Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Ανακοίνωση - απάντηση στις επικρίσεις για την απόφαση για τον Λιγνάδη

Newsroom
Newsroom

Τί αναφέρεται στην ανακοίνωση

Ανακοίνωση, με την οποία απαντάει στις επικρίσεις σχετικά με την απόφαση αποφυλάκισης του Δημήτρη Λιγνάδη παρά το γεγονός ότι κρίθηκε ένοχος για δύο βιασμούς, εξέδωσε την Πέμπτη  η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Γίνεται λόγος για επικίνδυνες "αποφάσεις" τηλε-δικαστών, που "εκδίδονται" με φήμες και τονίζεται ότι η Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη αποφασίζει με βάση την δικογραφία και τις αποδείξεις.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Το τι είναι δίκαιο και τι άδικο είναι συνήθως αντικείμενο διαφωνίας σε μία κοινωνία»:  John Rawls

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επισημαίνει τα ακόλουθα:

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρατηρείται, έντονα, το φαινόμενο της επίκλησης  του κοινού περί δικαίου αισθήματος. Η επίκληση και αξιοποίηση του γενικού αισθήματος Δικαιοσύνης απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, γιατί πολύ εύκολα μπορούμε  να οδηγηθούμε σε εκτροπή προς τα λαϊκά δικαστήρια και την πυρά για τις «μάγισσες» της κάθε εποχής.

Το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση και παράλληλα την υποχρέωση της έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών. Συνεπώς, οι «ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ» των τηλε- δικαστών και των τηλε-εισαγγελέων, που «εκδίδονται» με  φήμες, εικασίες και σχόλια της καθημερινότητας, παραβιάζοντας κάθε έννοια του τεκμηρίου αθωότητας και προηγούνται των αποφάσεων των Δικαστηρίων είναι εξαιρετικά επικίνδυνες σε μία ευνομούμενη πολιτεία.

Μόνη σταθερή εγγύηση προστασίας έναντι των άνω φαινομένων αποτελεί το Κράτος Δικαίου και οι θεσμοί του, μεταξύ αυτών δε η Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, η οποία εκδίδει τις αποφάσεις της με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας και τα νόμιμα αποδεικτικά μέσα, που αναγνωρίζουν το Σύνταγμα και οι Νόμοι και όπως επιτάσσουν οι θεμελιώδεις αρχές της Δίκαιης Δίκης και της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων.

 

 

Δείτε επίσης:

Αποφυλακίστηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ