δεν τελειώσαμε», λένε οι επιστήμονες

Newsroom
Newsroom

Πάνω από 100 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί στην περιοχή από το μεσημέρι της Τετάρτης - Αυτοψίες σε σπίτια στα Ψαχνά και στη γύρω περιοχή, πάνω από 20 χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα»

Εν αναμονή ενός ισχυρού μετασεισμού βρίσκονται οι επιστήμονες που παρακολουθούν την εξέλιξη του σεισμού των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που εκδηλώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή των Ψαχνών Ευβοίας.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της χθεσινής σύσκεψης της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ η μέχρι τώρα σεισμική δραστηριότητα περιλαμβάνει πάνω από 100 σεισμούς με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 3,5 Ρίχτερ. «Η διάσταση της σεισμικής ακολουθίας είναι συμβατή με το μέγεθος του μεγαλύτερου σεισμού και τα μεγέθη των μετασεισμών είναι σχετικά μικρά, επομένως δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα εκδήλωσης ισχυρού μετασεισμού» καταλήγουν τα μέλη της Επιτροπής τα οποία θα συνεδριάσουν και σήμερα εκτός απροόπτου.

Χθες συνεργεία μηχανικών του υπουργείου Υποδομών μαζί με μηχανικούς των δήμων, της περιφέρειας Στερεάς, αλλά και μηχανικούς που διέθεσε το ΤΕΕ πραγματοποίησαν αυτοψίες σε σπίτια στα Ψαχνά και στη γύρω περιοχή, όσο και στη Χαλκίδα, με περισσότερα από 20 να χαρακτηρίζονται «κίτρινα».

Ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμης Λέκκας ανέφερε ότι οι μετασεισμοί που έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής είναι αρκετοί σε αριθμό αλλά όχι σε μέγεθος όπως θα ήθελαν οι επιστήμονες. «Το φαινόμενο εξελίσσεται με έναν ικανοποιητικό τρόπο. Έχουν καταγραφεί πάνω από 100 μετασεισμοί και έχουν μικρό μέγεθος. Θα θέλαμε να είχαν μεγαλύτερο μέγεθος, αλλά και αυτοί μας κάνουν, μπορούν να χαρακτηριστούν ως σεισμοί που αποσβένουν την κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση δεν τελειώσαμε με το σεισμικό φαινόμενο, θα έχουμε σεισμούς για κάποιες μέρες ακόμα. Ωστόσο, σύμφωνα με τα δεδομένα, η περιοχή δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα 4,9 Ρίχτερ προήλθαν από χαρτογραφημένο ρήγμα που έχει να ενεργοποιηθεί από το 2003 όταν έδωσε σεισμό μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι ειδικοί θα περιμένουν και τη σημερινή ημέρα ενδεχομένως και την αυριανή οπότε θα έχουν περάσει τουλάχιστον δυο 24ωρα για να έχουν όσα περισσότερα στοιχεία από την ενόργανη μέτρηση των σεισμογράφων προκειμένου να πουν με κάποια βεβαιότητα ότι τα 4,9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, συμπεριλαμβανομένων και των ΕΜΑΚ, παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ έλεγχοι σε κτίρια και σπίτια θα συνεχιστούν και σήμερα.

Εκτός από τα Ψαχνά οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρατηρούν και την περιοχή της νότιας Εύβοιας που ταρακουνήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο με τον ισχυρό σεισμό των 5 Ρίχτερ και που η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται με τα στοιχεία να δείχνουν φθίνουσα πορεία και εκτόνωση.

Πάντως για τα Ψαχνά και την Χαλκίδα όπου είχαμε το πρόσφατο σεισμικό φαινόμενο συστήνεται από τις αρμόδιες αρχές στους πολίτες: (α) να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή έχουν χαρακτηριστεί προσωρινά «Μη Κατοικήσιμα» από τα αρμόδια κλιμάκια μηχανικών και (β) να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό.

Πηγή: protothema.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ